Uprostred leta dobre padne tento šťavnatý broskyňový koláč. Lahodné trené maslové cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku, vrstva šťavnatých broskýň a ako bonus, osviežujúca smotanová poleva. Tento letný koláčik ti bude určite chutiť! Vyskúšaj môj najnovší recept a ak sa ti páči, nezabudni mu dať 5 hviezdičiek.
Šťavnatý broskyňový koláč od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g mäkkého masla
- 200 g práškového cukru
- 75 g kukuričného škrobu
- 4 vajcia
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
Ovocie:
Asi 1 kg ošúpaných a na mesiačiky nakrájaných broskýň
Poleva:
- 125 g kyslej smotany
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 vajcia
Ako na to?
- Pre mňa sú ovocné koláče neoddeliteľnou súčasťou letných prázdnin. A aj preto som nám napiekla tento šťavnatý broskyňový koláč, ktorého základom je trené maslové cesto. To si pripravíme nasledovne: mäkké maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do krémovej konzistencie. Potom po jednom dôkladne zašľaháme všetky 4 vajíčka.
- Na túto zmes preosejeme múku s kypriacim práškom a soľou a ďalej kukuričný škrob. Mixérom všetko ešte raz premiešame a hladké cesto potom nalejeme do plechu, ktorý sme zľahka vytreli maslom a naň sme nalepili papier na pečenie.
- Na koláči uhladíme povrch a potom naň poukladáme pripravené broskyňové mesiačiky (ukladáme ich nahusto, aby zaplnili celú plochu koláča a z vlastnej skúsenosti odporúčam, krájajte broskyne na hrubšie kúsky, koláč bude potom naozaj plný ovocnej chuti a super šťavnatý).
- Takto pripravený broskyňový koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme ho 15 minút.
- Kým sa koláč pečie, pripravíme si polevu. Do misky dáme kyslú smotanu, vajíčka a cukor a metličkou ich vymiešame do hladka.
- Keď uplynie 15 minút, broskyňový koláč vyberieme opatrne z rúry (bude ešte mokrý a neupečený) a na jeho povrch rovnomerne rozlejeme smotanovú polevu. Lyžicou ju na povrchu upravíme, aby pekne prikryla všetky broskyne. Plech zas opatrne vložíme späť do rúry a koláč pečieme ďalších asi 40 minút, kým je na povrchu upečený do zlatohneda.
- Vyberieme ho z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Ovocné koláče
Mám rada ovocné koláče, možno aj radšej, než krémové zákusky (aj keď ani tým nepoviem nie :-)). Ovocie je dostupné po celý rok a či už si ho kúpite v obchode alebo vyberiete mrazničkové zásoby, koláč bude určite všetkým chutiť. Prv, než sa pustíte vyskúšať môj dnešný šťavnatý broskyňový koláč, pozrite si aj ďalšie námety na ovocné koláče. Určite sa vám neskôr zídu:
Rýchly kompót z pečených sliviek
Brusnicový tvarohový koláč s mrveničkou



/rating_on.png)
/rating_off.png)
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.