žemličky
žemličky
žemličky
Domáce žemličky idú u nás “na dračku”. Jednoduchý recept, ktorého kumšt spočíva v dobrom vymiesení cesta z kvalitnej múky, v tvarovaní a finálnom dozdobení. No a chuťový efekt pozdvihneme na inú úroveň, keď si tieto žemličky dáme so sezónnou nátierkou z medvedieho cesnaku. Recept na oboje nájdete nižšie. Žemličky s nátierkou z medvedieho cesnaku od...

Domáce žemličky idú u nás “na dračku”. Jednoduchý recept, ktorého kumšt spočíva v dobrom vymiesení cesta z kvalitnej múky, v tvarovaní a finálnom dozdobení. No a chuťový efekt pozdvihneme na inú úroveň, keď si tieto žemličky dáme so sezónnou nátierkou z medvedieho cesnaku. Recept na oboje nájdete nižšie.

Žemličky s nátierkou z medvedieho cesnaku od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na žemličky:

 

  • 750 g hladkej múky Penam
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 75 g bravčovej masti
  • 20 g (1/2 kocky) čerstvého droždia
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 vajce

 

  • a ešte 1 bielok na potieranie
  • Slnečnicové a sezamové semiačka na posypanie

 

 

Na nátierku:

  • 100 g camembertu (prípadne syra typu Brie)
  • 100 g čerstvého syra
  • 50 g mäkkého masla
  • asi 20 lístkov medvedieho cesnaku (alebo 2 ČL pesta z medvedieho cesnaku)

 

Ako na to?

Do teplého mlieka pridáme cukor, rozdrobíme doň čerstvé droždie, premiešame a necháme v teple vzísť kvások.

Medzitým do väčšej misy preosejeme hladkú múku, premiešame ju so soľou, pridáme masť a celé vajíčko a napokon aj pripravený kvások.. Z týchto prísad vymiesime cesto, ktoré je hladké, kompaktné a odliepa sa od okrajom misy. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme v teple vykysnúť minimálne na dvojnásobok objemu.

Vykysnuté cesto na ľahko pomúčenej pracovnej doske rozdelíme na menšie kúsky (ja som si ich navážila na cca 50-55 g porcie). Tie potom vytvarujeme do bochníčkov a necháme ešte krátko podkysnúť.

Z bochníčkov teraz tvarujeme žemličky (ale pokojne aj iné tvary). Ja som postupovala nasledovne: najprv som si bochníčky cesta dlaňami sploštila na disk. Potom som ho v hornej časti preložila vľavo aj vpravo tak, aby vznikol na vrchu ako keby tvar striešky. Potom som cesto zhora nadol prekladala a vždy pritlačila a napokon som dobre postláčala šev. Zľahka som tvar dlaňami vygúľala a vznikol mi tvar kosoštvorca.

Pečenie a príprava nátierky

Žemličky poukladáme na dva plechy vystlané papierom na pečenie a necháme ich ešte poslednýkrát podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 190 stupňov. Pred pečením žemličky potrieme bielkom a vyváľame v sezamových alebo slnečnicových semiačkach. Môžeme ich aj narezať.

Pečieme ich asi 25 minút do zlatista. Podávame ich vychladnuté s nátierkou z medvedieho cesnaku. Na tú stačí všetky uvedené prísady vymixovať ponorným mixérom a dochutiť soľou a mletým čiernym korením.

Videorecept na domáce žemličky nájdete tu.

Domáce žemličky, rožky a iné pečivo

Pečiete radi domáce pečivo? Ja áno a mám už za tie roky aj peknú zbierku overených receptov, ktoré rozvoňajú vaše ráno. Poďte sa pozrieť, čo všetko si môžete napiecť na raňajky:

Syrové rožky

Kysnuté nugátové rožky

Slané maslové pečivo

Jednoduchá chladničková ciabatta

Vianočka

Žemle s chrumkavou kôrkou

Domáce rožky ako z obchodu

Žemle “Kaiserky” 

 

Leave a Reply