Toto perníkové cesto je skvelé. Poctivo odležané, riadne vyzreté robí z týchto perníkových hviezdičiek výnimočné vianočné pečivo. Aj keď – nikto vám nebráni v tom upiecť si ich kedykoľvek počas roka. Tieto perníkové hviezdičky sú len jedným z príkladov, ako využiť perníkové cesto so salajkou (amóniom), prečítajte si náš recept a nájdete v ňom ďalšie...

Toto perníkové cesto je skvelé. Poctivo odležané, riadne vyzreté robí z týchto perníkových hviezdičiek výnimočné vianočné pečivo. Aj keď – nikto vám nebráni v tom upiecť si ich kedykoľvek počas roka. Tieto perníkové hviezdičky sú len jedným z príkladov, ako využiť perníkové cesto so salajkou (amóniom), prečítajte si náš recept a nájdete v ňom ďalšie nápady. Z jedného cesta tri skvelé perníkové dobroty.

Perníkové hviezdičky s rumovou polevou od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Prvé cesto:

  • 250 g pšeničnej hladkej múky
  • 250 g ražnej hladkej múky
  • 400 g medu
  • 2 PL vody

 

Prídavné cesto:

  • 100 g ražnej múky
  • 20 g trstinového cukru
  • 2 PL perníkového korenia
  • 2 vajcia a 1 žĺtok
  • 1 PL mletej škorice
  • 1 balenie salajky
  • Kôra z jedného bio citrónu

 

Poleva:

  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL šťavy z citróna
  • 1 PL rumu

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme tzv.prvé cesto. V mise zmiešame oba druhy múk, prilejeme zahriaty (max.na 70 stupňov) tekutý med a vymiesime cesto. Necháme odpočívať.
  • V inej mise vyšľaháme do bledej peny cukor, bielky a žĺtky, primiešame koreniny, salajku a citrónovú kôru. Túto zmes pridáme k prvému cestu, potom prisypeme 100 g ražnej múky a vymiesime finálne cesto.
  • Cesto zľahka poprášime múkou, zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke 2 dni. (Naozaj dva dni sú potrebné na to, aby cesto správne vyzrelo, presiaklo koreninami a nadobudlo ich intenzívnu chuť a aby sa zaktivovala salajka, vďaka ktorej ostanú perníčky správne nakyprené a prevzdušnené. Opäť prízvukujeme, že sa oplatí počkať, ak chcete docieliť majstrovské perníky, ktoré sa budú dať hneď jesť a dlho vydržia vláčne.)
  • Vyzreté cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 8 mm, vykrajujeme hviezdičky a tie pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 200 stupňoch (v dobre rozohriatej rúre) asi 10 minút.
  • Po dopečení necháme vychladnúť, potom ich ešte teplé oblievame rumovou polevou, na ktorú sme preosiali práškový cukor a dobre ho rozmiešali s citrónovou šťavou a rumom. Ak chceme vytvoriť „popraskaný“ efekt polevy, môžeme perníčky vyfénovať.
  • Ak hľadáte obmenu, môžete si napríklad upiecť perníkové srdiečka a poliať ich bielou čokoládou a posypať opraženými mandľovými lupienkami alebo si upečte perníkové kolieska, dve a dve zlepujte s lekvárom a oblejte ich čokoládou.
    perníkové srdiečka
    perníkové srdiečka

    perníkové kolieska s lekvárom a čokoládou
    perníkové kolieska s lekvárom a čokoládou

Perníkové koláče sú našou vášňou a máme veľa odskúšaných receptov, vyskúšate ich aj vy?

Medovníky hneď mäkké

Bezlepkové medovníky z kukuričnej múky

Perníkové rezy s čokoládovou polevou

Plnené perníky s čokoládou

Ražné perníky

Leave a Reply