koláč bez múky
koláč bez múky
koláč bez múky
Prečo som piekla tento korzický koláč bez múky? Na Korzike som nikdy nebola, aj keď – verte mi – plánov vycestovať tam sme mali veľa. Vždy sa to ale nejako zvrtlo a dovolenkovali sme inde. Ešte toto leto som sa na pláži v Nice pozerala na trajekty plávajúce na Korziku a hovorila som si, že...

Prečo som piekla tento korzický koláč bez múky? Na Korzike som nikdy nebola, aj keď – verte mi – plánov vycestovať tam sme mali veľa. Vždy sa to ale nejako zvrtlo a dovolenkovali sme inde. Ešte toto leto som sa na pláži v Nice pozerala na trajekty plávajúce na Korziku a hovorila som si, že budúci rok tam určite pôjdeme. Mali sme totižto za kým. Osud ale spravil škrt cez plány a na svete je o jedného nesmierne nadaného, všestranného a milého človeka menej. Odišiel primladý, ale aj tak za svoj život ovplyvnil veľa ľudí. Spievajúci slovenský šéfkuchár z našej rodiny, Vladko Vaník, ktorý si svojím kuchárskym umením, zvonivým spevom a priateľskou povahou získal nielen Korzičanov.

Fiadone – korzický koláč bez múky

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 750 g ricotty
  • 5 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový lusk (alebo 1 vanilkový cukor, či 1-2 lyžičky vanilkovej esencie
  • Kôra z polovice citróna

 

Na ovocnú polevu:

  • 250 g drobného ovocia (čučoriedky, černice, jahody…)
  • 2-3 PL cukru
  • Trochu citrónovej šťavy

 

Ako na to?

Pri spomínaní na Vladka som si doma pozerala Facebookové správy, ktoré sme si písali. V jednej z nich mi Vladko poslal recept na tradičný korzický koláč bez múky Fiadone. Jeho základom je ricotta a do cesta sa nepridáva žiadna múka. Veľmi jednoduchý a ľahký dezert na horúce leto. Dnes sa s vami o tento recept podelím. Vychutnajte si ho a vychutnávajte si aj život 😊.

Celé vajcia s kryštálovým cukrom a vanilkou dáme do misy a mixérom ich na vysokých otáčkach vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Do druhej misy vyklopíme ricottu (ak nemáte ricottu, môžete použiť aj náš jemný tvaroh, ale ten odporúčam najprv nechať odkvapkať (na jemné sitko dajte nejakú jemnú textíliu a do nej tvaroh a nechajte aspoň hodinu stáť, aby z tvarohu odtiekla prebytočná tekutina). Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Ricottu potom pridáme do vajíčkovej peny a metličkou všetky prísady spolu dobre premiešame, aby sa spojili. Vznikne nám hustý krém. Ak sme namiesto ricotty použili tvaroh, zmes bude redšia, môžeme však do nej na zahustenie pridať 1-2 PL kukuričného škrobu a dobre ho v zmesi rozmiešať.

Keramickú plytkú zapekaciu misu (ja som použila misu s priemerom 25 cm) vytrieme maslom po dne ale aj po bokoch. Nalejeme do nej pripravenú zmes a dáme ju piecť do vopred vyhriatej rúry na 150 stupňov. Tento ricottový koláč bez múky sa pečie pomaly, asi hodinu.

Po dopečení ho necháme vychladnúť vo forme a potom ho servírujeme. Môžeme ho ozdobiť ovocnou omáčkou, na ktorú len krátko povaríme drobné ovocie s cukrom a citrónom, kým nezmäkne a nezačne vytvárať hustejšiu konzistenciu.

Jedoduché recepty

Ja rada trávim čas v kuchyni. Hrám sa s ingredienciami a vytváram recepty a vôbec mi nevadí pobudnúť tu dlhšie, ako je bežné. Ale aj ja mám dni, kedy nemám čas alebo sa mi nechce. Vtedy siahnem po overených jednoduchých recepoch, ktoré sú raz dva hotové. Viem, že aj napriek ich jednoduchosti nemusím robiť kompromisy v chuti, lebo vždy dopadnú dobre a chutia. Pozrite si môj výber receptov, ktoré je dobré mať po ruke práve na chvíle, kedy sa nám trochu menej chce :-).

Jednoduchá chladničková ciabatta

Jednoduchý jablkový koláč z jednej misy

Jednoduché minibábovky z bielkov

Jednoduchý koláč z čiernych ríbezlí

Jednoduchý a rýchly tekvicový koláč

Jednoduché slané tyčinky z tvrohového cesta

Jednoduchý slivkový koláč s mandľami

 

Leave a Reply