Čisté obžerstvo tieto neodolateľné karamelové keksíky s čokoládou. Priznám sa, tento recept má už niekoľko rokov a ja som naň zabudla. Tíško čakal na to, kedy začnem triediť veci v mojom archíve, až som najprv naďabila na fotky, ktoré mi nafotila kámoška Jarka (ináč autorka fotografií všetkých receptov v mojej knižke) a hneď sa mi začali zbiehať slinky. Recept som už mala spísaný, fotky hotové, takže konečne vám môžem tieto karamelové keksíky s čokoládou predstaviť aj verejne.
Karamelové keksíky s čokoládou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na keksíky:
- 90 g kryštálového cukru
- 180 g masla
- 270 g hladkej múky
- Štipka soli
- 1 ČL vanilky
Na karamel:
- 200 g kryštálového cukru
- 90 g masla
- 125 ml šľahačky
Na polevu:
- 100 g mliečnej čokolády
- 20 g kokosového tuku alebo 1 PL oleja neutrálnej chuti
Ako na to?
- Maslo s kryštálovým cukrom šľaháme do jemného krému, ideálne, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme soľ a ďalej šľaháme, to isté zopakujeme aj s vanilkou.
- Múku pridáme na dvakrát a pokračujeme v miešaní. Vznikne nám lepivé tuhšie cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke asi 2 hodiny, resp. kým nestuhne. Kľudne ale aj cez noc.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie (počas vaľkania otáčame cesto vždy o 90 stupňov, takto sa nám lepšie rozvaľká bez praskania).
- Cesto musí byť pred pečením tuhé, čiže ak máte pocit, že počas vaľkania príliš zmäklo, dajte ho späť do chladničky na pár minút zachladiť.
- Z cesta vykrajujeme kolieska (nám vyšlo 35 ks koliesok s priemerom asi 5 cm) a pečieme ich na plechu vystlanom papierom na pečenie na 160 stupňoch teplovzdušného režimu asi 13 minút, kým nezačnú jemne hnednúť. Necháme úplne vychladnúť
Karamel na karamelové keksíky
- Príprava karamelu: do hlbšej panvice alebo do hrnca dáme cukor a miešame ho, kým sa nerozpustí. Hneď potom doň dáme maslo. Zmes začne šumieť, trochu syčať a zmení konzistenciu, ale tak to je v poriadku. Za stáleho miešania necháme maslo v cukre úplne roztopiť. A teraz opatrne vlejeme šľahačku (možno ju trochu prihrejte, ak začnete liať studenú do horúceho cukru, tak môže prskať, buďte opatrní). Stále miešame a necháme variť asi 2-3 minúty, kým sa šľahačka riadne nepremieša so zvyškom zmesi a celé to začne jemne hustnúť.
- Odstavíme z ohňa, ak sa nám náhodou spravili hrčky, tak karamel ešte za tepla, kým je tekutý, prelejeme cez kovové jemné sitko a v čistej miske ho necháme pri izbovej teplote chladnúť. Chladnutím začne tuhnúť.
- Keď je karamel vychladnutý, resp. tuhý asi ako čokoládová nátierka, tak pomocou malej lyžičky nanesieme na každý keksík jednu porciu a príborovým nožom ju dohladka rozotrieme. Karamel je mastný a ak budete rozotierať plochou noža, pekne to pôjde uhladiť.
- Okaramelované keksy dáme do chladničky, aby riadne karamel zatuhol a potom ich až namáčame v mliečnej čokoláde, ktorú sme vo vodnom kúpeli roztopili s tukom. Pre lepší efekt môžeme potom už stuhnutú čokoládovú polevu pofŕkať ešte horkou roztopenou čokoládou.
Domáce kekse sú domáce kekse
A aby ste ich nemali málo, ponúkame vám ešte prehľad iných receptov, ktoré sa oplatí zaradiť do zoznamu toho, čo sa chystáte v najbližšej dobe piecť:
Kakaové keksíky z troch prísad
Krehké keksíky s lieskovým orieškom
Kakaové venčeky s čokoládovou polevou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.