Táto kakaová torta s pepermintovou plnkou bola určená na oslavu narodenín môjho drahého mužíka. Nestihla som ju ani riadne nafotiť, pretože sa do nej všetci pustili rýchlejšia, ako by som čakala. Čo len nasvedčuje tomu, že je hodná vyskúšania. Chutila dospelým, ale aj deťom, ktorú si ju nazvali obrovskou Oreo tortou, lebo vďaka kvalitnému kakau bola krásne tmavá až čierna ako spomínané Oreo keksíky. Za povšimnutie stojí aj pepermintový krém, ktorý sa k čokoládovo kakaovej kombinácii výborne hodí.
Kakaová torta s pepermintovou plnkou a čokoládovou polevou
Ingrediencie:
Na cesto:
150 g kryštálového cukru
90 g kakaa
150 ml mlieka
1 žĺtok
200 g masla
170 g práškového cukru
1 celé vajce
1 žĺtok
250 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL sódy bikarbóny
½ ČL soli
2 bielky
Na plnku:
2 bielky
150 g kryštálového cukru
50 ml vody
200 g masla
Pepermintový olej (pár kvapiek)
Zelené potravinárske farbivo (nemusí byť)
Mätové lístky na ozdobenie
200 g horkej čokolády na polevu
Ako na to?
- Cukor, kakao, mlieko a žĺtok zamiešame v kastróliku a na slabom ohni ich za občasného miešania varíme do zhustnutia. Potom necháme zmes vychladnúť.
- Maslo a práškový cukor miešame do krémova, potom pridáme 1 celé vajce a 1 žĺtok a riadne vymiešame. Potom pridáme kakaovú zmes a vyšľaháme do hladkého krému.
- Do zmesi teraz preosejeme múku s kypriacim práškom a sódou a soľou, gumenou varechou múku dobre zapracujeme do zmesi.
- Napokon zľahka primiešame do tuha vyšľahané bielky. Celú zmes nalejeme do tortovej formy (my sme použili formu s priemerom 25 cm), uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 35-40 minút. Pomocou špajle odskúšame, či je cesto prepečené, potom ho vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Na maslovú plnku dáme do kastrólika cukor a vodu a varíme ich asi 5-6 minút, kým voda nevyvrie a nespraví sa nám sirup (zafarbený do bledo žlta), ak máme cukrársky teplomer, cukrový rozvar by mal dosiahnuť 120 stupňov.
- Kým sa cukrový rozvar varí, v čistej mise začneme pomaly šľahať dve bielky – len do mäkkej špičky. Keď dosiahne rozvar 120 stupňov, za stáleho šľahania ho cícerkom prilievame do bielok a neprestávame šľahať. Šľaháme až do vychladnutia misy.
- Potom do zmesi pridáme pepermintový olej, farbivo a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém. Ak je tekutý, dáme ho stuhnúť do chladničky.
- Tortový korpus prerežeme pozdĺžne, naplníme ho pepermintovým krémom a prikryjeme druhou polovicou. Na povrch nalejeme nad parou roztopenú horkú čokoládu, dozdobíme mätovými lístkami, prípadne cukrovými pusinkami.
V prípade, že sa vám páči táto kakaová torta a chystáte sa piecť, dovoľujeme si vám ponúknuť aj výber našich top tortových receptov:
Citrónová torta s krémom z bielej čokolády
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.