Tento šťavnatý čučoriedkový koláč je potvrdením toho, že pridať do cesta na koláč nejakú bielkovinu – ako v tomto prípade ricottu – je vždy dobrý nápad. Základ na cesto vám poslúži dobre aj pri pečení iných ovocných koláčov, ja som si však vybrala čučoriedky, ktoré máme práve teraz, keď som pripravovala tento recept, v sezóne. Poďte si prečítať môj najnovší recept a presvedčte sa, že je jednoduchý. A možno si ho hneď aj upečiete.
Šťavnatý čučoriedkový koláč s ricottou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 g ricotty
- 180 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 125 g mäkkého masla
- 80 g mletých mandlí
- 3 celé vajcia
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Kôra z polovice citróna
- Asi 250 g čučoriedok (alebo iného drobného ovocia podľa vášho výberu)
Ako na to?
Tento šťavnatý čučoriedkový koláč je veľmi jednoduchý a rýchly. Ak nemáte po ruke čučoriedky, môžete si ho dochutiť aj iným ovocím, malinami, ríbezľami, či nadrobno nakrájanými marhuľami alebo poverenými jabĺčkami. Vďaka ricotte si cesto s hustou štruktúrou zanecháva dlho svoju šťavnatosť.
Tak poďte vyskúšať tento skutočne jednoduchý recept.
Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom, po jednom zašľaháme celé vajcia, ďalej pridáme ricottu a citrónovú kôru a všetko spolu dobre premiešame. Na zmes preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom, zamiešame a napokon prisypeme aj mleté mandle (ideálne blanšírované).
Cesto nalejeme do plytkej okrúhlej formy (ja som použila formu na tart s priemerom 20 cm), uhladíme povrch a naň nasypeme čučoriedky tak, aby sme pokryli úplne celý povrch cesta.
Šťavnatý čučoriedkový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 minút. Po dopečení ho necháme vychladnúť. Podávame ho posypaný práškovým cukrom. Výborne chutí napríklad na raňajky.
Čučoriedkové recepty pre vás
Ak máte radi ovocné koláče a predovšetkým čučoriedky, tak ste na dobrom mieste. Na mojej stránke mám veľa rôznych čučoriedkových receptov, ktoré stoja za vyskúšanie. Poďte si ich pozrieť, verím, že sa inšpirujete na ďalšie vypekanie:
Čokoládový brownie s mascarpone a čučoriedkami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.