medová torta
medová torta
medová torta
lnka:Naša najnovšia láska. Medová torta s kávovou plnkou, pri pohľade na ktorú sa vám budú v ústach slinky zbiehať. Okrem toho, že nám veľmi chutila, lebo veď medové pláty a kávový krém a čokoláda…., veľmi sa mi páčilo ju fotiť. Možno sa teraz smejete, ale táto torta sa aj krásne krája a v priereze je...

lnka:Naša najnovšia láska. Medová torta s kávovou plnkou, pri pohľade na ktorú sa vám budú v ústach slinky zbiehať. Okrem toho, že nám veľmi chutila, lebo veď medové pláty a kávový krém a čokoláda…., veľmi sa mi páčilo ju fotiť. Možno sa teraz smejete, ale táto torta sa aj krásne krája a v priereze je čistá dokonalosť. Podľa nášho receptu si môžete túto tortu upiecť aj v tvare medového rezu na plech.

Medová torta s kávovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 2 PL medu
  • 2 vajcia
  • 1 ČL sódy bikarbóny

 

Plnka:

  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 dcl uvarenej kávy
  • 200 g masla
  • 80 g hladkej múky alebo kukuričného škrobu
  • 350 ml mlieka
  • 50 g práškového cukru

 

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 30 g kokosového tuku
  • 1 PL rastlinného oleja (napr.slnečnicového)

 

Ako na to?

Múku so sódou preosejeme. Do kastrólika dáme dve rozmiešané vajcia, med, maslo a práškový cukor a nad parou ich rozptápame a premiešavame.

Tekutú zmes nalejeme na múku a premiešame, vymiesime spolu na hladké cesto. To rozdelíme na 3 rovnaké časti (každá bude mať asi 200 g). Každú časť natenko rozvaľkáme na papieri na pečenie. Z vyvaľkanej časti vykrojiíme kruh s priemerom 20 cm (alebo necháme obdĺžnikový tvar) a prenesieme ho spolu s papierom na pečenie na plech.

Pečieme ho na 180 stupňoch asi 8 minút – odporúčame plát cesta sledovať, tenšie pláty sa pečú kratšie, väčšie a hrubšie budú možno potrebovať o minútu viac. Chceme cesto upečené do zlatista, nie príliš do tmava (inak bude suché). Takto upečieme 3 kruhy, z odrezkov cesta potom ešte vyvaľkáme a vykrojíme štvrtý kruh a rovnako ho upečieme.

Pláty necháme vychladnúť.

Príprava plnky

 

Na plnku dáme do kastrólika 50 g kryštálového cukru a na slabom ihnu ho necháme roztopiť na karamel, nemiešame ho. Na roztopený cukor opatrne nalejeme deci kávy a za občasného miešania roztápame.

V 250 ml mlieka rozmiešame múku alebo kukuričný škrob a vlejeme ju do karamelovo-kávovej tekutiny. Varíme za stáleho miešania do pudingu, odstavíme a necháme vychladnúť. Aby sa na povrchu nevytvorila kôrka, puding necháme chladnúť prikrytý potravinárskou fóliou.

Mäkké maslo rozmiešame do krémova s 50 g práškového cukru a po lyžiciach doň prišľahaváme karamelovo-kávový puding. Každý plát cesta potrieme teplou uvarenou kávou, aby neobschli.

Krémom potom natrieme prvý plát cesta, položíme naň druhý plát a striedavo vrstvíme pláty a plnku. Na vrch posledného plátu už plnku nedávame. Zvyškom plnky potrieme boky torty, povrch zaťažíme a necháme cez noc v chlade.

Na druhý deň roztopíme nad parou čokoládu s tukom a olejom, riadne premiešame, polejeme ňou tortu a necháme stuhnúť.

Medové koláče a zákusky

Medová torta sa zaraďuje medzi naše obľúbené medové “výtvory”. Med, ako prírodné sladidlo, medicínka a konzervant, sa veľmi často používa pri pečení. Ak ho tiež máte radi, tak skúste aj ďalšie naše recepty, v ktorých účinkuje práve med.

Snehové gule s kokosom a medom

Celozrnný toastový chlieb s medom a vločkami

Medová torta s orechmi a smotanovou plnkou

Medové kysnuté pečivká pre deti

Klasické medové rezy

Neodolateľný medový krémeš

 

 

 

Leave a Reply