Upečte si na Veľkú noc tento chutný piškótový koláč s plnkou z vaječného koňaku. Je zložený zo samých dobrých vecí – na spodu je nadýchaný klasický piškót, na ňom krémová plnka s vaječným likérom a na povrchu sú maslové sušienky zdobené čokoládou. Táto kombinácia je zárukou, že bude všetkým chutiť.
Piškótový koláč na Veľkú noc od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na korpus:
- 6 celých vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 7 PL polohrubej múky
- 4 PL vody
- 1 ČL kypriaceho prášku
Na plnku:
- 700 ml mlieka
- 300 g masla
- 150 ml vaječného koňaku
- 3 PL kryštálového cukru
- 200 g BeBe keksov alebo podobných sušienok
- 2 Zlaté klasy alebo vanilkové pudingy
- Ešte trochu vaječného koňaku na potieranie korpusu
- Trochu roztopenej čokolády na ozdobenie
Ako na to?
Najprv si pripravíme piškótový základ. Celé vajcia dáme do misky, pridáme kryštálový cukor a šľaháme mixérom na najvyšších otáčkach, kým nám nevznikne bledá nadýchaná pena.
Potom na túto penu preosejeme polohrubú múku spolu s kypriacim práškom. Pomocou gumenej varechy dôkladne zapracujeme múku do vaječného základu.
Cesto nalejeme do menšieho plechu (ja som použila plech s rozmermi 25×40 cm), ktorý sme si vytreli maslom a vystlali papierom na pečenie. Uhladíme povrch cesta, potom poklepeme dlaňou zo spodnej strany plechu, aby sme vyklepali von veľké bubliny vzduchu a piškótový základ dáme piecť. Pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 15-17 minút. Potom korpus necháme vychladnúť.
Kým sa cesto pečie, z dvoch balení Zlatého klasu, mlieka zmiešaného s vaječným koňakom a kryštálového cukru uvaríme hustý puding. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si v mise mixérom vyšľaháme zmäknuté maslo do krémova. Keď vaječný pudingový krém vychladne, po lyžiciach ho mixérom zašľahaváme do maslového krému.
Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou vaječného koňaku, nanesieme naň pripravenú plnku a uhladíme povrch. Na povrch potom naukladáme vedľa seba BeBe keksíky a koláč dáme stuhnúť do chladu. Potom ho ešte môžeme ozdobiť roztopenou čokoládou.
Piškótový koláč s plnkou z vaječného koňaku podávame ho ideálne na druhý deň, keď trochu odstane a chute sa pekne prepoja. Výborne sa hodí k bielemu vínu – u nás máme radi vegánske víno Irsai Oliver od Vitis.
Videoverziu môjho receptu nájdete tu.
Veľkonočné inšpirácie
Krehké sušienky s citrónovým krémom
Linecké koláčiky v tvare vajíčok z karamelového cesta
Veľkonočné kysnuté koláče s broskyňami
Veľkonočný zajačik s citrónovou chuťou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.