Tekvicový koláč pumpkin pie poznáme všetci veľmi dobre z filmov. Napriek tomu, že tekvicu používame v pečení už dosť dlho (a nedáme na ňu dopustiť), tento koláč sme piekli premiérovo až teraz. Napriek tomu, že mám doma rôzne knihy, kde sa nachádzajú recepty na tekvicový koláč pumpkin pie, ja som si recept pýtala od mojej kámošky a bývalej spolužiačky Evy, ktorá žije už asi 20 rokov v USA. Takže dnes vám predstavujeme recept, ktorý pečie ona (ak zrovna nepečie niečo echt slovenského). No a musíme ešte dodať, že toto je fakt veľmi vydarený koláčik, nielenže je veľmi chutný, on vám navyše rozvonia celú domácnosť nádhernou jesennou vôňou.
Tekvicový koláč Pumpkin pie od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 230 g hladkej múky
- 2 PL práškového cukru
- Štipka soli
- 100 g studeného masla
- 1 žĺtok
- Pol deci ľadovej vody
Na plnku:
- 350-400 g tekvicového pyré (získame ho upečením maslovej tekvice, prípadne inej oranžovej tekvice. Pečieme na 190 stupňoch asi pol hodinu do mäkka, necháme vychladnúť a potom vydlabeme dužinu, rozmixujeme ju ponoreným mixérom a potom ju použijeme do receptu).
- 250 ml kondenzovaného mlieka (nesladeného)
- 150 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletých klinčekov
- Štipka soli
- 2 celé vajcia
Ako na to?
- Na cesto zmiešame všetky uvedené ingrediencie. Spracovávame ich rýchlo a krátko, cesto nesmieme premiesiť, stačí len zamiešať toľko, aby sa spokojili prísady a držali spolu v jednej guli.
- Cesto dáme zabalené vo fólii do chladničky.
- Na plnku najprv vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom do peny, primiešame korenia, rozmixované tekvicové pyré a pridáme kondenzované mlieko.
- Ak nám ostalo tekvicové pyré, dá sa dobre uskladniť mrazením (my ho dávame do igelitových uzatvárateľných sáčkov a neskôr ho využijeme buď na pečenie alebo na varenie – pozrite sa nižšie na ďalšie tekvicové recepty od nás).
- Vychladené cesto natlačíme na dno a po bokoch okrúhlej tartovej formy, zarovnáme okraje a uhladíme povrch (táto dávka vystačí na formu s priemerom 23-25 cm). Na cesto vylejeme pripravenú plnku.
- Pečieme ho najprv 15 minút v rúre rozohriatej na 210 stupňov a potom teplotu stíšime na 180 stupňov a tekvicový koláč dopekáme ešte asi 30-40 minút, kým je plnka na povrchu pružná a drží tvar.
- Koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť. Až potom ho rozkrájame.
- Servírujeme ho s kopčekom šľahačky alebo len tak.
Tekvicové recepty
Nezabúdajme na ďalšie naše tekvicové recepty, v ktorých môžeme využiť tekvicové pyré.
Tekvicové pečené šišky pre deti
Tekvicové žemličky v tvare tekvičiek
Tekvicová roláda s plnkou z čerstvého syra
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.