Tvarohové guľky sú veľmi vďačné sladké jedlo, ktoré si môžete pripraviť v akejkoľvek ovocnej sezóne. Môžete ich ovocím plniť, alebo podávať trochu netradičnejšie – ako tentoraz my. Obalené v opraženej strúhanke s masielkom a poliate skvelou slivkovou omáčkou. Takáto sladká bodka za dobrým obedom sa vám bude určite páčiť.
Tvarohové guľky so strúhankou a slivkovou omáčkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hrudkového tvarohu
- 80 g krupice
- 50 g práškového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 vajcia
- Štipka soli
Na strúhankovú posýpku:
- 200 g strúhanky
- 120 g masla
- Práškový cukor na posypanie
Na slivkovú omáčku:
- Asi 250 g odkôstkovaných sliviek
- 1 celá škorica
- 1 PL citrónovej šťavy
- 100 g trstinového cukru
- 1 ČL pektínu (ak nemáte, môžete nahradiť 1 zarovnanou PL kukuričného škrobu)
Ako na to?
- Najprv si pripravíme šlivkové omáčku. V kastróliu premiešame vodu, cukor, celú škoricu a citrónovú šťavu a spolu ich povaríme asi 5 minút. Do tohto rozvaru potom pridáme slivky a varíme ich asi 10 minút, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
- Vyberieme škoricu a povarené slivky prepasírujeme cez jemné sito.
- Prepasírovanú slivkovú omáčku vrátime do kastrólika, pridáme pektín alebo vo troche vody rozpustený škrob a krátko povaríme. V prípade pektínu podporúčame nasledovať návod na obale.
- Na guľky premiešame tvaroh z vajíčkami, pridáme cukor, soľ a nakoniec krupicu a škrob. Navlhčenými rukami tvarujeme guľky o niečo väčšie ako vlašský orech. Varíme ich v jemne osolenej vode asi 8-10 minút na slabom ohni (aby voda nebublala).
- Medzitým opražíme na panvici strúhanku s maslom a po dovarení v nej vygúľame scedené tvarohové guľky.
- Podávame ich posypané práškovým cukrom a poliate slivkovou omáčkou.
Tradičné recepty
Tí, ktorí nás sledujete už dlhšie a poznáte aj našu knihu Takmer zabudnuté recepty viete, že staré, tradičné recepty sú našou vášňou. Polorozpadnuté prastaré kuchárske knihy, zošity s receptami po babkách, archívy, antikvariáty – to všetko sú naše inšpirácie pri tvorbe receptov pre vás. Staré recepty si zaslúžia našu pozornosť, bola by veľká škoda na ne zabudnúť.
A práve preto vám dnes ponúkame okrem receptu na skvelé tvarohové guľky aj ďalšie klasiky hodné upečenia:
Hanácke koláče s tvarohom a lekvárom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.