lnka:Naša najnovšia láska. Medová torta s kávovou plnkou, pri pohľade na ktorú sa vám budú v ústach slinky zbiehať. Okrem toho, že nám veľmi chutila, lebo veď medové pláty a kávový krém a čokoláda…., veľmi sa mi páčilo ju fotiť. Možno sa teraz smejete, ale táto torta sa aj krásne krája a v priereze je čistá dokonalosť. Podľa nášho receptu si môžete túto tortu upiecť aj v tvare medového rezu na plech.
Medová torta s kávovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 50 g masla
- 2 PL medu
- 2 vajcia
- 1 ČL sódy bikarbóny
Plnka:
- 50 g kryštálového cukru
- 1 dcl uvarenej kávy
- 200 g masla
- 80 g hladkej múky alebo kukuričného škrobu
- 350 ml mlieka
- 50 g práškového cukru
Na polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 30 g kokosového tuku
- 1 PL rastlinného oleja (napr.slnečnicového)
Ako na to?
Múku so sódou preosejeme. Do kastrólika dáme dve rozmiešané vajcia, med, maslo a práškový cukor a nad parou ich rozptápame a premiešavame.
Tekutú zmes nalejeme na múku a premiešame, vymiesime spolu na hladké cesto. To rozdelíme na 3 rovnaké časti (každá bude mať asi 200 g). Každú časť natenko rozvaľkáme na papieri na pečenie. Z vyvaľkanej časti vykrojiíme kruh s priemerom 20 cm (alebo necháme obdĺžnikový tvar) a prenesieme ho spolu s papierom na pečenie na plech.
Pečieme ho na 180 stupňoch asi 8 minút – odporúčame plát cesta sledovať, tenšie pláty sa pečú kratšie, väčšie a hrubšie budú možno potrebovať o minútu viac. Chceme cesto upečené do zlatista, nie príliš do tmava (inak bude suché). Takto upečieme 3 kruhy, z odrezkov cesta potom ešte vyvaľkáme a vykrojíme štvrtý kruh a rovnako ho upečieme.
Pláty necháme vychladnúť.
Príprava plnky
Na plnku dáme do kastrólika 50 g kryštálového cukru a na slabom ihnu ho necháme roztopiť na karamel, nemiešame ho. Na roztopený cukor opatrne nalejeme deci kávy a za občasného miešania roztápame.
V 250 ml mlieka rozmiešame múku alebo kukuričný škrob a vlejeme ju do karamelovo-kávovej tekutiny. Varíme za stáleho miešania do pudingu, odstavíme a necháme vychladnúť. Aby sa na povrchu nevytvorila kôrka, puding necháme chladnúť prikrytý potravinárskou fóliou.
Mäkké maslo rozmiešame do krémova s 50 g práškového cukru a po lyžiciach doň prišľahaváme karamelovo-kávový puding. Každý plát cesta potrieme teplou uvarenou kávou, aby neobschli.
Krémom potom natrieme prvý plát cesta, položíme naň druhý plát a striedavo vrstvíme pláty a plnku. Na vrch posledného plátu už plnku nedávame. Zvyškom plnky potrieme boky torty, povrch zaťažíme a necháme cez noc v chlade.
Na druhý deň roztopíme nad parou čokoládu s tukom a olejom, riadne premiešame, polejeme ňou tortu a necháme stuhnúť.
Medové koláče a zákusky
Medová torta sa zaraďuje medzi naše obľúbené medové “výtvory”. Med, ako prírodné sladidlo, medicínka a konzervant, sa veľmi často používa pri pečení. Ak ho tiež máte radi, tak skúste aj ďalšie naše recepty, v ktorých účinkuje práve med.
Snehové gule s kokosom a medom
Celozrnný toastový chlieb s medom a vločkami
Medová torta s orechmi a smotanovou plnkou
Medové kysnuté pečivká pre deti
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.