Najväčšia cukrárenská klasika sú snáď špice. Špice s likérom, ktoré sme ako deti nemohli jedávať, lebo veď v nich bol alkohol. A po pravde, mne ani ako dieťaťu nechutili. Ale nedávno som tak premýšľala, čo napečiem a hlavu mi mysľou preblyslo, že už dávnejšie som sa chystala na špice. Lovila som v hlave a v pamäti cukrárenskú normu, podľa ktorej som sa učila špice pripravovať počas mojej cukrárskej rekvalifikácie a aj keď som napokon pripravila recept, ktorý túto normu nie úplne nasledoval, je sa na čo tešiť.
Špice s karamelovým likérom
Ingrediencie:
Na piškóty:
- 3 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 150 g hladkej múky
Na plnku:
- 2 vajcia
- 300 g práškového cukru
- 50 g kakaa
- 300 g masla
- Asi 1.5-2 dcl vaječného likéru
- 2 PL karamelu (doma vyrobeného, nemusí však byť)
Na polevu:
- 250 g horkej čokolády
- 2 PL oleja
- 50 g kokosového tuku
Ako na to?
- Najprv si upečieme piškóty. Bielky vyšľaháme do tuha. Žĺtky šľaháme v osobitnej mise spolu s cukrom do krémova, potom do tejto zmesi preosejeme asi tretinu múky a gumenou varechou zamiešame. Pridáme 2-3 lyžice bielok a vmiešame do vaječnej zmesi, aby sme ju trochu rozriedili.
- Opäť preosejeme tretinu múky, vmiešame, pridáme trochu bielok a zľahka vmiešame a toto isté zopakujeme aj so zvyškom múky a s bielkami.
- Pripravené cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame piškótky s priemerom asi 3 cm.
- Pečieme v rozohriatej rúre na teplovzdušnom režime (vrtuľa) na 170 stupňoch asi 15 minút, kým sa piškóty nezačnú farbiť do zlatohneda. Necháme ich vychladnúť.
- Na plnku šľaháme nad parou vajcia, cukor a kakao až kým zmes nezačne hustnúť. Potom ju necháme vychnaldnúť (občas ju premiešame, aby sa na povrchu netvorila škrupinka).
- Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova a po lyžiciach doň vmiešavame nad parou uvarený vlažný až studený kakaový krém. Predtým, než ho začneme nanaášať na piškóty, dáme ho ešte do chaldničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie robilo.
- Asi 3-4 PL krému odložíme bokom, budeme ho potrebovať na uzatváranie špicov. Zvyšký krém dáme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou (alebo použijeme rovno cukrárensk špičku na špice) a na piškóty nanášame asi 4-5 cm vysokú kužeľovitú vrstvu. Rúčku od varechy namočíme do horúcej vody a spravíme ňou do špicu dieru s priemerom asi 7-8 mm, do ktorej potom budeme neskôr dávkovať likér.
- Takto pripravené špice dáme zachladiť, aby stuhli.
Plnenie špicov
- Potom do otvorov v nich vlievame likér, jednoduchšie sa pracuje, ak je hustejší. Najčastejšie sa špice plnia vaječným likérom, my sme ho trochu upgradli tým, že sme ho rozmixovali s dvomi lyžicami tuhého karamelu, ktorý sme si pripravili.
- Špice uzavrieme krémom, ktorý sme si odložili bokom. Dáme ho do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a na vrchu koláčika spravíme ozdobnú špičku.
- Opäť dáme do chladničky riadne stuhnúť a vychladnúť.
- Hotové špice napokon ponárame do roztopenej čokolády. Odporúčame mať čokoládu v menšom pohári, do ktorého špice namáčame špičkou dolu a potom ich necháme na mriežke stiecť a odkvapkať.
- Polevu necháme stuhnúť. Uskladňujeme v chlade.
Socialistická cukráreň a špice
Ktorý zákusok si predstavíte, keď počujete “socialistická cukráreň” ?
V našom virtuálnom receptári, ale aj v našej knihe nájdete zopár evergreenov zo sveta zákuskov. Ak ste si už upiekli špice, skúste možno nabudúce aj tieto veci:
Trojité čoko veterníky so šľahačkou
Banánové rezy s čokoládovou polevou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.