Keď sme bývali s rodičmi, naša maminka piekla na Veľkú noc alebo aj v iné sviatočné dni metrový koláč. Dodnes je preto pre mňa symbolom jarných sviatkov. Aj tentoraz som ho napiekla a o náš rodinný recept sa s vami rada podelím. Poďte si pozrieť ďalšiu časť môjho seriálu Škola pečenia, ktorý pripravujem s partnermi – so značkou Kenwood.
Metrový koláč s lahodnou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie na cesto:
- 6 vajec
- 260 g práškového cukru
- 260 g hladkej múky
- 10 PL oleja
- 10 PL vody
- 1/2 kypriaceho prášku
- 2 PL kakaa
Na plnku:
- 1 Zlatý klas alebo vanilkový puding
- 250 g masla
- 100 g práškového cukru
- rum podľa chuti, asi 3-4 PL
- 250 g horkej čokolády a 50 g kokosového tuku na polevu
Ako na to?
- Práškový cukor si vyšľaháme so žĺtkami, pridáme olej a vodu a ďalej aj preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a ten gumenou varechou zľahka ale dôkladne vmiešame do zmesi.
- Takto pripravené cesto si rozdelíme na 2 polovice. Do jednej vmiešame 2 pol. lyžice kakaa, druhú necháme vanilkovú.
- Formy na srnčí chrbát si vymastíme a vysypeme múkou, do jednej nalejeme biele cesto, do druhej kakaové. Uhaldíme povrch a dáme ich spolu piecť.
- Metrový koláč pečieme na 180 stupňoch asi 30-40 minút, cesto si skotrolujeme špajlou – keď po zapichnutí do cesta vyjde von suchá, korpusy sú hotové. Keď sú obidva korpusy upečené, vyklopíme ich z foriem a necháme ich na mriežke vychladnúť.
- Na plnku si z pol litra mlieka uvaríme pudding podľa návodu na pudingovom obale a prikrytý fóliou ho necháme vychladnúť.
- Práškový cukor si vymiešame s maslom do krémova. Postupne doň zašľahávame vychladnutý puding. Napokon pridáme do krému rum.
- Obidva korpusy si nakrájame na rovnaké asi 1 cm plátky.
- Tie spájame ich striedavo biely – hnedý plat krémom. Zvyšným krémom môžeme potrieť aj celý koláč zhora.
- Metrový koláč som napokon poliala roztopenou čokoládou s trochou tuku. Čokoládu som roztopila priamo v mixéri, vďaka jeho funkcii nahrievania misy. Čokoládu som nechala zaschnúť a potom som koláč krájala. Aby sme dosiahli pruhovaný vzor, koláč krájame šikmo, aspoň pod 45 stupňovým uhlom.
Škola pečenia
Prvý mixér, ktorý som dostala “do výbavy” bol Kenwood. Moja maminka veľa piekla a sama mala mixér tejto značky. Bola s ním spokojná, dobre jej slúžil kadžý víked, keď vypekala. Tak ho kúpila aj mne a mojej segre. Keď ma minulý rok z Kenwoodu oslovili na spoluprácu, veľmi som sa potešila. Ak s niekým spolupracujem, tak len z presvedčenia a tu nebol priestor na váhanie. A tak už druhým rokom spolupracujem s prémiovou značkou domácich spotrebičov – s Kenwoodom. Mám od nich skvelého pomocníka, mixér Titanium Chef Patissier XL, ktorý má všetky funkcie, ktoré domáci cukrár potrebuje. Mieša, šľahá, šľahá nad parou, miesi, vďaka nahrievaniu misy roztápa čokoládu ale má aj iné nástavce – ja mám doma napríklad food processor.
Spolu sme vytvorili malá seriál – školu pečenia, v ktorej vám prinášam recepty na klasické domáce zákusky, koláče či dezerty. Netreba sa ich báť, s dobrým návodom a dobrým pomocníkom ich zvládu aj tí menej skúsení.
Ku každému receptu zo školy pečenia som pripravila aj videonávody, ktoré nájdete na mojich sociálnych sieťach.
2. Škola pečenia – slávnostná torta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.