maslové slané pečivo
maslové slané pečivo
maslové slané pečivo
Čo by ste povedali na slané pečivo, ktoré je tak mäkké a voňavé, že mu neviete odolať a máte ho chuť zjesť ešte prv, než vychladne? Mám presne taký recept a verte, že keď toto pečivo ochutnáte, určite sa k receptu čoskoro opäť vrátite. Suroviny naň máte určite doma, tak sa rovno do toho pustite....

Čo by ste povedali na slané pečivo, ktoré je tak mäkké a voňavé, že mu neviete odolať a máte ho chuť zjesť ešte prv, než vychladne? Mám presne taký recept a verte, že keď toto pečivo ochutnáte, určite sa k receptu čoskoro opäť vrátite. Suroviny naň máte určite doma, tak sa rovno do toho pustite. Tento recept si môžete pripraviť v slanej ale aj sladkej verzii.

Maslové slané pečivo s ľanovými semiačkami a rascou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 800 g hladkej múky Penam
  • 300 ml teplého mlieka
  • 100 ml vlažnej vody
  • 120 ml olivového oleja
  • 100-125 g masla
  • 2 vajcia
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • Trochu soli, mletá rasca, ľanové semiačka na posypanie (pri sladkej verzii cukor a mletú škoricu)

 

 

Ako na to?

Mlieko a vodu (vlažné alebo teplé) dáme do misky, pridáme rozdrobené čerstvé droždie a lyžičku cukru. Všetko spolu rozmiešame, kým sa droždie a cukor nerzopustia. Necháme na teplom mieste, kým nevzíde kvások.

Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, olej, dva bielky a napokon prilejeme kvások. Z týchto prísad vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Odporúčam miesiť mixérom aspoň 8-10 minút. Vymiesené cesto potom preložíme do zľahka vymastenej misy, prikryjeme vekom (alebo igelitovou fóliou) a necháme vykysnúť do dvojnásobku objemu.

Potom cesto rozvaľkáme na veľký, asi 1 cm hrubý obdĺžnik a potrieme ho zmäknutým maslom (kúsok si odložíme na potieranie preloženého cesta). Cesto potom preložíme na tretiny ako list do obálky, prvý preložený kúsok však ešte potrieme zvyškom masla.

Preložené cesto zľahka rozvaľkáme na tenšie a potom ho ostrým nožom narežeme na asi 16 pruhov (asi 3-4 cm širokých). Každý pruh preloženého cesta ešte prerežeme v strede a dva tenké pruhy potom navzájom prepletieme do špirály a konce cesta spojíme tak, aby nám vznikli prepletané prstence (s priemerom asi 10 cm).

Maslové pečivo poukladáme s dostatočnými rozostupmi na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté fóliou ich necháme ešte pol hodinu podkysnúť.

Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Žĺtky rozriedime lyžičkou vody a pripravíme si ľanové semiačka, rascu a soľ na posýpanie.

Podkysnuté pečivo potrieme rozmiešaným žĺtkom, posypeme slanou alebo sladkou posýpkou a dáme piecť na  20 minút. Ak sú po dopečení na povrchu bledé, ešte na 2 minúty zapneme grilovací režim zhora (240 stupňov). Po dopečení necháme vychladnúť a rovno konzumujeme. Najlepšie chutia čerstvé, dobré sú ale aj na druhý deň 😊.

Slané pečivo

Domáci chlieb alebo domáce slané pečivo je niečo, čo vám z obyčajných raňajok spraví raňajky výnimočné. Častokrát sú tieto recepty jednoduché a na ich prípravu vám stačí zopár základných surovín, ktoré máme všetci doma. Vyskúšajte môj dnešný recept alebo si prelistujte ďalšie slané pečivá z môjho receptového archívu:

Slané pletené pečivo

Mliečne medové pečivká

Domáce chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou

Americké bagle

Žemle s chrumkavou kôrkou

Cesnakové uzly

Domáce rožky ako z obchodu

Leave a Reply