Jablkový koláč patrí proste k jeseni. Asi každý sme už nejaký ten jablkový koláč napiekli. My sme ho však teraz povýšili na slávnostný, lebo sme si z neho spravili narodeninovú tortu. A bola radosť pozerať, ako si každý hosť pýtal repete. Nadýchaný piškót ako obláčik, bohatá vrstva jablkovo-škoricovej plnky a biela perinka v podobe čerstvo vyšľahanej šľahačky nenechali nikoho na pochybách. Pri pohľade na tento jablkový koláč sa všetkým slinky zbiehali.
Jablkový koláč so škoricou a šľahačkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 6 vajec
- 6 PL práškového cukru
- 8 PL polohrubej múky
- Kôra z polovice citróna
- Polka vanilkového lusku alebo 1 vanilkový cukor
Na plnku:
- 800 g očistených nastrúhaných jabĺk
- 100 g kryštálového cukru (prípadne menej, závisí od kyslosti jabĺk)
- Šťava z 1 citróna
- 2 ČL mletej škorice
- 1 Zlatý klas alebo vanilkový puding
- 2 vajcia
- 50 g masla
- 300-350 ml šľahačky
- Prípadne trochu mletej škorice na posypanie
Ako na to?
- Najprv si vyšľaháme do tuha bielky zo 6 vajec. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do nadýchanej bledej peny. Pridáme kôru z citróna a vanilku a zamiešame.
- Preosiatu múku zľahka vmiešame gumenou varechou do žĺtkovej peny.
- Napokon rovnako zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto nalejeme do formy na tortu (priemer 25 cm), uhladíme povrch a pečieme pol hodinu na 180 stupňov. Po dopečení necháme vychladnúť.
- Na plnku zmiešame v kastróli nahrubo nastrúhané jablká, cukor, citrónovú šťavu, 2 rozšľahané vajcia a potom primiešame aj pudingový prášok alebo Zlatý klas.
- Povaríme za stáleho miešania do zhustnutia a necháme trochu vychladnúť. Ešte do teplej jablkovej zmesi primiešame maslo.
- Jablkovú plnku nanesieme na piškótový korpus (ktorý necháme vo forme, alebo ho obalíme poskladaným prúžkom alobalu, aby sme vytvorili oporu pre plnku), uhladíme povrch a necháme v chladničke stuhnúť.
- Pred podávaním nanesieme na povrch torty vyšľahanú šľahačku a posypeme ju mletou škoricou.
Jablkové koláče
Najbežnejšie ovocie u nás, jablká, sú dostupné po celý rok. Chrumkáme ich od jari do zimy a veľmi často z nich pečieme dobré koláčiky. Kysnuté, krémové, slávnostné. Veríme, že sa vám náš dnešný jablkový koláč so škoricou a šľahačkou páčil a ak patríte k priaznivcom jablkových koláčov, tak máme pre vás ešte zopár nápadov:
Jablkový sirup s badiánom a škoricou
Nekysnutý jablkový závin s orechmi
Černicovo jablkový koláč so škoricovou posýpkou
Jablkovo škoricová bábovka ku kávičke
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.