Sacherova torta
Sacherova torta
Sacherova torta
Sacherova torta

Prvá Sacherova torta sa nám podarila ešte v roku 2015, keď sme začínali s receptami. Odvtedy sme ju upiekli veľmi veľakrát, recept odskúšalo mnoho našich známych a fanúšikov a Sacherka sa  teší aj naďalej veľkej priazni. Jej príprava je celkom jednoduchá a rýchla a ak si dáte záležať na kvalitných surovinách, budete si aj vy vedieť doma napiecť jednu z najslávnejších toriet. Aby sa mohla volať Sacherovou, je dôležité, aby použitý džem bol marhuľový. Neváhajte a pustite sa do nej, určite neoľutujete.

Sacherova torta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 130 g masla
  • 110 g práškového cukru
  • 6 žĺtok
  • 6 bielok
  • 130 g horkej čokolády
  • 130 g múky
  • 110 g kryštálového cukru
  • 150 g marhuľového džemu

 

Na polevu:

  • 300 g práškového cukru
  • 250 g varovej čokolády
  • 120 g vody

(pre jednoduchšiu verziu polevy stačí 200 g horkej čokolády a 100 ml šľahačky)

Ako na to? 

  • Zmäkknuté maslo a práškový cukor vymiešame do penista. Postupne pridávame po jednom žĺtka a zašľahávame ich do cukrovo-maslovej zmesi.
  • Čokoládu si nad vodným kúpeľom roztopíme a vmiešame ju do žĺtkovej zmesi.
  • V osobitnej miske vyšľaháme do tuha bielka s kryštálovým cukrom a pomocou gumennej varechy ich zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi.
  • Nakoniec zľahka a opatrne vmiešame preosiatu múku.
  • Zmes nalejeme do formy, ktorú sme si vopred vytreli maslom a vysypali múkou.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi hodinu. Vzhľadom na to, že nie je rúra ako rúra, odporúčame po 40 minútach skontrolovať tortu a v prípade potreby buď odstaviť, alebo piecť dlhšie.
  • Po upečení necháme tortu äplne vychladnúť, opatrne ju horizontálne raz rozrežeme a natrieme prepasírovaným marhuľovým džemom. Rovnako, džemom potrieme aj okraje a povrch torty.
  • Nakoniec celú tortu polejeme originálnou Sacherovou polevou.
  • Na Sacherovu polevu (glazúru) dáme do hrnca vodu, čokoládu a cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Povaríme, až kým zmes nedosiahne 104 stupňov (ak nemáte teplomer, odhadom treba zmes za stáleho miešania variť asi 5 minút).
  • Nádobu, v ktorej sme varili polevu, vložíme do väčšej nádoby so studenou vodou zachladiť. Počas chladnutia premiešavame, až kým nám poleva nezačne tuhnúť. Vtedy polevou potrieme celú tortu. Ak sa nám zdá poleva príliš stuhnutá a zle by sa rozotierala, môžeme ju prihriať a až potom natierať.
  • Zjednodušená poleva sa pripraví tak, že na kúsky nalámanú čokoládu zalejeme vriacou šľahačkou a miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Touto polevou polejeme tortu a necháme ju stuhnúť.

 

Leave a Reply