Krupicový krémeš – krémešovník
Ani s avás nejdem pýtať, či ste niekedy jedli krémeš. Tento legendárny zákusok má mnoho podôb a ja som dnes vytvorila krupicovú. Keďže to ale nie je klasický krémeš, nazvala som si túto kombináciu krémeša a tradičného gréckeho zákusku “krémešník”.  Je to jednoduchá verzia obľúbeného dezertu, ktorú si pripravíme z hotového – kúpeného cesta a...

Ani s avás nejdem pýtať, či ste niekedy jedli krémeš. Tento legendárny zákusok má mnoho podôb a ja som dnes vytvorila krupicovú. Keďže to ale nie je klasický krémeš, nazvala som si túto kombináciu krémeša a tradičného gréckeho zákusku “krémešník”.  Je to jednoduchá verzia obľúbeného dezertu, ktorú si pripravíme z hotového – kúpeného cesta a z veľkého množstva dobrého vanilkového krému s krupicou. Poďme na to.

Krupicový krémeš – krémešovník od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • Štrúdľové cesto (kúpené alebo doma vyrobené, resp. Filo cesto), budeme potrebovať asi 10 plátov o čosi väčších ako plech s rozmermi 20×25 cm
  • 750 ml mlieka
  • 150 g masla (na plátky nakrájaného)
  • 60 g krupice
  • 2 kopcovité PL kukuričného škrobu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový lusk (alebo 1 balíček vanilkového cukru)
  • 4 žĺtky
  • 3 PL nasekaných nesolených olúpaných pistácií
  • Práškový cukor na posypanie

 

 

Ako na to?

Menší plech s vyššími okrajmi zľahka potrieme tukom (napr.olejom). Do plechu uložíme 5 vrstiev štrúdľového / filo cesta tak, aby trochu presahovalo na boky plechu. Na navrstvené cesto teraz poukladáme asi tretinu na plátky nakrájaného masla.

Pokračujeme s prípravou plnky na krupicový krémeš – krémešovník. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme krupicu, cukor, kukuričný škrob a zrniečka z jedného vanilkového lusku (resp. 1 balíček vanilkového pudingu). Dáme na sporák a za častého miešania privedieme do varu a potom za stáleho miešania krátko povaríme, kým nám nevznikne hustý puding. Ten necháme asi 15 minút vychladnúť.

Potom do pudingu pridáme 4 žĺtky a metličkou ich dobre zapracujeme. Krém nalejeme na pripravené pláty cesta s maslom a uhladíme povrch. Na pudingový krém teraz naukladáme druhú tretinu na plátky nakrájaného masla a celé to prikryjeme piatimi plátmi štrúdľového / filo cesta.

Posledné plátky masla ešte uložíme na povrch cesta a okraje cesta – pokiaľ sa to dá, zahneme.

Krémeš – krémešovník pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi 40 minút. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť a potom ho dáme do chladničky.

Krémešovník mi najviac chutí posypaný práškovým cukrom a ozdobený nasekanými nesolenými pistáciami.

Jednoduché a rýchle recepty

Pre všetkých milovníkov sladkého, ktorým sa nechce príliš dlho stáť v kuchyni, alebo pre tých, ktorí nemajú ešte veľa skúsenosti s pečením, som pripravila výber jednoduchých a pomerne rýchlych receptov z mojej stránky. A dnešný krupicový krémeš – krémešovník je jedným z nich.

Sypaný jablkový koláč bez vajec

Čokoládový koláč s mascarpone a čučoriedkami

Jednoduchý jablkový koláč z jednej misy

Jednoduché minibábovky z bielkov

Leave a Reply