Domáca ťahaná štrúdľa
Domáca ťahaná štrúdľa
Domáca ťahaná štrúdľa
Domáca ťahaná štrúdľa
Domáca ťahaná štrúdľa s rôznymi plnkami
Domáca ťahaná štrúdľa
Naša babka bola majsterka v ťahaní štrúdle. Preto aj táto domáca ťahaná štrúdľa, lepšie povedané recept na ňu, ktorý vám dnes ponúkame, je majstrovský. V tom, ako je jednoduchý. Stačia len tri suroviny a máte hotové cesto. Jediná výzva je samotné ťahanie cesta, na to funguje iba prax a tréning. A nevzdávať sa. Ak máte...

Naša babka bola majsterka v ťahaní štrúdle. Preto aj táto domáca ťahaná štrúdľa, lepšie povedané recept na ňu, ktorý vám dnes ponúkame, je majstrovský. V tom, ako je jednoduchý. Stačia len tri suroviny a máte hotové cesto. Jediná výzva je samotné ťahanie cesta, na to funguje iba prax a tréning. A nevzdávať sa. Ak máte mixér s hnietačom, spraví časť práce za vás, ale vytiahnuť cesto do tenučkého priesvitného obrovskéhu kruhu musíte už sami. Výsledkom váško snaženia bude nádherne jemná, nalístkovaná štrúdľa, ktorú môžete naplniť vašou obľúbenou plnkou.

Domáca ťahaná štrúdľa s rôznymi plnkami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1-2 PL bravčovej masti (alebo oleja, maslo určite nedávajte, sťaží vám ťahanie štrúdle)
  • Štipka soli
  • 1 vajce
  • 200 ml vody

Na plnku:

  • Kryštálový cukor
  • Jablká (čerešne, marhule, slivky a pod.)
  • Škorica
  • Olej alebo roztopenú masť
  • Strúhanka alebo mletý mak

(všetko dávame odhadom podľa chuti, viac info v recepte)

Ako na to?

  • Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Aby sa štrúdľa neskôr dobre ťahala, cesto treba spracovávať veľmi dlho. My ho miesime ručne asi 20 minút, prípadne aj viac. Želaná konzistencia je – cesto sa nemá lepiť, má byť mäkké, ťahavé, nemalo by sa sťahovať rýchlo späť, keď ho natiahnete. V mixéri hnietačom cesto miesime aspoň 10 minút.
  • Vypracované cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, bochníčky potrieme olejom alebo roztopenou masťou a necháme zakryté odpočívať asi pol hodinu, prikryté utierkou.
  • Pripravíme si starý, čistý obrus, ktorý pomúčime a na ňom začneme spracovávať cesto. Najprv si valčekom vyvaľkáme cesto do kruhu veľkého asi ako veľká pizza. Potrieme ho olejom alebo masťou a začíname s ťahaním.
  • Čo sa ťahania týka, každý má iné metódy, my vám popíšeme tú našu. Najprv jemne poťahujeme okraje cesta pozdĺž celého obvodu kruhu. Toto môžeme zopakovať ešte raz.
  • Potom začíname cesto nadhadzovať na rukách. Ťažko sa to popisuje, ale predstavte si, že obe ruky držíte stále asi vo výške očí a na nich vám visí cesto a vy ho nadhadzujete a otáčate, čím ho naťahujete.
  • Jednoduchší spôsob je nechať cesto položené na obruse a podložiť si pod cesto ruky do stredu cesta a vyťahovať cesto smerom von. Chodíme vlastne dokola stola a postupne takto povyťahujeme celé cesto.
  • Výsledné cesto by malo byť úplne tenké, priesvitné a ideálne bez dier. Okraje cesta ostanú hrubšie, tie však opatrne odtrhneme.
  • Vytiahnuté cesto pokvapkáme roztopeným tukom (masťou, olejom alebo maslom). Posypeme po celom povrchu strúhankou alebo mletým makom a celé cesto posypeme ešte aj kryštálovým cukrom. Množstvo cukru závisí napríklad aj od kyslosti ovocia, ktoré použijeme.
  • Na spodný okraj cesta ešte prisypeme za dve hrste strúhanky do pásu hrubého asi 10 cm, ktorá bude slúžiť na odsatie prebytočnej šťavy z jabĺk a zabezpečí, aby štrúdľa nepraskla.
  • Na strúhanku naukladáme riadnu vrstvu nastrúhaných jabĺk alebo iného ovocia, z ktorých sme vyžmýkali prebytočnú šťavu a celý povrch cesta posypeme mletou škoricou. V prípade potreby ešte posypeme cukrom.
  • Začneme rolovať od spodu – pomocou obrusu preklopíme tú časť cesta, na ktorú sme dali jablká a postupne zrolujeme celé cesto. Oba konce pritlačíme, aby cez ne nevytekala plnka. Rovnako si pripravíme aj ďalšie kúsky cesta.
  • Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olejom a pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda.
  • Po dopečení hneď opäť natrieme olejom a necháme vychladnúť.

Ponúkame vám ešte ďalšie tradičné domáce recepty zdedené po našich babkách:

Kysnutý ovocný osúch s mrveničkou

Domáce oškvarkové pagáče

Pletenky zo zemiakového kysnutého cesta

Žĺtkové orechové rezy

Leave a Reply