Kombinácia slivky a mak je ozaj vydarená. A tento tvarohový koláč, ktorý má aj makovú a slivkovú vrstvu je toho dôkazom. Až by som ho povýšila na tortu, lebo jednak je pekný a jednak je priam slávnostný. Do cesta nejde žiadna múka, číže koláčik je vhodný aj pre bezlepkáčov.
Tvarohový koláč s makom a slivkami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 70 g mletého maku
- rovnako 70 g práškového cukru
- a aj 70 g mäkkého masla
- 40 g mletých orechov (ideálne lieskovcov)
- 40 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- Kôra z ½ pomaranča (alebo citróna, prípadne oboje)
Na tvarohovú plnku:
- 500 g plnotučného tvarohu
- 250 ml šľahačky
- 4-5 PL práškového cukru
- Kôra z ½ pomaranča (alebo citróna, prípadne oboje)
Na slivkovú želé plnku:
- 500 g sliviek
- 150 ml červeného vína (môžeme nahradiť vodou)
- 60 g kryštálového cukru (resp. podľa kyslosti sliviek)
- 1 celá škorica (škoricové drievko)
- 5 plátkov želatíny
Ešte trochu slivkového lekváru na potieranie korpusu.
Ako na to?
Slivkový koláč s makom a tvarohom pozostáva z troch vrstiev. Preto je taký dobrý 😊.
Prvá vrstva je nadýchaný korpus bez múky. Pripravíme si ho nasledovne: najprv v miske vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom. V druhej miske šľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a potom po jednom zašľahávame žĺtky.
Do žĺtkovej zmesi ďalej pridáme vanilkový cukor a kôru z pomaranča a ešte raz dobre premiešame.
Prisypeme mletý mak, mleté (opražené) orechy (najlepšie sa hodia lieskovce, ale môžu byť aj vlašské orechy). Premiešame a do hustej hmoty potom pridáme za lyžicu vyšľahaných bielkov a rozmiešame. Zvyšný sneh z bielkov potom gumenou varechou zľahka vmiešame do zmesi, aby ostala nadýchaná a objemná.
Cesto vlejeme do papierom vyloženej tortovej formy s priemerom 20 cm, uhladíme povrch a korpus pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút. Po dopečení ho necháme vychladnúť.
Príprava plniek
Na slivkovú plnku dáme do hrnca červené víno, cukor a škoricové drievko a privedieme ich do varu. Potom do tekutiny vsypeme odkôstkované a na kocky nakrájané slivky a všetko spolu krátko povaríme, kým slivky nezmäknú. Škoricu vyberieme, slivkovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme ju vychladnúť.
Na tvarohovú plnku necháme tvaroh riadne odkvapkať (v jemnom site alebo cez textíliu), potom tvaroh rozmiešame s cukrom a kôrou z pomaranča. Napokon do zmesi vlejeme šľahačku a mixérom všetko vyšľaháme do krémova.
Teraz si pripravíme želatínu na slivkovú vrstvu. Plátky želatíny dáme do misky so studenou vodou a necháme ich tam asi 5 minút napučať. Potom želatínu vyžmýkame a dáme do malého kastrólika. Pridáme asi 2 lyžice pripravenej slivkovej zmesi a zahrejeme. Miešaním rozpustíme želatínu a dávame pozor, aby sme zmes nevarili. Odstavíme a vlejeme želatínu do slivkovej zmesi. Dobre rozmiešame a necháme chladnúť.
Všetky tri vrstvy na tvarohový koláč so slivkami a makom máme pripravené, môžeme ich začať spájať dokopy. Vychladnutý korpus vyberieme z tortovej formy. Okraje formy potrieme tenkou vrstvou tuku a naň nalepíme pruhy papiera na pečenie. Korpus vrátime na dno formy. Potrieme ho tenkou vrstvou slivkového lekváru. Naň nanesieme tvarohovú plnku a pekne ju uhladíme. Trochu tvarohovej plnky môžeme odložiť bokom na ozdobenie koláča.
Na tvarohovú plnku vylejeme slivkovú plnku, ktorá začína pod vplyvom želatíny tuhnúť. Opäť uhladíme povrch a tvarohový koláč so slivkami a makom dáme do chladničky. Necháme ho tam niekoľko hodín, kým slivková plnka dobre stuhne. Hotový tvarohový koláč pred podávaním ozdobíme odloženou tvarohovou plnkou a čerstvými slivkami.
Tvarohový koláč má veľa podôb
Každý poznáme aspoň jeden recept na tvarohové koláče. Aj na našej stránke nájdete hneď niekoľko receptov, ktoré dávajú koláčom s tvarohom rôzne podoby. Pozrite si ich, možno tam nájdete námet na vaše ďalšie pečenie:
Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami
Tvarohový koláč s čokoládovou polevou
Koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou a jahodami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.