Metrový koláč
Metrový koláč
Metrový koláč
Metrový koláč

Metrový koláč asi poznáte, však? V skutočnosti meter nedosahuje, ale napriek tomu patrí k najdlhším koláčom, čo zvykneme piecť. V našej rodine sa piekol vždy v nejaký sviatočný deň, na Veľkú noc alebo na oslavy, nevidíme však dôvod, prečo by sme si ho nemohli upiecť kedykoľvek dostaneme chuť na dobrý nadýchaný koláč, kde sa strieda vanilková a kakaová vrstva cesta a našľahaný krém s rumovou chuťou. Nech sa páči, pečte podľa nášho receptu.

Metrový koláč s lahodnou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie na cesto: 

6 vajec

260 g práškového cukru

260 g hladkej múky

10 PL oleja

10 PL vody

1/2 kypriaceho prášku

2 PL kakaa

 

Na plnku: 

1 Zlatý klas

250 g masla

100 g práškového cukru

rum podľa chuti, asi 3-4 PL

 

Ako na to?

  • Práškový cukor si vyšľaháme so žĺtkami, pridávame postupne ostatne suroviny okrem kakaa.
  • Nakoniec vmiešame sneh z vyšľahaných bielok.
  • Cesto si rozdelíme na 2 polovice, do jednej vmiešame 2 pol. lyžice kakaa. Formy na srnčí chrbát si vymastíme a vysypeme múkou, do jednej nalejeme biele cesto, do druhej kakaové.
  • Pečieme na 180 stupňoch asi 30-40 minút, cesto si skotrolujeme špajlou. Keď sú obidva korpusy upečené, vyklopíme ich z foriem a necháme vychladnúť.
  • Na plnku si z pol litra mlieka uvaríme pudding, cukor si vymiešame s maslom a vmiešame do vychladnutého pudingu. Pridáme rum a opäť vymiešame.
  • Obidva korpusy si nakrájame na rovnaké asi 1 cm plátky a spájame ich striedavo biely – hnedý plat krémom. Krémom potrieme aj celý koláč zhora.
  • Nad parou si roztopíme čokoládu a polejeme ňou zákusok, necháme stuhnúť.
  • Koláč krájame do šikma, aby sa nám vytvoril streidavý, bielo-hnedý vzor.

Pre všetkých, ktorí majú radi krémové koláče a rezy, tu je zbierka toho najlepšieho z nášho receptára:

Medový rez

Kokosovo kávový rez

Dvojfarebný orechový rez

Opitý Izidor

Leave a Reply