oškvarkové pečivo so slivkovým lekvárom
oškvarkové pečivo so slivkovým lekvárom
Oškvarkové pečivo s lekvárom
Recept na oškvarkové pečivo s lekvárom vznikol aj s pomocou našich verných fanúšikov. Keď mi po Vianociach ostalo veľa oškvarkov a už mi dochádzali nápady, ako ich minúť, spýtala som sa vás na radu a viacerí ste spomínali kombináciu oškvarkov a slivkového lekváru. Tak som to dala dokopy a vzniklo z toho toto oškvarkové pečivo...

Recept na oškvarkové pečivo s lekvárom vznikol aj s pomocou našich verných fanúšikov. Keď mi po Vianociach ostalo veľa oškvarkov a už mi dochádzali nápady, ako ich minúť, spýtala som sa vás na radu a viacerí ste spomínali kombináciu oškvarkov a slivkového lekváru. Tak som to dala dokopy a vzniklo z toho toto oškvarkové pečivo v podobe slimákov, plnené domácim slivkovým lekvárom. Je neskutočne mäkké a nadýchané a kombinácia oškvarkov a slivkového lekváru je naozaj láska na prvé ochutnanie.

Oškvarkové pečivo s lekvárom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml teplého mlieka
  • 100 g mletých oškvarkov
  • 50 g kryštálového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL soli

 

Na plnku a potretie:

  • 200 g slivkového lekváru
  • 1 vajce na potretie

 

Ako na to?

  • Do teplého mlieka rozmiešame droždie a lyžičku cukru. Necháme asi 10 minút vykysnúť do kvásku.
  • Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, žĺtky, oškvarky a kvások a vypracujeme hladké cesto.
  • Cesto necháme prikraté fóliou vykysnúť pri izbovej teplote aspoň na dvojnásobok objemu.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske na väčší obdĺžnik o hrúbke asi 5 mm. Obdĺžnik potom radielkom narežeme na 5-6 cm pásy a tie „naporcujeme“ na asi 20 cm kúsky.
  • Slivkový lekvár dáme do zdobiaceho vrecúška s malým otvorom. Na každý z pripravených pásov cesta nanášame pás plnky tak, že začneme asi 1 cm od kraja a lekvár nanášame do spodnej tretiny pruhu cesta. Cez lekvár potom preložíme cesto a zrolujeme do rúrky. Oba konce cesta pritlačíme, aby lekvár ostal vo vnútri.
  • Takto pripravené rúrky zrolujeme do slimáka a položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi jednotlivými slimákmi necháme odstupy, lebo na plechu a pri pečení ešte kysnutím podrastú.
  • Pečieme ich v rozohriatej rre na 180 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda.
  • Podávame ich vychladnuté, môžeme posypať práškovým cukrom.

Oškvarkové pečivo a iné dobroty

Dobré oškvarkové pečivo veru nie je zlé. Okrem dnešného receptu vám ponúkame ešte ďalšie dva, kde hlavnú úlohu zohrávajú práve oškvarky:

Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou

Poctivé domáce oškvarkové pagáče

Kváskové pagáče s oškvarkami

Zemiakové pagáče

 

Leave a Reply