čierny jablčník
čierny jablčník
čierny jablčník
Čo je to čierny jablčník? Tiež sa pýtate? Listujúc staré zošity po babkách v našej rodine, som našla jeden recept s týmto názvom. Poviem otvorene, nebol dokonalý a potreboval vylepšiť, ale v tom sa ja vyžívam. Tak som ho vycibrila a poviem neskromne, tak dobrý koláč je to, že si ho zaraďujem medzi moje tohtoročné...

Čo je to čierny jablčník? Tiež sa pýtate? Listujúc staré zošity po babkách v našej rodine, som našla jeden recept s týmto názvom. Poviem otvorene, nebol dokonalý a potreboval vylepšiť, ale v tom sa ja vyžívam. Tak som ho vycibrila a poviem neskromne, tak dobrý koláč je to, že si ho zaraďujem medzi moje tohtoročné top recepty. Určite ho vyskúšajte, neobanujete!

Čierny jablčník od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 g masla
  • 30 g kakaa
  • 30 ml vody
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 celé vajce
  • 1-2 PL rumu
  • 1 ČL kypriaceho prášku

 

Na plnku:

  • 200 g jabĺk
  • 160 g práškového cukru
  • 100 g mletých orechov (ideálne vlašských)
  • 15 g kakaa
  • 3 celé vajcia (veľké)

 

Na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • Tuk na polevu alebo maslo (ja dávam maslo, 40 g)

Ako na to?

Najprv si pripravíme cesto. Zmiešame suché prísady, potom pridáme zmäknuté maslo, vajce, vodu a rum a vypracujeme miesením kompaktné cesto. Môžeme ho – zabelené do fólie – na chvíľu odložiť do chladničky.

Teraz si pripravíme jablkovo-orechovú plnku. Umyté jablká zbavíme jaderníkov a nastrúhame ich na stredne veľkom strúhadle. Ja som jablká neošúpala 😊. Vajcia rozdelíme, bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do krémova. Do žĺtkovej zmesi potom pridáme orechy, varechou ich dobre premiešame. Ďalej vmiešame nastrúhané jablká a kakao. Napokon vmiešame tuhý bielkový sneh.

Kakaové cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice. Vyvaľkáme ich na veľkosť plechu (s rozmermi 20×25 cm). Jeden plát cesta uložíme do vymasteného plechu. Naň nalejeme pripravené plnku a na ňu opatrne položíme druhý plát cesta, ktorý sme ešte na doske popichali vidličkou.

Čierny jablčník pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 35-40 minút. Po dopečení si nad parou roztopíme čokoládu a tuk do polevy, resp. maslo a polevu nalejeme na ešte teplý koláč. Uhladíme povrch a necháme ju struhnúť.

Čierny jablčník podávame vychladnutý, nakrájaný na kocky a môžeme ho ozdobiť kúskom orecha.

Moje srdcové recepty

Každý máme svoje recepty, ktoré máme vždy po ruke, lebo ich často robievame. Sladké alebo slané. A stránky, kde sú tieto recepty zapísané, sú tak trochu špinavé, možno aj mastné. Ale to je dobré znamenie. Znamená to, že sú často používané. A presne toto si ja želám v súvislosti s mojou knihou. Aby vám bola vždy po ruke, aby mala stránky zašpinené, ufúľané , lebo to bude znakom toho, že sa vám z nej dobre pečie :-).

Ak moje knihy ešte nemáte, môžete si ich rovno teraz jedným klikom kúpiť. Takmer zabudnuté recepty sú zbierkou našich rodinných starých receptoch, po mojich babkách a manželovej starkej a sú mojou srdcovkou. Druhý diel, Takmer zabudnuté recepty 2, siaha už trochu ďalej do histórie. Zozbierala som v ňom tie naj recepty z čias Rakúsko-Uhorska a ku každému som pripísala zaujímavý príbeh, anekdotu či pikošku, na ktoré som počas zbierania receptov naďabila.

Kúpte si knižky pre seba alebo pre niekoho blízkeho, kto rád pečie. Budete tak mať recepty, na ktoré by bolo škoda zabudnúť, vždy po ruke :-).

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

 

Takmer zabudnuté recepty 2
Takmer zabudnuté recepty 2

Leave a Reply