Kysnutý veniec so sušenými slivkami vám pri pečení rozvonia vašu kuchyňu. Vďaka škorici a kardamómu vám bude v každom ročnom období pripomínať jeseň. Chutí výborne s maslom a džemom alebo len tak ku kávičke či čaju. Vyskúšajte si ho napiecť napríklad už tento víkend. Kysnutý veniec so sušenými slivkami od Sisters Bakery Ingrediencie: 250 g...

Kysnutý veniec so sušenými slivkami vám pri pečení rozvonia vašu kuchyňu. Vďaka škorici a kardamómu vám bude v každom ročnom období pripomínať jeseň. Chutí výborne s maslom a džemom alebo len tak ku kávičke či čaju. Vyskúšajte si ho napiecť napríklad už tento víkend.

Kysnutý veniec so sušenými slivkami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 60 g bravčovej masti
  • 60 g kryštálového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 1/4 ČL soli
  • 2 žĺtky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/4 ČL mletého kardamómu
  • 40 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek, namočených rumu
  • 1 vajce na potretie

 

Ako na to?

Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky. ň

Cukor, masť a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, mletou škoricou, kardamómom, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. V tomto momente pridáme namočené kúsky sušených sliviek.

Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne, kým sa nezačne odlepovať od okrajov misy a neprestane lepiť.

Vymiesené cesto necháme prikryté kysnúť do zdvojnásobenia objemu.

Po vykysnutí cesto zľahka premiesime, zrolujeme natesno a vložíme ho do vymastenej a múkou alebo krupicou vysypanej formy na bábovku. Necháme ho vo forme ešte viditeľne podkysnúť.

Potom ho dáme do dobre rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme, kým nie je cesto na povrchu upečené do zlatohneda, asi 25 minút. Kysnutý veniec opatrne vyklopíme na plech s papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrátime ho do rúry dopiecť ešte asi na 10 minút.

Podávame posypaný práškovým cukrom alebo potretý maslom, džemom a pod. Výborne chutí ku káve alebo čaju.

Kysnutý veniec so sušenými slivkami

je jedným z mnohých receptov na domáce kysnuté pečivo, ktoré nájdete na našej stránke. Vybrali sme pre vás aj ďalšie recepty na inšpiráciu:

Nadýchané kysnuté čokoládové žemličky

Cesnakové uzly z kysnutého zemiakového cesta

Desiata pre deti – medové pečivká s čokoládovou plnkou

Kysnuté čučoriedkové uzly

 

 

Leave a Reply