Ako stvorené na jeseň sú tieto mäkké a voňavé kardamómové škoricové uzly z brióškového cesta. Dokonalé pečivo na raňajky alebo ku kávičke a dobrej knižke. Vďaka brióškovému cestu sú veľmi jemné a aj na druhý deň ostávajú mäkkučké. Poďte si pozrieť môj recept, kde vám vysvetlím, ako na to.
Kardamómové škoricové uzly z brióškového cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 300 g múky s vysokým obsahom bielkovín (min.13 percent) – napr. Manitoba
- 200 g smotanového bieleho jogurtu
- 120 ml vlažného mlieka
- 4 PL kryštálového cukru
- 50 g mäkkého masla
- 4 žĺtky
- 20 g čerstvého droždia (pol kocky)
- Štipka soli
Kardamómovo – škoricová plnka:
- 150 g zmäknutého masla
- 100-150 g trstinového cukru
- 1 balenie mletého kardamómu
- 2 ČL mletej škorice
Na dokončenie:
- 1 vajce na potieranie
- 100 g kryštálového cukru a 40 ml vody na sirup na potieranie
- Trochu hrubozrnného cukru na ozdobenie
Ako na to?
Prv, než začneme piecť, poďme si trochu vysvetliť pojem „brióška“. Brioche (čítaj brioš) je francúzske slovo pre označenie typu cesta, ktoré vychádza z cesta podobného chlebovému, ale je obohatené o „fajnové“ prísady ako vajcia (žĺtky), maslo, cukor. Cesto sa spracováva dlho, aby v konečnom dôsledku malo nadýchanú a jemnú striedku. Sladkasté pečivo, ktoré z neho môžeme piecť, sa podávalo už v 17.storočí na kráľovskom dvore Ľudovíta XIV.
V brióškových receptoch nájdeme rôzne pomery masla a žĺtkov, ja som môj recept zjemnila bielym smotanovým jogurtom. Z tohto brióškového cesta si môžete pripraviť klasické malé brióšky pečené v typických formičkách s „brmbolcom“ na povrchu, ale aj brióšku v chlebovej forme alebo cesto použiť na sladké pečivo – ako som to v tomto prípade spravila ja.
Pred samotným pečením iba zdôrazním, aby ste si dali záležať na výbere surovín a aj na poctivom spracovaní cesta. Ja som ho miesila v mojom výkonnom kuchynskom robote 15 minút, kým sa cesto samo nezačalo odlepovať od okrajov misy.
Postup
Poďme sa teda do toho pustiť. Kardamómové škoricoé uzly začneme prípravou kvásku.
Vo vlažnom mlieku rozmiešame čerstvé droždie a lyžicu z odmeraného množstva cukru. Pri izbovej teplote necháme túto zmes odpočívať asi 10 minút, kým nám nevzíde kvások.
V mise premiešame oba druhy múk, štipku soli a druhú lyžicu cukru. Pridáme biely jogurt, vlejeme pripravený kvások a následne aj žĺtky. Mixérom na nízkych otázkach miesime cesto. Začíname miesiť pomaly, kým sa všetky suroviny spoja a vytvoria kompaktnú lepkavú guľu, ktorá sa oddeľuje od okrajov misy.
Hneď nato vmiešame zmäknuté maslo a pokračujeme v miesení na vyšších otáčkach. Toto cesto potrebuje dlhšie miesenie, aby sa dobre vypracovalo. Ja som ho miesila mixérom asi 15-20 minút, až kým bolo mäkké, teplé a hladké. Takto vymiesené cesto necháme vykysnúť. Mne celú prácu uľahčil môj kuchynský robot, priamo do misy som pridávala postupne jednotlivé prísady, ktoré robot rovno vážil a po vymiesení som zapla režim ohrevu misy a cesto rovno v mise, prikryté fóliou, aj vykyslo.
Po vykysnutí cesto vyklopíme na zľahka pomúčenú pracovnú dosku a buď ho dlaňami roztlačíme alebo valčekom rozvaľkáme na väčší obdĺžnik.
Ten potrieme zmäknutým maslom, posypeme trstinovým cukrom, potom mletou škoricou a napokon veľkoryso mletým kardamómom. Plát cesta s plnkou preložíme na tretiny, ako list do obálky a potom ho opatrne ešte zľahka vyvaľkáme.
Obdĺžnik cesta narežeme ostrým nožom asi na 2 cm pásiky – mne ich vyšlo 14.
Tvarovanie uzlov
Každý pásik cesta pozdĺžne zatočíme do špirály (najlepšie to ide oboma rukami, jednou točíme nahor a druhou nadol). Potom si koniec pásika uchytíme ľavou rukou medzi palec a ukazovák a prostredník (ak sme praváci) a pravou rukou omotávame okolo prstov ľavej ruky dvakrát a potom zvyšným koncom cesta omotáme kolmo na doterajší smer motania. Popis náročný, ale podobá sa to namotávaniu bavlnky do klbka 😊. Dobre to vidno na mojich videách na sociálnych sieťach.
Takto zmotané uzly potom uložíme do väčších košíčkov na muffiny. Tento krok robím čisto z praktických dôvodov – počas pečenia sa maslo v plnke roztopí a mohlo by vytiecť na plech, takto ostane pri uzloch a tie si uchovajú svoju chuť aj šťavnatosť. A plnka sa nepripečie na plechu.
Uzly v muffinových košíčkoch necháme ešte chvíľu podkysnúť, kým sa nám rozohreje rúra na 200 stupňov. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom s lyžicou vody a dáme piecť na 15-18 minút. Dĺžka pečenia závisí aj do typu vašej rúry, aj od veľkosti uzlov, odporúčam preto sledovať uzly. Keď sa sfarbia do zlatohneda, vyberáme ich z rúry.
Ako si pripraviť cukrový rozvar
Kým sa kardamómové škoricové uzly pečú, môžeme si pripraviť cukrový sirup, ktorým budeme uzly po dopečení potierať. Cukor a vodu dáme do kastrólika a varíme ich do dosiahnutia teploty 120 stupňov. Ak nemáte doma cukrárenský teplomer, nechajte cukor s vodou zovrieť. Keď začne zmes vrieť a na povrchu sa robia bublinky, od tohto momentu varte rozvar pod dozorom asi 5 minút. Budete vidieť, že sa mení jeho konzistencia, sirup bude tvoriť veľa malých bubliniek na povrchu a začne hustnúť. Keď sa sirup začne sfarbovať do žlta, odstavíme ho.
Dopečené uzly hneď potrieme cukrovým sirupom a posypeme ich hrubozrnným cukrom. Podávame ich vychladnuté. Výborne chutia s pohárom mlieka alebo kávou na raňajky či desiatu, alebo aj ako sladký obed po polievke. Ja ich mám najradšej s čajom pri dobrej knihe 😊.
Škola pečenia pre všetkých
Ak si nie ste v kuchyni úplne istí, verím, že vám recepty z mojej školy pečenia, ktoré pripravujem v spolupráci s mojou obľúbenou značkou kuchynských spotrebičov Kenwood, pomôžu. Pečenia sa netrba báť. Som presvedčená, že s dobrým receptom a dobrý pomocníkom do kuchyne to zvládne každý.
A pozor, od 4.11.2024 – do 14.11.2024 si môžete na stránke Kenwood kúpiť akýkoľvek kuchynský robot značky Kenwood so špeciálnou zľavou 20%!!! Neváhajte, kliknite na stránku Kenwoodu a použite môj špeciálny zľavov kupón SISTERS20.
Pozrite si aj predchádzajúce recepty z mojej školy pečenia:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.