Kysnutý veniec so sušenými slivkami vám pri pečení rozvonia vašu kuchyňu. Vďaka škorici a kardamómu vám bude v každom ročnom období pripomínať jeseň. Chutí výborne s maslom a džemom alebo len tak ku kávičke či čaju. Vyskúšajte si ho napiecť napríklad už tento víkend.
Kysnutý veniec so sušenými slivkami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 60 g bravčovej masti
- 60 g kryštálového cukru
- 100 ml mlieka
- 1/4 ČL soli
- 2 žĺtky
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
- 1 balíček vanilkového cukru
- Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
- 1 ČL mletej škorice
- 1/4 ČL mletého kardamómu
- 40 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek, namočených rumu
- 1 vajce na potretie
Ako na to?
Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky. ň
Cukor, masť a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, mletou škoricou, kardamómom, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. V tomto momente pridáme namočené kúsky sušených sliviek.
Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne, kým sa nezačne odlepovať od okrajov misy a neprestane lepiť.
Vymiesené cesto necháme prikryté kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
Po vykysnutí cesto zľahka premiesime, zrolujeme natesno a vložíme ho do vymastenej a múkou alebo krupicou vysypanej formy na bábovku. Necháme ho vo forme ešte viditeľne podkysnúť.
Potom ho dáme do dobre rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme, kým nie je cesto na povrchu upečené do zlatohneda, asi 25 minút. Kysnutý veniec opatrne vyklopíme na plech s papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrátime ho do rúry dopiecť ešte asi na 10 minút.
Podávame posypaný práškovým cukrom alebo potretý maslom, džemom a pod. Výborne chutí ku káve alebo čaju.
Kysnutý veniec so sušenými slivkami
je jedným z mnohých receptov na domáce kysnuté pečivo, ktoré nájdete na našej stránke. Vybrali sme pre vás aj ďalšie recepty na inšpiráciu:
Nadýchané kysnuté čokoládové žemličky
Cesnakové uzly z kysnutého zemiakového cesta
Desiata pre deti – medové pečivká s čokoládovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.