To by u nás neboli Vianoce, keby sme nemali na stole kokosové ježe. Tento vcelku jednoduchý ale neskutočne dobrý a šťavnatý koláčik chutil zatiaľ každému. Vážne. Jeho základom je mäkké medové cesto, ktoré sa namáča v kakaovo-rumovej plnke a obaľuje v kokose. Vďaka tomu vydrží pekne šťavnatý a najmä, kombinácia medu, kakaa a kokosu je tak vydarená, že jeden plech nestačí. Nenechajte sa dlho presviedčať a radšej si pozrite recept, aby ste vedeli, čo nakúpiť na pečenie :-).
Kokosové ježe od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 50 g masla alebo rastlinného tuku
- 3 PL medu
- 200 ml mlieka
- 1 kypriaci prášok
- 1 vajce
Na polevu a posýpanie:
- 250 g masla (alebo tuku na polevu, prípadne kokosového tuku)
- 200-250 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 150-200 ml mlieka
- Asi deci rumu (prípadne trochu viac)
- 400 g strúhaného kokosu
Ako na to?
- V strednom kastróliku na slabom ohni zahrejeme med, tuk a mlieko, miešame, kým sa med a tuk úplne nerozpustia. Neprevárame však. Po rozpustení necháme zmes trochu vychladnúť.
- Múku, kypriaci prášok a práškový cukor preosejeme do vlažnej medovej zmesi, pridáme zľahka rozšľahané vajce a gumenou varechou zamiešame – dôkladne, ale zľahka, aby sme zachovali v zmesi vzduch a tým pádom aj nadýchanosť.
- Nalejeme do hlbšieho plechu vystlaného papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 15-20 minút do zlatohneda. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti plechu. Nízky koláč pečieme kratšie, ak sme použili menší plech a koláč je vyšší, pečieme ho trochu dlhšie.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a potom ho nakrájame na rovnako veľké kúsky, napríklad obdĺžniky.
- Na polevu dáme do kastrólika mlieko a tuk a pomaly ich zahrievame, kým sa maslo úplne nerozpustí. Potom do zmesi pridáme cukor, kakao a miešame, kým nám nevznikne hustejšia tekutina (trochu väzká ako riedky sirup).
- Napokon primiešame rum podľa chuti.
- Kúsky koláča najprv namočíme do kakaovo rumovej polevy, necháme trochu odkvapkať prebytočnú tekutinu a potom ich obaľujeme v strúhanom kokose. Položíme na mriežku a necháme stuhnúť, resp.obschnúť. A kokosové ježe sú hotové.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.