Slivky a mak proste k sebe pekne pasujú. Preto sme upiekli tento šťavnatý slivkový mrežovník s makom. Je to ten pravý koláč na koniec leta a začiatok jesene, ktorý vám bude chutiť. Pripraviť si ho však môžete kedykoľvek aj z mrazených alebo zaváraných sliviek. Ak máte radi makové alebo slivkové recepty, nezabudnite si potom prezrieť naše ďalšie odporúčané recepty na konci tohto príspevku.
Slivkový mrežovník s makom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla alebo rastlinného tuku
- 100 g práškového cukru
- 2 PL mletého maku
- 2 vajcia
- 1 lyžica kyslej smotany
Na plnku:
- 600 g odkôstkovaných sliviek
- 1 ČL mletej škorice
- 100 g kryštálového cukru (prípadne menej, závisí od zrelosti sliviek, čím zrelšie, tým menej cukru treba)
- 2 PL kukuričného škrobu (alebo 1 Zlatý Klas)
- 1 vajce na potretie
Ako na to?
- Všetky uvedené prísady na cesto spolu zmiešame a vymiesime z nich hladké, mierne lepivé cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho aspoň pol hodinu odpočinúť v chladničke. S vychladeným cestom sa nám bude oveľa lepšie pracovať.
- Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Odkôstkované slivky premiešame s cukrom a škoricou a dáme ich variť. Varíme ich na strednom ohni za občasného miešania asi 10 minút, kým trochu nezmäknú a nepustia šťavu.
- Kukuričný škrob alebo Zlatý Klas rozmiešame v pol deci vody a vlejeme ho do variacich sa sliviek. Za stáleho miešania krátko povaríme, až kým nezačne zmes hustnúť.
- Odložíme bokom a necháme trochu vychladnúť.
- Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť natlačíme na dno okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie (s priemerom 20 cm). Na cesto nanesieme slivkovú plnku.
- Z druhej polovice cesta vyvaľkáme plát (najlepšie to pôjde medzi dvoma hárkami papiera na pečenie), narežeme ho na pásy hrubé asi 1.5 cm a z nich potom na povrchu koláča tvoríme prepletanú mriežku.
- Slivkový mrežovník potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ho do rozohriatej rúry na 180 stupňov piecť asi na 40-45 minút.
- Hotový koláč necháme úplne vychladnúť, až potom ho servírujeme. Pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.
Mak alebo slivky?
Máte radi mak? Alebo slivky? Alebo oboje? Potom vás určite potešíme našim výberom receptov, v ktorých je práve mak alebo slivky alebo oboje. Využite slivkovú a makovú sezónu naplno a upečte si niečo dobré:
Slivkový koláč so škoricovou mrveničkou
Maková roláda so slivkovým lekvárom a mascarpone krémom
Šťavnatý makový koláč s jablkami aj v bezlepkovej verzii
Slivkové perníky s čokoládovou polevou
Jednoduchý slivkový koláč s mandľami
Takmer zabudnuté jesenné recepty
Keď sa vonku ochladí, začne pofukovať, alebo sa rovno rozprší, človeku sa akosi žiada uvariť si čaj a ešte teplý ho popíjať, zababušený pod dekou. A úplne najlepšie, ak k tomu máme dobrý koláčik, prípadne aj dobrú knihu.
V našej knižke Takmer zabudnuté recepty sme jesenným receptom – podľa nás veľmi nostalgickým – venovali jednu celú kapitolu. Človeku sa rovno slinky zbiehajú, keď si len číta názvy receptov – jednoduchý liaty perník s čokoládovou polevou, ražné perníčky, makové buchtičky, orechový koláč, Makovo orechový koláč s mrveničkou….a iné. Ak našu knižku ešte nemáte, objednajte si ju ešte dnes s poštovným zadarmo na našej stránke. Verte, že vám s nami bude určite chutiť.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.