Viedenský perník je naša nová láska. Že perníky ľúbime, to o nás už určite viete. A že skúšame každý rok nové a nové postupy, druhy, príchute – to ste si asi tiež všimli. A nesklameme vás ani túto perníkovú sezónu. Náš viedenský perník, na ktorý sme sa inšpirovali starou rakúskou kuchyňou z oblasti Podunajska, je krásne voňavý, má nádhernú karamelovú farbu a výborne chutí.
Viedenský perník od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 700 g hladkej múky
- 250 g kryštálového cukru
- 150 g medu
- 10 g sódy bikarbóny
- 1 ČL salajky (jelenia soľ)
- 2 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletých klinčekov
- ½ ČL mletého anízu
- Trochu nastrúhaného muškátového orieška
- 1 PL kandizovaného pomaranča
- 1 PL kandizovaného citróna
Na makovú plnku:
- 150 g mletého maku
- 2 PL strúhanky
- 2 PL lekváru
- 200 ml vody
- 70 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 2 PL rumu
- Trochu citrónovej kôry
- Lekvár na potretie plátov cesta
Na polevu:
- 150 g práškového cukru
- 1 bielok
- 1-2 PL citrónovej šťavy
- Prípadne trochu roztopenej čokolády na dozdobenie
Ako na to?
- Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho pomaly, bez miešania roztopíme na karamel. Keď je celý cukor rozpustený a jantárovej farby, prilejeme doň opatrne 180 ml vody. Karamel sa pod vodou zrazí, my ho však pomaly, za občasného miešania úplne roztopíme a vznikne nám tak karamelová tekutina.
- Do teplej karamelovej tekutiny, ktorú sme stiahli z ohňa, pridáme med a miešame ho, kým sa nerozpustí. Potom prisypeme 500 g múky, salajku a sódu bikarbónu a vymiešame varechou do hladkej kaše. Takto predpripravené kašovité cesto necháme cez noc v chlade vyzrieť.
- Na druhý deň pridáme zvyšných 200 g múky, zmes korení, najemno nasekané kandizované citrusy a vymiesime kompaktné cesto. Na pomúčenej doske ho rozdelíme na dve rovnaké časti a tie vyvaľkáme na veľkosť plechu.
- Obe cestá dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme vodou a pečieme ich v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 12-14 minút.
- Upečené cesto necháme vychladnúť.
- Ak ho chceme plniť makovou plnkou, tak tú si pripravíme tak, že cukor povaríme vo vode asi 5 minút, potom pridáme mak, citrónovú kôru a strúhanku a povaríme do zhustnutia. Primiešame rum, lekvár a maslo a plnku necháme vychladnúť.
- Oba pláty perníka potrieme z vnútornej strany lekvárom. Na spodný plát nanesieme makovú plnku, na ňu priložíme vrchný plát a povrch môžeme poliať polevou. Na polevu vyšľaháme cukor s bielkom a citrónovou šťavou, natrieme na viedenský perník a necháme ju stuhnúť. Prípadne ju ešte dozdobíme roztopenou čokoládou.
Staré dobré recepty
Náš viedenský perník sme piekli už v dvoch rôznych verziách. Slávnostnejší, so šťavnatou makovou plnkou alebo na každý deň, jednoduchý, panenský perník. To, že sa po ňom len tak zaprášilo svedčí o tom, že je fakt hodný napečenia. Raz darmo, tieto takmer zabudnuté recepty sú super a vždy človeka pozitívne prekvapia. Tak sa inšpirujte aj receptami v našej knihe Takmer zabudnuté recepty, ktorú si môžete objednať s poštovným zadarmo na našej stránke alebo si pozrite výber našich starých dobrých receptov:
Vianočka – najlepšia, akú sme kedy jedli
Perníkový závin so sušenými slivkami
Kysnutý makový koláč s mrveničkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.