Linecké koláčiky u nás nesmú chýbať na žiadny sviatok. Pečieme ich nielen na Vianoce, ale napríklad aj na Veľkú noc. Vtedy ich ale plníme citrónovou plnkou,chuťovo aj opticky sa k Veľkej noci vďaka nej veľmi hodia. V tomto recepte vám dáme návod nielen na to, ako si pripraviť základné krehké cesto z masla ale aj ako napríklad spotrebovať prebytočné žĺtky a spraviť si z nich univerzálny citrónový krém, ktorý potom možno použiť ako prísadu do rôznych plniek, na palacinky, lievance a podobne.
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na koláčiky:
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla alebo rastlinného tuku
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Pol ČL vanilky
- 1 vajce
Na citrónovú plnku:
- 4 žĺtky
- 240 g kryštálového cukru
- Šťava z dvoch citrónov
- Štipka soli
- Kôra z dvoch citrónov
- 60 g masla
Ako na to?
- V miske zmiešame dôkladne všetky suché prísady, potom pridáme zmúknutý tuk a vajce a vypracujeme cesto.
- Cesto sa môže spočiatku lepiť, ale pokračujeme v miesení.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc..
- Vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske, vykrajujeme srdiečka, kolieska a pod. a pečieme na 180 stupňoch asi 8-10 minút.
- Z rúry vyberáme v momete, keď sa začnú koláčiky sfarbovať do zlatohneda.
- Necháme vychladnúť na plechu.
- Na citrónovú plnku si pripravíme vodný kúpeľ. Kým sa voda bude zohrievať v hrnci, do kovovej misy dáme žĺtky a cukor a vyšľaháme ich do bledej peny. Primiešame soľ, citrónovú šľavu a keď voda v hrnci začne vrieť, položíme misu nad paru a za občasného miešnia varíme asi 15 minút do zhustnutia.
- Odstavíme z oňa, vmiešame citrónovú kôru a maslo a nalejeme do zaváraninového pohára (táto dávka vystačí asi na 300-400 ml pohár).
- Vrchný koláčik (ideálne s otvorom) posypeme práškovým cukrom, na spodný koláčik dáme citrónovú plnku a spájame.
Niekoľko námetov na citrónové koláče, ktorým len ťažko odolať:
Mini Pavlova s citrusovou polevou
Citrónový koláč s bielkovou penou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.