Kokosový zákusok, ktorého recept si práve idete čítať, sme videli odprezentovaný v jednej zahraničnej cukrárskej súťaži. Keďže máme kokosové zákusky veľmi rady, trochu sme sa naň zamerali a povedali sme, že ho jedného pekného dňa upečieme. Tak sme ho upiekli na jednu rodinnú oslavu. Koľko vrstiev, toľko práce ale aj toľko výborných chutí. Nebojte sa kombinovať! Žĺtky, ktoré vám z tohto koláčika ostanú môžete použiť na niektorý z našich receptov, ktorých odkazy sme pridali nižšie.
Kokosový zákusok z viacerých vrstiev od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na kokosový piškót:
- 5 bielok
- 125 g kryštálového cukru
- 2 celé vajcia
- 65 g práškového cukru
- 1 ČL vanilky
- 95 g strúhaného kokosu
- 25 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu možno nahradiť kukuričným škrobom alebo bielou ryžovou múkou)
Na kokosovú bezé vrstvu:
- 5 bielok
- 125 g kryštálovho cukru
- 125 g práškového cukru
- 35 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu možno nahradiť kukuričným škrobom alebo bielou ryžovou múkou)
- 5 g kakaového prášku
- 95 g strúhaného kokosu
- 1 ČL vanilky
Na mangovú vrstvu:
- 2 plátky želatíny
- 200 g bielej čokolády
- 100 g zrelého manga (rozmixovaného na pyré)
- Šťava a kôra z 1 limetky
Na čokoládovo-kokosovú ganache:
- 100 g kokosového mlieka
- 150 g horkej čokolády
- 25 ml kokosového likéru (nemusí byť)
Na kokosovo-šľahačkovú penu:
- 4 plátky želatíny
- 250 ml šľahačky
- 170 g kokosového mlieka
- 15 ml kokosového likéru (nemusí byť)
- Na vrchnú polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 50 ml šľahačky
Ako na to?
- Kokosový piškót: Bielky vyšľaháme do tuha spolu s kryštálovým cukrom. V inej mise šľaháme celé vajcia a práškový cukor s vanilkou do nadýchanej bledej peny, ktorá drží tvar. Bielka jemne vmiešame do žĺtkovej zmesi, pridáme prosiatu múku a kokos a premiešame. Zľahka ale dôkladne. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 190 stupňoch asi 12-15 minút. Po dopečení necháme na mriežke vychladnúť.
- Kokosová bezé vrstva: Bielkay s kryštálovým cukrom vyšľaháme do tuha. Do zmesi preosejeme práškový cukor, múku, kakao a pridáme kokos a vanilku. Opatrne všetky suroviny premiešame. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 180 stupňoch asi 20 minút, kým je vrstva na povrchu stuhnutá. Po dopečení necháme na mriežke vychladnúť.
- Mangová vrstva: Plátkovú želatínu necháme napučať v miske so studenou vodou. Bielu čokoládu, nasekanú na malé kúsky, dáme do misky. Mangové pyré dáme do malého kastrólika a necháme ho zovrieť, odstavíme, pridáme vyžmýkanú želatínu a miešaním ju rozpustíme. Mangovú zmes nalejeme na čokoládu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Primiešame šľavu a kôru z limetky a necháme chladnúť pri izbovej teplote.
Kokosový zákusok – skladanie vrstiev
- Skladanie vrstiev: Na čistý papier na pečenie položíme pláť piškótu a zarovnáme ho podľa štvoruholníkovej formy. Rovnako zarovnáme aj plát kokosového bezé. Na piškót nanesieme mangovú vrstvu, uhladíme a dáme do chladničky asi na pol hodinu stuhnúť. Potom dáme na mangovú vrstvu kokosové bezé. Na kokosové bezé nalejeme kokosovo-čokoládovú ganache (na ktorú si zovrieme kokosové mlieko, zalejeme ním čokoládu, pridáme likér a miešame do rozpustenia čokolády). Dáme do chladničky stuhnúť.
- Kokosovo-šľahačková pena: Do misky so studenou vodou dáme napučať plátky želatíny. Kokosové mlieko zohrejeme na ohni alebo v mikrovlnke a rozmiešame v ňom napučanú a vyžmýkanú želatínu, kým sa nerozpustí. Necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme (nie však úplne do tuha). Vlejeme do nej vychladnuté kokosové mlieko so želatínou a zľahka ale dôkladne premiešame. Odložíme do chlaničky a necháme asi pol hodinu odpočívať, kým nezačne zmes trochu tuhnúť.
- Kokosový zákusok – dokončenie: Šľahačkovú vrstvu nanesieme na vychladený koláč (na čokoládov vrstvu), uhladíme a zarovnáme povrch a dáme do chladničky. Teraz musíme čakať aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc, kým šľahačková vrstva úplne stuhne. Nakoniec dáme na šľahačkovú vrstvu tenkú vrstvu čokoládovej polevy, na ktorú necháme zovrieť šľahačku, zalejeme ňou čokoládu a miešame do rozpustenia. Necháme vychladnúť a nalejeme ju na koláč. Zarovnáme a necháme stuhnúť.
A na záver sľubované recepty, kde jednoducho zužitkujeme žĺtky, ktoré ostali z tohto fajnového receptu:
Domáca vianočka najlepšia na svete
Éclairky s vanilkovým krémom
Parížsky žĺtkový krém – créme patiserie
Citrónový krém do zásoby
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.