Kokosky sú koláčik, v ktorom sa skombinujú jednoduché súčasti a vytvoria tak dokonalú chuť. Možno ich poznáte z cukrární dôb minulých, možno ich piekol niekedy niekto vo vašej rodine. Teraz budete mať možnosť naučiť sa ich piecť sami doma. Tento neodolateľný koláčik – zákusok sa hodí aj na slávnostnú príležitosť. Skúste si ich upiecť napríklad...

Kokosky sú koláčik, v ktorom sa skombinujú jednoduché súčasti a vytvoria tak dokonalú chuť. Možno ich poznáte z cukrární dôb minulých, možno ich piekol niekedy niekto vo vašej rodine. Teraz budete mať možnosť naučiť sa ich piecť sami doma. Tento neodolateľný koláčik – zákusok sa hodí aj na slávnostnú príležitosť. Skúste si ich upiecť napríklad tieto Vianoce.

Kokosky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na linecké cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 1 žĺtok

 

Na kokosové pusinky:

  • 2 bielky (asi 70 g)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g kokosu

 

Na čokoládový krém:

  • 150 ml šľahačky
  • 100 g horkej čokolády
  • 3-4 PL kyslého lekváru výraznej chuti (napr. ríbezľového) na plnku

 

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 40 g tuku na polevu

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme koksové pusinky.
  • Bielky spolu s kryštálovým cukrom miešame nad parou do tuhej špičky (bude to trvať asi 7-10 minút). Potom do bielok pridáme najemno strúhaný kokos a gumenou varechou ho zapracujeme do zmesi tak, aby ostala stále nadýchaná.
  • Kokosovú zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame kôpky s priemerom 3 cm. Sušíme ich na teplovzdušnom režime (vrtuľa) na teplote 100 stupňov asi hodinu, prípadne trochu viac.
  • Kokosové pusinky sú správne vysušené, keď sa dajú bezo zvyšku odlepiť z papiera na pečenie.
  • Môžeme ich napiecť aj niekoľko dní vopred a odložiť ich na suchom mieste.

  • Na prípravu keksíkov z krehkého cesta – resp. základu kokosiek preosejeme múku spolu s práškovým cukrom do misky.
  • Pridáme vanilkový cukor, žĺtok a zmäknuté, na kocky nakrájané maslo.
  • Zo všetkých prísad vymiesime kompaktné a hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať asi hodinu. So stuhnutým krehkým cestom sa lepšie pracuje.
  • V ďalšom kroku si pripravíme čokoládovú plnku. Šľahačku privedieme do varu a zalejeme ňou na kocky nasekanú čokoládu. Miešame, až kým sa čokoláda v šľahačku úplne nerozpustí a potom celú zmes necháme vychladnúť. Ideálne ju necháme v chladničke, na urýchlenie chladnutia môžeme použiť aj mrazničku.
  • Odpočinuté cesto potom krátko premiesime, rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske asi na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme kolieska s priemerom 3 cm.
  • Zvyšky cesta dáme dokopy premiesime a nanovo rozvaľkáme. Takto postupujeme, až spracujeme celé cesto.
  • Vykrojené koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 minút. Upečené ich vyberieme z rúry, preložíme na mriežku a necháme ich vychladnúť.
  • Teraz budeme kokosky spájať. Vychladený čokoládový krém vyberieme z chladničky a vyšľaháme ho. Na upečené linecké kolieska nanesieme zdobiacim vrecúškom krém tak, aby sme spravili prstenec s voľným miestom v strede. Doň dáme lekvár.
  • Na krémovú vrstvu jemne pritlačíme upečenú kokosovú pusinku a takto pripravené koláčiky necháme stuhnúť v chlade.
  • Kokosky napokon namáčame v roztopenej čokoládovej poleve. Tú si pripravíme roztopením čokolády a trošky tuku nad parou. Namáčame spodky a krémovú vrstvu až po začiatok kokosovej pusinky.
  • Necháme ich odkvapkať na mriežke alebo ich ukladáme na papier na pečenie a necháme zaschnúť polevu.

Klasika z cukrární

Ak si občas radi dáte zákusok, ktorý ponúkajú tradičné cukrárne, vedzte, že s trochou úsilia si ich viete napiecť aj doma. Ak sa nebojíte tejto výzvy, skúste aj tieto naše recepty:

Medový krémeš

Laskonky

Karamelové veterníky

Špice s karamelovým likérom

Punčový rez

 

 

 

Leave a Reply