marhuľové muffiny
marhuľové muffiny
marhuľové muffiny
Dnes som piekla marhuľové muffiny. Vďaka tomuto šikovnému receptu boli rýchlo hotové a myslím, že ich zvládne aj začiatočník. V kombinácii s marhuľami chutia veľmi osviežujúco, určite ich vyskúšajte, kým sú čerstvé marhule. A ak by neboli, nahraďte ich vašim obľúbeným ovocím, ktoré máte práve po ruke. Marhuľové muffiny od Sisters Bakery Ingrediencie: 250 g...

Dnes som piekla marhuľové muffiny. Vďaka tomuto šikovnému receptu boli rýchlo hotové a myslím, že ich zvládne aj začiatočník. V kombinácii s marhuľami chutia veľmi osviežujúco, určite ich vyskúšajte, kým sú čerstvé marhule. A ak by neboli, nahraďte ich vašim obľúbeným ovocím, ktoré máte práve po ruke.

Marhuľové muffiny od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 50 ml mlieka
  • 4 PL kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 6-8 marhúľ
  • 2-3 PL trstinového cukru na posypanie

 

Ako na to?

  • Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a plech na muffiny vystelieme papierovými košíčkami.
  • Zmäknuté maslo vyšľaháme dohladka spolu s práškovým cukrom.
  • Po jednom prišľaháme vajcia a potom aj kypriaci prášok, sódu bikarbónu, vanilkový cukor a štipku soli.
  • Ďalej pridáme kyslú smotanu a dobre ju vmiešame.
  • Na túto zmes preosejeme polovicu múky a gumenou varechou ju zľahka vmiešame. Pridáme mlieko a druhú polovicu múky a rovnako zľahka ich vmiešame do zmesi. Nepremiešame, pokojne môžeme ponechať nerozmiešané hrudky.
  • Napokon varechou vmiešame na kúsky nakrájané marhule. Cesto naporcujeme do muffinových košíčkov a posypeme ho trstinovým cukrom.
  • Marhuľové muffiny pečieme asi 25-30 minút. Po dopečení ich necháme vychladnúť, až potom ich podávame.

Ako napiecť dobré muffiny?

Dobrý muffin má byť nadýchaný, mäkký, s prevzdušnenou striedkou. Počas pečenia sa pekne dvihne a narastie. Ako toto všetko ale dosiahnuť? Základom je nepremiešať cesto. Na to vám dáme jednu radu – kým miešame ingrediencie okrem múky, pokojne používajme mixér. Akonáhle príde na rad múka, mixér odložíme a múku len zľahka primiešavame gumenou varechou. Nemusíme ju úplne rozmiešať, v ceste môžu ostať hrudky. Takto zabezpečíme, že cesto ostane prevzdušnené a nadýchané, nie ubyté a husté.

Ak máte radi muffiny a zaujal vás recept na naše marhuľové muffiny, pozrite si aj ďalšie naše recepty, ktoré vám budú určite chutiť

Banánové muffiny s posýpkou z vlašských orechov

Citrónovo makové muffiny

Kokosové muffiny s krémom z bielej čokolády

Cruffin – croissant skrížený s muffinom

Leave a Reply