A je tu opäť ďalšia, tretia časť našej školy pečenia, v ktorej vás naučím piecť kokosky. Kokosky sú koláčik, v ktorom sa skombinujú jednoduché súčasti a vytvoria tak dokonalú chuť. Možno ich poznáte z cukrární dôb minulých, možno ich piekol niekedy niekto vo vašej rodine. Teraz budete mať možnosť naučiť sa ich piecť sami doma....

A je tu opäť ďalšia, tretia časť našej školy pečenia, v ktorej vás naučím piecť kokosky. Kokosky sú koláčik, v ktorom sa skombinujú jednoduché súčasti a vytvoria tak dokonalú chuť. Možno ich poznáte z cukrární dôb minulých, možno ich piekol niekedy niekto vo vašej rodine. Teraz budete mať možnosť naučiť sa ich piecť sami doma. Tento neodolateľný koláčik – zákusok sa hodí aj na slávnostnú príležitosť. Skúste si ich upiecť napríklad tieto Vianoce.

Kokosky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na linecké cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 1 žĺtok

 

Na kokosové pusinky:

  • 2 bielky (asi 70 g)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g kokosu

 

Na čokoládový krém:

  • 150 ml šľahačky
  • 100 g horkej čokolády
  • 3-4 PL kyslého lekváru výraznej chuti (napr. ríbezľového) na plnku

 

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 40 g tuku na polevu

 

Ako na to?

Keďže kokosky pozostávajú z troch častí (krehkého keksíka, plnky a kokosovej pusinky), ich príprava sa dá prakticky rozfázovať. Dobrý plán je základom úspechu ale aj základom pohodovej prípravy bez stresu. A k tomu dopomôže aj dobrý kuchynský pomocník, ktorý za vás spraví polovicu práce. Ja už dlhšie používam mixér Kenwood Titanium XL Chef Patissier. Už jeho názov nanačuje, že je veľký, orbustný a špeciálne nadizajnovaný pre maniakov na pečenie, ako som ja :-).

kokosky

Tak sa poďme pustiť do práce. 

  • Najprv si pripravíme koksové pusinky. Vo veľkej mise mixéra bielky spolu s kryštálovým cukrom šľaháme metličkovým šľahačom v režime “švajčiarske meringue”. Toto je hneď prvá veľká pomoc mixéra Kenwood, pretože vám ušetrí prácu s vodným kúpeľom, nad ktorým by sme ináč bielky museli šľahať ručným šľahačom. Potom do bielkov pridáme najemno strúhaný kokos a gumenou varechou ho zapracujeme do zmesi tak, aby ostala stále nadýchaná.
  • Kokosovú zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame kôpky s priemerom 3 cm. Sušíme ich na teplovzdušnom režime (vrtuľa) na teplote 100 stupňov asi hodinu, prípadne trochu viac.
  • Kokosové pusinky sú správne vysušené, keď sa dajú bezo zvyšku odlepiť z papiera na pečenie.
  • Môžeme ich napiecť aj niekoľko dní vopred a odložiť ich na suchom mieste.

kokosky

Kokosky – príprava krehkých keksíkov a plnky

  • Na prípravu keksíkov z krehkého cesta – resp. základu kokosiek preosejeme múku spolu s práškovým cukrom do misky. Ja som si aj v tomto kroku prácu uľahčila Kenwoodom, pretože má v sebe zabudovanú váhu. Rovno do misy mixéra som si teda potrebné prísady pekne postupne navážila bez toho, aby som potrebovala kuchynskú váhu.
  • Pridáme vanilkový cukor, žĺtok a zmäknuté, na kocky nakrájané maslo.
  • Zo všetkých prísad vymiesime miesacim hákom (hnetačom) kompaktné a hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať asi hodinu. So stuhnutým krehkým cestom sa lepšie pracuje.
  • No a v ďalšom kroku si pripravíme čokoládovú plnku. Šľahačku privedieme do varu a zalejeme ňou na kocky nasekanú čokoládu. Miešame, až kým sa čokoláda v šľahačku úplne nerozpustí a potom celú zmes necháme vychladnúť. Ideálne ju necháme v chladničke, na urýchlenie chladnutia môžeme použiť aj mrazničku.
  • Odpočinuté cesto na keksíky vyberieme z chladničky a krátko ho premiesime, rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske asi na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme kolieska s priemerom 3 cm.
  • Zvyšky cesta dáme dokopy premiesime a nanovo rozvaľkáme. Takto postupujeme, až spracujeme celé cesto.
  • Vykrojené koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 minút. Upečené ich vyberieme z rúry, preložíme na mriežku a necháme ich vychladnúť.

Dokončenie a spájanie častí kokosiek

  • Teraz budeme kokosky spájať. Vychladený čokoládový krém vyberieme z chladničky a vyšľaháme ho. Na upečené linecké kolieska nanesieme zdobiacim vrecúškom krém tak, aby sme spravili prstenec s voľným miestom v strede. Doň dáme lekvár.
  • Na krémovú vrstvu jemne pritlačíme upečenú kokosovú pusinku a takto pripravené koláčiky necháme stuhnúť v chlade.
  • Kokosky napokon namáčame v roztopenej čokoládovej poleve. Čokoládu nikdy neroztápam v mikrovlnke, mohla by veľmi ľahko prihorieť. Vždy som polevu roztápala nad parou (vo vodnom kúpeli), tentoraz som si ale opäť pomohla mojim kuchynským pomocníkom. Vďaka indukčnej funkcii sa misa mixéru Kenwood Chef Patissier nahrieva a vy v nej bezpečne roztopíte čokoládu. So špeciálnymi miešacími plastovými nástavcami viete dokonca čokoládu aj premiešavať, resp. temperovať. Ja som do čokolády pridala trochu kokosového tuku a potom som do nej až po kokosovú časť namáčala pospájané kokosky.
  • Takto pripravené koláčiky necháme odkvapkať na mriežke alebo ich ukladáme na papier na pečenie a necháme zaschnúť polevu.

Klasika z cukrární

Tak čo, vyskúšate podľa môjho návodu kokosky? Ja som si ich napiekla v predstihu, ale viem, že na Vianoce ich “zvrtnem” ešte raz.

Ak radi pečiete, ale netrúfate si na zložitejšie zákusky či torty, pripomínam že v mojej virtuálnej škole pečenia som pripravila ešte ďalšie dezerty, ktoré určite s mojim návodom zvládnete:

Mini Pavlovky – škola pečenia MERINGUE, v ktorej vás naučím 3 spôsoby, ako pripravovať bielkovo-cukrové pusinky

Slávnostná kakaová torta – škola pečenia, v ktorej vás naučím upiecť si kakaovú tortu výraznej chuti s cukrárenským bielkovým krémom a čoko polevou.

 

 

 

Leave a Reply