Kokosky sú koláčik, v ktorom sa skombinujú jednoduché súčasti a vytvoria tak dokonalú chuť. Možno ich poznáte z cukrární dôb minulých, možno ich piekol niekedy niekto vo vašej rodine. Teraz budete mať možnosť naučiť sa ich piecť sami doma. Tento neodolateľný koláčik – zákusok sa hodí aj na slávnostnú príležitosť. Skúste si ich upiecť napríklad tieto Vianoce.
Kokosky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na linecké cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového cukru
- 1 žĺtok
Na kokosové pusinky:
- 2 bielky (asi 70 g)
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g kokosu
Na čokoládový krém:
- 150 ml šľahačky
- 100 g horkej čokolády
- 3-4 PL kyslého lekváru výraznej chuti (napr. ríbezľového) na plnku
Na polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 40 g tuku na polevu
Ako na to?
- Najprv si pripravíme koksové pusinky.
- Bielky spolu s kryštálovým cukrom miešame nad parou do tuhej špičky (bude to trvať asi 7-10 minút). Potom do bielok pridáme najemno strúhaný kokos a gumenou varechou ho zapracujeme do zmesi tak, aby ostala stále nadýchaná.
- Kokosovú zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame kôpky s priemerom 3 cm. Sušíme ich na teplovzdušnom režime (vrtuľa) na teplote 100 stupňov asi hodinu, prípadne trochu viac.
- Kokosové pusinky sú správne vysušené, keď sa dajú bezo zvyšku odlepiť z papiera na pečenie.
- Môžeme ich napiecť aj niekoľko dní vopred a odložiť ich na suchom mieste.
- Na prípravu keksíkov z krehkého cesta – resp. základu kokosiek preosejeme múku spolu s práškovým cukrom do misky.
- Pridáme vanilkový cukor, žĺtok a zmäknuté, na kocky nakrájané maslo.
- Zo všetkých prísad vymiesime kompaktné a hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať asi hodinu. So stuhnutým krehkým cestom sa lepšie pracuje.
- V ďalšom kroku si pripravíme čokoládovú plnku. Šľahačku privedieme do varu a zalejeme ňou na kocky nasekanú čokoládu. Miešame, až kým sa čokoláda v šľahačku úplne nerozpustí a potom celú zmes necháme vychladnúť. Ideálne ju necháme v chladničke, na urýchlenie chladnutia môžeme použiť aj mrazničku.
- Odpočinuté cesto potom krátko premiesime, rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske asi na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme kolieska s priemerom 3 cm.
- Zvyšky cesta dáme dokopy premiesime a nanovo rozvaľkáme. Takto postupujeme, až spracujeme celé cesto.
- Vykrojené koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 minút. Upečené ich vyberieme z rúry, preložíme na mriežku a necháme ich vychladnúť.
- Teraz budeme kokosky spájať. Vychladený čokoládový krém vyberieme z chladničky a vyšľaháme ho. Na upečené linecké kolieska nanesieme zdobiacim vrecúškom krém tak, aby sme spravili prstenec s voľným miestom v strede. Doň dáme lekvár.
- Na krémovú vrstvu jemne pritlačíme upečenú kokosovú pusinku a takto pripravené koláčiky necháme stuhnúť v chlade.
- Kokosky napokon namáčame v roztopenej čokoládovej poleve. Tú si pripravíme roztopením čokolády a trošky tuku nad parou. Namáčame spodky a krémovú vrstvu až po začiatok kokosovej pusinky.
- Necháme ich odkvapkať na mriežke alebo ich ukladáme na papier na pečenie a necháme zaschnúť polevu.
Klasika z cukrární
Ak si občas radi dáte zákusok, ktorý ponúkajú tradičné cukrárne, vedzte, že s trochou úsilia si ich viete napiecť aj doma. Ak sa nebojíte tejto výzvy, skúste aj tieto naše recepty:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.