Super na leto, osviežujúca a jemná – presne taká je citrónová roláda s tvarohovým krémom. Upiekli sme ju z nadýchaného piškótového cesta, na ktoré vám stačia len 3 ingrediencie. Naplnili sme ju tvarohovo-šľahačkouvou plnkou, ktorú sme vylepšili o citrónovú chuť.
Citrónová roláda s tvarohovým krémom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 5 vajec
- 5 PL kryštálového cukru
- 7 PL hladkej múky
- Kôra z polovice citróna
- 1 vanilkový cukor
Na plnku:
- 300 g jemného krémového tvarohu
- 200 ml šľahačky
- 100 g kryštálového cukru
- 2 PL citrónového krému lemon curd
- Kôra z polovice citróna
- 1 PL citrónovej šťavy
- 5 plátkov želatíny
- Asi 4 PL citrónového krému lemon curd na potieranie cesta
Ako na to?
- Najprv si pripravíme piškótové cesto. Vajcia oddelíme, žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do nadýchanej bledej peny.
- Biely vyšľaháme v osobitnej mise do tuhej špičky.
- Na žĺtkovú zmes asi v troch krokoch preosejeme múku a gumenou varechou ju premiešame so žĺtkami. Striedavu pridávame po troške vyšľahané bielky, snažíme sa zmesi premiešavať tak, aby nám výsledné cesto ostalo nadýchané.
- Cesto potom nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. My sme použili plech o veľkosti 25×40 cm.
- Roládu pečieme na 180 stupňoch asi 10-12 minút, kým je na dotyk pružná a nelepí.
- Hneď po upečení ju vyklopíme na čistú utierku posypanú práškovým cukrom, stiahneme z nej papier na pečenie a spolu s utierkou ju zrolujeme. Takto zrolovanú ju necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Tvaroh rozmiešame v mise s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou z citróna.
- Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody, aby napučali.
- Šľahačku vyšľaháme do tuha.
- Do malého kastrólika dáme 2 PL tvarohovej plnky, 1 PL šľahačky a vyžmýkanú napučanú želatínu. Postupným zahrievaním a miešaním roztopíme želatínu (neprevárame!) a vylejeme ju do tvarohovej plnky. Dobre premiešame a potom primiešame vyšľahanú šľahačku. Plnku necháme v chlade trochu odpočinúť (asi 10-15 minút, kým nezačne prirodzene tuhnúť).
- Roládu rozrolujeme, potrieme ju citrónovým krémom lemon curd a naň nanesieme tvarohovú plnku. Aby sa dala roláda dobre rolovať, plnku nanášame trochu ďalej od krajov.
- Opatrne zrolujeme, položíme švom nadol a dáme do chladničky stuhnúť.
- Podávame posypané práškovým cukrom.
Kto má rád citrónové koláče a zákusky?
Aj vy? Super, lebo zopár nápadov máme aj na našej stránke. Ak už ste vyskúšali citrónovú roládu, pozrite si, čo citrónové budete piecť najbližšie:
Zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou lemon curd
Citrónová bábovka z maslového cesta
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Orechové rezy s citrónovou polevou
Citrónový koláč s bielkovou penou
Citrónové koláčiky s limetkami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.