focaccia
focaccia
focaccia
Najmä v lete, v grilovačkovej sezóne sa tento recept každému zíde. Skvelá a nadýchaná focaccia (ktorú si môžete pripraviť v kváskovej aj drožďovej verzii) je u nás veľmi obľúbená nielen ako príloha ku grilovanému mäsu alebo zelenine. Výborne nám chutí rozrezaná a bohato naplnená šunkou alebo mortadellou, syrom, šalátom a rajčinami. Poďte si ju upiecť...

Najmä v lete, v grilovačkovej sezóne sa tento recept každému zíde. Skvelá a nadýchaná focaccia (ktorú si môžete pripraviť v kváskovej aj drožďovej verzii) je u nás veľmi obľúbená nielen ako príloha ku grilovanému mäsu alebo zelenine. Výborne nám chutí rozrezaná a bohato naplnená šunkou alebo mortadellou, syrom, šalátom a rajčinami. Poďte si ju upiecť podľa môjho receptu. Zvládne to každý!

Focaccia z kvásku aj z droždia od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky Penam
  • 450 ml vlažnej vody
  • 100 g rozkvaseného kvásku lievito madre (pre drožďovú verziu 1 balíček sušeného alebo pol kocky čerstvého droždia)
  • 1-1,5 ČL soli

 

Ešte k tomu:

  • Olivový olej na potretie
  • Hrobozrnná soľ na posypanie
  • Zopár vetvičiek rozmarínu

 

(môžeme pridať aj cherry rajčiny, malé kocky syra alebo iné bylinky)

Ako na to?

Ak sme sa rozhodli pre kváskovú focacciu, ráno vyberieme kvások lievito madre z chladničky, prikŕmime ho a necháme ho na kuchynskej linke stáť a kvasiť do podvečera.

Podvečer pokračujeme v postupe kváskovej, alebo začneme postup drožďovej focaccie. Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme soľ, vo vode rozmiešaný kvások lievvito madre alebo čerstvé drožie (alebo prisypeme sušené) a všetky tieto uvedené prísady len varechou zamiešame, aby sa sypké spojili s tekutými a necháme ich asi pol hodinu odpočívať. Potom rukou zľahka zmes ponaťahujeme, prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke do rána.

Počas tohto času cesto zredne a ostane lepkavé a na jeho povrchu sa vytvoria bublinky. Ráno potom rozohrejeme rúru na vysokú teplotu (ideálne na 250 stupňov). Menší plech na pečenie (asi 25*35 cm) vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme olejom. Cez noc vykysnuté cesto doň vlejeme a po povrchu ho zľahka pofŕkame olivovým olejom. Naolejovanými dlaňami ho potom roztiahneme na ploche plechu a prikryté fóliou ho necháme ešte podkysnúť. Napokon ešte po celej ploche cesta naolejovanými prstami vtlačíme priehlbinky (do nich vtečie olej a focaccia potom ostane na povrchu pekne štruktúrovaná).

Pečenie

Cesto pred pečením ešte posypeme hrubozrnnou soľou, ozdobíme bylinkami a dáme ho asi na 20 minút piecť. Keďže každá rúra pečie ináč, odporúčam, sledujte si povrch focaccie, keď bude zlatohnedá, vyberajte z rúry.

Focaccia sa hodí ako príloha k letným polievkam, grilovačke, ale vyskúšajte ju napríklad aj naplniť šunkou, syom, zeleninou – ako sendvič.

 

Na záver som vám ešte z môjho archívu receptov vybrala zopár letných, ktoré spravia z vašej grilovačky gurmánsky zážitok :-). Vyskúšajte napríklad aj:

Domáci sorbet z čiernej moruše

Fougasse – francúzske pečivo

Jednoduchá chladničková ciabatta

Chlebové tyčinky

Nepečená torta z čiernej bazy

Leave a Reply