mrkvová torta
mrkvová torta
mrkvová torta
Verili by ste, že mrkvová torta je úplná novinka v našom repertoári? S koláčmi s mrkvou už máme svoje skúsenosti, ale toto je úplne iná liga. Nádherne šťavnaté orechovo-mrkvové cesto a super osviežujúca krémová plnka sa pekne chuťovo dopĺňajú a človeku sa akosi nedá odolať tejto dobrote. Myslím, že toto je fajn recept ako zahájiť...

Verili by ste, že mrkvová torta je úplná novinka v našom repertoári? S koláčmi s mrkvou už máme svoje skúsenosti, ale toto je úplne iná liga. Nádherne šťavnaté orechovo-mrkvové cesto a super osviežujúca krémová plnka sa pekne chuťovo dopĺňajú a človeku sa akosi nedá odolať tejto dobrote. Myslím, že toto je fajn recept ako zahájiť jar. Pridáte sa?

Mrkvová torta s lieskovcami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g mletých lieskovcov
  • 250 g strúhanej mrkvy
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 PL hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 3 PL mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • Štipka soli

 

Na plnku a ozdobu:

  • 100 g bieleho plnotučného jogurtu
  • 100 g čerstvého krémového syra alebo smotanovej nátierky
  • 125 ml šľahačky
  • 3 plátky želatíny
  • 1 kopcovitá PL kryštálového cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • 2 PL mletých alebo sekaných lieskovcov
  • 1 PL práškového cukru

 

Ako na to?

  • Mleté lieskovce krátko opražíme na kvalitnej suchej panvici. Občas ich premiešame, aby neprihoreli a keď začnú pekne voňať, odstavíme ich a necháme vychladnúť.
  • Biely vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
  • V osobitnej mise vyšľaháme žĺtky s trstinovým cukrom a vanilkou do nadýchanej peny, pridáme mlieko a premiešame.
  • Múku s kypriacim práškom preosejeme a premiešame s lieskovcami.
  • Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno.
  • Do žĺtkovej zmesi pridáme polovicu sypkej orechovo-múčnej zmesi a premiešame. Ďalej gumenou varechou vmiešame bielky, nastrúhanú mrkvu a nakoniec primiešame ešte druhú polovicu sypkej orechovo-múčnej zmesi.
  • Cesto vlejeme do vymastenej a vymúčenej tortovej formy alebo do tortovej obruče. Mrkvovú tortu pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch 40 minút.
  • Upečenú tortu necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.
  • Plátky želatíny dáme napučať do studenej vody asi na 5-10 minút.
  • Jogurt, čerstvý krémový syr, lyžicu kryštálového cukru a citrónovú šťavu vymiešame do krémova. Šľahačku vyšľaháme do tuha.
  • Do malého kastrólika odoberieme zo dve lyžice jogurtového krému a zahrejeme ich, pridáme vyžmýkanú želatínu a odstavíme z ohňa. Miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Potom túto želatínovú zmes vlejeme do zvyšku jogurtovej zmesi, premiešame a gumenou varechou vmiešame vyšľahanú šľahačku.
  • Upečenú a vychladnutú tortu dáme na servírovací podnos, na povrchu ju potrieme pripravenou plnkou a dáme ju asi na hodinku zachladiť.
  • Na dozdobenie torty zmiešame mleté alebo nasekané lieskovce s práškovým cukrom a na suchej panvici ich necháme opekať, kým neskaramelizujú. Odstavíme a necháme ich nvychladnúť.
  • Tortu pred podávaním posypeme skaramelizovanými orieškami.

Jednoduché torty

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty. Mrkvová torta s lieskovcami možno ozdobí váš stôl tento víkend, ďalší sa môžete pustiť do inej tortičky:

Anjelská torta z bielok s pomarančovou plnkou

Citrónová torta

Rýchla piškótová torta s marhuľami

Maková torta s malinovou vrstvou

Pohánková torta s brusnicami

Leave a Reply