Nič vám nerozvonia kuchyňu ako práve tento tekvicový perník s lieskovými orieškami. Je takou predzvesťou jesene, ale verte, že vám bude chutiť bez ohľadu na ročné obdobie. Tento koláčik je nielen krásny, zafarbený vďaka tekvici do jesenných odtieňov, ale aj výborne chutí. Keď sa zobudíte do chladného rána, nič vás tak nezahreje ako teplý nápoj a k nemu tento koláčik.
Tekvicový perník s lieskovými orieškami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g tekvicového pyré*
- 150 g práškového cukru
- 100 g mletých opražených lieskovcov
- 100 g hladkej múky
- 100 g masla
- 3 vajcia
- 2 ČL perníkového korenia
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL sódy bikarbóny
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 20 g tuku na polevu
*Tekvicové pyré si pripravíme najlepšie z maslovej tekvice alebo z tekvice hokkaido. Tekvicu nakrájame na plátky alebo väčšie kúsky, dáme na plech s papierom na pečenie a na 180 stupňoch ju pečieme asi 45 minút do zmäknutia (dĺžka pečenia závisí od veľkosti kúskov, preto môže pečenie trvať kratšie alebo dlhšie ako uvádzam, najlepšie je proste vyskúšať, či je tekvica mäkká). Z upečenej a zmäknutej tekvice ošúpeme šupku a dužinu rozmixujeme ponorným mixérom. Takto pripravené tekvicové pyré môžeme použiť do cesta na perník, do kysnutého cesta alebo do polievky či zemiakového pyré. Uskladňovať ho môžete v mrazničke.
Ako na to?
- Maslo s cukrom vymiešame do hladka. Po jednom všľaháme 3 celé vajcia spolu s 2 lyžičkami perníkového korenia.
- Primiešame 250 g vychladnutého tekvicového pyré.
- Na zmes preosejeme múku spolu s kypriacim práškom a sódou bikarbónou, pridáme mleté opražené lieskovce (alternatívne môžeme použiť aj iné orechy, ale lieskovce tekvicový perník najlepšie rozvoňajú) a gumenou varechou sypké prísady vmiešame do vajíčkovo-maslovej zmesi.
- Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 20-22 cm, uhladíme povrch a perník dáme piecť.
- Tekvicový perník pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 50 minút. Pomocou špajle odskúšame, či je cesto prepečené, vyberieme perník z rúry a necháme ho vychladnúť.
- Na polevu si nad parou roztopíme horkú čokoládu a tuk do polevy (alebo lyžicu oleja) a polejeme ňou povrch perníka. Tekvicový perník môžeme dozdobiť mletými alebo nasekanými orieškami.
Nová kniha plná výborných receptov a príbehov
A už ste počuli novinku? Napísala som novú knihu. Po vypredaní prvej časti vám ponúkam možnosť kúpiť si knihu Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. V knihe nájdete 71 receptov (skoro všetky úplne nové a nepublikované na našej stránke) a ku každému receptu som napísala aj príbeh o jeho pôvode a vzniku. Čiže okrem inšpirácie na pečenie bude pre vás kniha aj spoločníkom na chvíle pohody. Pri kávičke si môžete vždy kúsok z nej prečítať a dozviete sa, ako a prečo vznikli niektoré slávne torty a pod.
Knihu si môžete objednať priamo na našej stránke. Počas septembra v predpredaji za zvýhodnenú cenu 17 eur, po skončení predpredaja za 19 eur. Kliknite na odkaz a pozrite sa, aké recepty v novej knihe nájdete.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.