Verili by ste, že mrkvová torta je úplná novinka v našom repertoári? S koláčmi s mrkvou už máme svoje skúsenosti, ale toto je úplne iná liga. Nádherne šťavnaté orechovo-mrkvové cesto a super osviežujúca krémová plnka sa pekne chuťovo dopĺňajú a človeku sa akosi nedá odolať tejto dobrote. Myslím, že toto je fajn recept ako zahájiť jar. Pridáte sa?
Mrkvová torta s lieskovcami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g mletých lieskovcov
- 250 g strúhanej mrkvy
- 100 g trstinového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 4 vajcia
- 3 PL mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- Štipka soli
Na plnku a ozdobu:
- 100 g bieleho plnotučného jogurtu
- 100 g čerstvého krémového syra alebo smotanovej nátierky
- 125 ml šľahačky
- 3 plátky želatíny
- 1 kopcovitá PL kryštálového cukru
- Šťava z polovice citróna
- 2 PL mletých alebo sekaných lieskovcov
- 1 PL práškového cukru
Ako na to?
- Mleté lieskovce krátko opražíme na kvalitnej suchej panvici. Občas ich premiešame, aby neprihoreli a keď začnú pekne voňať, odstavíme ich a necháme vychladnúť.
- Biely vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
- V osobitnej mise vyšľaháme žĺtky s trstinovým cukrom a vanilkou do nadýchanej peny, pridáme mlieko a premiešame.
- Múku s kypriacim práškom preosejeme a premiešame s lieskovcami.
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno.
- Do žĺtkovej zmesi pridáme polovicu sypkej orechovo-múčnej zmesi a premiešame. Ďalej gumenou varechou vmiešame bielky, nastrúhanú mrkvu a nakoniec primiešame ešte druhú polovicu sypkej orechovo-múčnej zmesi.
- Cesto vlejeme do vymastenej a vymúčenej tortovej formy alebo do tortovej obruče. Mrkvovú tortu pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch 40 minút.
- Upečenú tortu necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.
- Plátky želatíny dáme napučať do studenej vody asi na 5-10 minút.
- Jogurt, čerstvý krémový syr, lyžicu kryštálového cukru a citrónovú šťavu vymiešame do krémova. Šľahačku vyšľaháme do tuha.
- Do malého kastrólika odoberieme zo dve lyžice jogurtového krému a zahrejeme ich, pridáme vyžmýkanú želatínu a odstavíme z ohňa. Miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Potom túto želatínovú zmes vlejeme do zvyšku jogurtovej zmesi, premiešame a gumenou varechou vmiešame vyšľahanú šľahačku.
- Upečenú a vychladnutú tortu dáme na servírovací podnos, na povrchu ju potrieme pripravenou plnkou a dáme ju asi na hodinku zachladiť.
- Na dozdobenie torty zmiešame mleté alebo nasekané lieskovce s práškovým cukrom a na suchej panvici ich necháme opekať, kým neskaramelizujú. Odstavíme a necháme ich nvychladnúť.
- Tortu pred podávaním posypeme skaramelizovanými orieškami.
Jednoduché torty
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty. Mrkvová torta s lieskovcami možno ozdobí váš stôl tento víkend, ďalší sa môžete pustiť do inej tortičky:
Anjelská torta z bielok s pomarančovou plnkou
Rýchla piškótová torta s marhuľami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.