Recept na oškvarkové pečivo s lekvárom vznikol aj s pomocou našich verných fanúšikov. Keď mi po Vianociach ostalo veľa oškvarkov a už mi dochádzali nápady, ako ich minúť, spýtala som sa vás na radu a viacerí ste spomínali kombináciu oškvarkov a slivkového lekváru. Tak som to dala dokopy a vzniklo z toho toto oškvarkové pečivo v podobe slimákov, plnené domácim slivkovým lekvárom. Je neskutočne mäkké a nadýchané a kombinácia oškvarkov a slivkového lekváru je naozaj láska na prvé ochutnanie.
Oškvarkové pečivo s lekvárom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml teplého mlieka
- 100 g mletých oškvarkov
- 50 g kryštálového cukru
- 30 g čerstvého droždia
- 2 žĺtky
- 1 ČL soli
Na plnku a potretie:
- 200 g slivkového lekváru
- 1 vajce na potretie
Ako na to?
- Do teplého mlieka rozmiešame droždie a lyžičku cukru. Necháme asi 10 minút vykysnúť do kvásku.
- Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, žĺtky, oškvarky a kvások a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto necháme prikraté fóliou vykysnúť pri izbovej teplote aspoň na dvojnásobok objemu.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske na väčší obdĺžnik o hrúbke asi 5 mm. Obdĺžnik potom radielkom narežeme na 5-6 cm pásy a tie „naporcujeme“ na asi 20 cm kúsky.
- Slivkový lekvár dáme do zdobiaceho vrecúška s malým otvorom. Na každý z pripravených pásov cesta nanášame pás plnky tak, že začneme asi 1 cm od kraja a lekvár nanášame do spodnej tretiny pruhu cesta. Cez lekvár potom preložíme cesto a zrolujeme do rúrky. Oba konce cesta pritlačíme, aby lekvár ostal vo vnútri.
- Takto pripravené rúrky zrolujeme do slimáka a položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi jednotlivými slimákmi necháme odstupy, lebo na plechu a pri pečení ešte kysnutím podrastú.
- Pečieme ich v rozohriatej rre na 180 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda.
- Podávame ich vychladnuté, môžeme posypať práškovým cukrom.
Oškvarkové pečivo a iné dobroty
Dobré oškvarkové pečivo veru nie je zlé. Okrem dnešného receptu vám ponúkame ešte ďalšie dva, kde hlavnú úlohu zohrávajú práve oškvarky:
Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou
Poctivé domáce oškvarkové pagáče
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.