Máme sezónu marhulí a ja som sa nevedela dočkať, kedy si upečiem tieto kysnuté marhuľové koláče s posýpkou. Nápad na ne si nosím v hlave už dlhšie, potrebovala som si však počkať na zrelé a sladké marhule. Základom týchto koláčikov je ysnuté cesto – tento univerzálny recept môžete využiť aj na iné dobroty. No a to som bohato naplnila lahodnou marhuľovou plnkou. Poďte sa pozrieť, ako som ich pripravovala.
Kysnuté marhuľové koláče s posýpkou os Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 500 g hladkej múky (môže byť aj polohrubá alebo kombinácia týchto dvoch)
- 250 g mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- 50 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom)
- 2 žĺtky
- ½ kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- štipka soli
- 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
- ½ ČL vanilky
Marhuľová plnka:
- 500-750 g odkôstkovaných marhulí
- 50-75 g kyštálového cukru (podľa chuti)
- 1 vanilkový puding alebo Zlatého klasu
- trochu vody
Posýpka:
2 PL hladkej múky
1 PL práškového cukru
1 PL oleja
A ešte 1 vajce na potieranie a trochu práškového cukru na posypanie.
Ako na to?
V tomto recepte na marhuľové koláče si pripravíme základné sladké kysnuté cesto, ktoré je univerzálne a dá sa použiť na ďalšie rôzne sladké kysnuté koláče. Napríklad na ovocné osúchy s posýpkou.
Začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka dáme lyžičku z odmeraného množstva kryštálového cukru a rozdrobíme doň polovicu kocky čerstvého droždia. Rozmiešame, kým sa droždie rozpustí a necháme v teple vzísť kvások. Bude to trvať asi 10-15 minút.
Do misy nasypeme múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a vanilku a premiešame. Ďalej začneme pridávať „mokré“ prísady – vaječné žĺtky, masť alebo maslo a napokon prilejeme pripravený kvások. Z týchto prísad vymiesime mäkké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto necháme v prikrytej mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na rovnaké malé kúsky (ja som si pripravila 22 kúskov po cca 40 g). Každý z nich vytvarujeme do bochníčka a necháme ich – prikryté fóliou – podkysnúť.
Príprava marhuľovej plnky
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Odkôstkované marhule nakrájame na malé kúsky a dáme ich s troškou vody do hrnca. Krátko ich povaríme, kým marhule zmäknú a potom ich rozmixujeme ponorným mixérom. Opäť krátko povaríme. Na povarené marhule prisypeme cukor, dobre premiešame a necháme na slabom ohni variť.
Zlatý klas alebo vanilkový puding rozmiešame v mištičke s asi pol deci vody a vlejeme ho do variacich sa marhúľ. Krátko povaríme, kým nezačne zmes hustnúť ako puding. Odstavíme ju a necháme vychladnúť.
Teraz sa opäť vrátime k cestu. Medzičasom nám bochníčky cesta nakysli. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme bochníček a menším pohárom doň vtlačíme do stredu priehlbinu tak, aby sa okraje cesta zdvihli. Do tejto priehlbinky potom nanesieme lyžičku – dve marhuľovej plnky.
Marhuľové koláče potrieme pred pečením rozšľahaným vajíčkom a posypeme ich na povrchu posýpkou.
Posýpku si pripravíme veľmi jednoducho: do misky nasypeme hladkú múku, premiešame ju s práškovým cukrom a napokon pridáme olej. Rozmiešame, aby sa prísady začali spájať. Prstami potom posýpku namrvíme na pripravené marhuľové koláče.
Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút, kým sa okraje koláčov nesfarbia do zlatohneda.
Vyberieme ich z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Marhuľové recepty
Ak sa aj vám doma začali kopiť zrelé marhule, vyskúšajte aj ďalšie recepty z môjho receptového archívu:
Marhuľové koláčiky s mandľami aj v bezlepkovej verzii
Hrnčeková bábovka s marhuľami a makom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.