V každej rodine sa nájde hneď niekoľko dôvodov na pečenie torty. Pravda je, že si tú tortu môžeme niekde objednať. Ale pokiaľ sa neštítite domáceho pečenia, potom mám pre vás recept na slávnostnú tortu, akú ste ešte nejedli. Poďte sa pozrieť, ako na to.
Slávnostná torta od Sisters Bakery
Kakaový korpus, v ktorom som určite nešetrila poctivým horkým kakaom, v sebe ukrýva štedrú vrstvu bielkového maslového krému. Celá torta je poliata roztopenou mliečnou čokoládou a kombinácia všetkých týchto chutí je vskutku neodolateľná.
V dnešnej škole pečenia – v druhej časti – sa naučíme piecť slávnostnú tortu krok po kroku:
- Vysvetlíme si ako pripraviť šľahaný kakaový korpus
- Naučím vás pripravovať cukrárenskú bielkovú maslovú plnku
- Ukážem vám, ako všestranne sa dá bielková plnka varírovať
- A zo všetkých súčastí napokon „poskladáme“ sladké dielo zvané slávnostná torta.
1. časť: príprava korpusu
Na prípravu kakaového korpusu potrebujeme nasledovné ingrediencie:
- 300 ml uvarenej silnej kávy
- 250 g hladkej múky
- 130 g kryštálového cukru
- 100 ml oleja
- 50 g horkého kakaa
- 2 celé vajcia
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL vanilkového extraktu
Ako na to?
Celé vajcia spolu s cukrom šľaháme v mixéri na vysokých otáčkach do nadýchanej bledej peny. Potom prilejeme olej a následne kávu a zamiešame.
Keď sú mokré prísady vyšľahané, cez sito preosejeme do zmesi sypké prísady – hladkú múku, kypriaci prášok a sódu bikarboónu a samozrejme aj kakao. V prípade môjho mixéra – Kenwood Titanium Chef Patissier XXL mám celú prácu s pridávaním surovín uľahčenú, lebo tento inteligentý stroj má v sebe zabudovanú váhu a všetko potrebné mi rovno naváži 😊.
Po pridaní sypkých prísad všetko ešte zamiešame, aby sa sypké a mokré suroviny premiešali a zmes ostala bez hrudiek.
Všetko nalejeme do pripravenej formy na tortu s priemerom 20 cm a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňoch na 50 minút, kým je korpus prepečený a na dotyk pružný. Necháme ho vychladnúť.
2. časť: príprava plnky
Slávnostná torta si zaslúži aj slávnostnú plnku. Už ste niekedy počuli o bielkovom maslovom kréme? Je to špeciálna univerzálna zmes, ktorá sa dá podľa ľubovôle obmieňať a využiť aj pri iných dezertoch a zákuskoch. Jej základom sú dve suroviny – bielky a cukor, ktoré potom obohatíme maslom.
Na prípravu bielkového maslového krému budeme potrebovať:
- 220 g masla
- 180 g kryštálového cukru
- 75 g bielkov (resp. bielky z 2 veľkých vajec)
- 40 ml vody
Ako na to?
Postup na prípravu bielkového krému je trochu zložitejší a vyžaduje nejaké tie skúsenosti v kuchyni, nič však nebráni ani začiatočníkom, aby sa doň pustili. Prv, než sa pustíme do práce, pripravíme si maslo. Vyberieme ho z chladničky a necháme ho nakrájané na kocky pri izbovej teplote, aby zmäklo.
Do malého kastrólika dáme vodu a 150 g kryštálového cukru a túto zmes dáme variť, kým nezačne vrieť. V tom okamihu potom v mixéri spustíme šľahanie bielkov so zvyškom cukru (30 g).
Na cukrovom rozvare, ktorý sa nám varí na sporáku, začneme meriať cukrárenským teplomerom teplotu. Keď dosiahne 120 stupňov (trvá to asi 8-10 minút od zovretia), sirup malým prúdom vlievame do šľahajúcich sa bielkov. Bielky s cukrovým sirupom potom necháme v mixéri šľahať ešte asi 10-15 minút, až kým je misa mixéra na dotyk vlažná.
Potom do tuhých bielkov za stáleho šľahania pridávame kocky mäkkého masla, kým sa v zmesi úplne nerozšľahá do krémova. Takto pripravený krém dáme do chladničky, aby stuhol.
3. časť: Slávnostná torta – dokončenie
Korpus je upečený a vychladnutý, plnka pripravená – takže sa môžeme pustiť do „poskladania“ torty. Korpus v prípade potreby zarovnáme a potom ju prerežeme horizontálne na dve rovnaké polovice.
Pripravený, vychladnutý a stuhnutý bielkový maslový krém vyberieme z chladničky a krátko ho premiešame alebo prešľaháme. Potom asi ¾ z krému nanesieme na spodnú časť korpusu. Prikryjeme ho druhou polovicou korpusu a zvyšok krému použijeme na potiahnutie torty po bokoch aj po povrchu. Takto pripravenú ju dáme do chladničky vychladnúť a stuhnúť.
Napokon tortu ešte polejeme roztopenou čokoládou. Čokoládu som rozpustila priamo v kuchynskom robote s použitím veľmi praktickej funkcie nahrievania misy. Trvalo to krátko a ja som si ušetrila prácu s vodným kúpeľom. No a hotovú slávnostnú tortu som napokon tou čokoládou poliala a nechala ju zaschnúť.
Na záver ešte zopár praktických tipov. Ako využiť bielkový maslový krém?
Maslový krém si môžete spraviť vo väčšom množstve a použiť ho aj ako plnku do lineckých koláčikov, medových rezov alebo iných zákuskov, kde sa bežne používa maslová plnka na báze pudingu alebo len maslo s cukrom.
V chladničke vám vydrží zopár dní.
Obmeny maslového krému:
- Pridajte doň 2 PL kakaa a vymiešajte do kakaového krému
- Dosypte doň rozmrvené mrazom sušené ovocie, ktoré máte radi a vyšľahajte
- Pridajte doň 2 PL karamelu na karamelovú plnku
- Skúste pridať jemne mletý mak a citrónovú kôru na makovo-citrónovú plnku
Verím, že vás dnešný recept v druhej časti školy pečenia inšpiroval k sladkej tvorbe. Ak ste náhodou zmeškali prvú časť, kde som vysvetľovala rôzne druhy bielkového snehu – meringue a prípravu mini pavloviek.
https://gdesk.hit.gemius.pl/lshitredir/id=.KrlbbBxZebWwAPcl.Z6k5PaDotigNsi3ou_Y_98XYH.87/fastid=jqbujzraxffrudhieipmfkgxgqle/stparam=tjhmosjrun/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.