viedenský perník
viedenský perník
viedenský perník
Viedenský perník
viedenský perník
Viedenský perník je naša nová láska. Že perníky ľúbime, to o nás už určite viete. A že skúšame každý rok nové a nové postupy, druhy, príchute – to ste si asi tiež všimli. A nesklameme vás ani túto perníkovú sezónu. Náš viedenský perník, na ktorý sme sa inšpirovali starou rakúskou kuchyňou z oblasti Podunajska, je...

Viedenský perník je naša nová láska. Že perníky ľúbime, to o nás už určite viete. A že skúšame každý rok nové a nové postupy, druhy, príchute – to ste si asi tiež všimli. A nesklameme vás ani túto perníkovú sezónu. Náš viedenský perník, na ktorý sme sa inšpirovali starou rakúskou kuchyňou z oblasti Podunajska, je krásne voňavý, má nádhernú karamelovú farbu a výborne chutí. 

Viedenský perník od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 700 g hladkej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g medu
  • 10 g sódy bikarbóny
  • 1 ČL salajky (jelenia soľ)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • ½ ČL mletého anízu
  • Trochu nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 PL kandizovaného pomaranča
  • 1 PL kandizovaného citróna

 

Na makovú plnku:

  • 150 g mletého maku
  • 2 PL strúhanky
  • 2 PL lekváru
  • 200 ml vody
  • 70 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 2 PL rumu
  • Trochu citrónovej kôry
  • Lekvár na potretie plátov cesta

 

Na polevu:

  • 150 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • 1-2 PL citrónovej šťavy
  • Prípadne trochu roztopenej čokolády na dozdobenie

 

Ako na to?

  • Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho pomaly, bez miešania roztopíme na karamel. Keď je celý cukor rozpustený a jantárovej farby, prilejeme doň opatrne 180 ml vody. Karamel sa pod vodou zrazí, my ho však pomaly, za občasného miešania úplne roztopíme a vznikne nám tak karamelová tekutina.
  • Do teplej karamelovej tekutiny, ktorú sme stiahli z ohňa, pridáme med a miešame ho, kým sa nerozpustí. Potom prisypeme 500 g múky, salajku a sódu bikarbónu a vymiešame varechou do hladkej kaše. Takto predpripravené kašovité cesto necháme cez noc v chlade vyzrieť.
  • Na druhý deň pridáme zvyšných 200 g múky, zmes korení, najemno nasekané kandizované citrusy a vymiesime kompaktné cesto. Na pomúčenej doske ho rozdelíme na dve rovnaké časti a tie vyvaľkáme na veľkosť plechu.
  • Obe cestá dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme vodou a pečieme ich v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 12-14 minút.
  • Upečené cesto necháme vychladnúť.
  • Ak ho chceme plniť makovou plnkou, tak tú si pripravíme tak, že cukor povaríme vo vode asi 5 minút, potom pridáme mak, citrónovú kôru a strúhanku a povaríme do zhustnutia. Primiešame rum, lekvár a maslo a plnku necháme vychladnúť.
  • Oba pláty perníka potrieme z vnútornej strany lekvárom. Na spodný plát nanesieme makovú plnku, na ňu priložíme vrchný plát a povrch môžeme poliať polevou. Na polevu vyšľaháme cukor s bielkom a citrónovou šťavou, natrieme na viedenský perník a necháme ju stuhnúť. Prípadne ju ešte dozdobíme roztopenou čokoládou.

Staré dobré recepty

Náš viedenský perník sme piekli už v dvoch rôznych verziách. Slávnostnejší, so šťavnatou makovou plnkou alebo na každý deň, jednoduchý, panenský perník. To, že sa po ňom len tak zaprášilo svedčí o tom, že je fakt hodný napečenia. Raz darmo, tieto takmer zabudnuté recepty sú super a vždy človeka pozitívne prekvapia. Tak sa inšpirujte aj receptami v našej knihe Takmer zabudnuté recepty, ktorú si môžete objednať s poštovným zadarmo na našej stránke alebo si pozrite výber našich starých dobrých receptov:

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Vianočka – najlepšia, akú sme kedy jedli

Perníkový závin so sušenými slivkami

Kysnutý makový koláč s mrveničkou

Tvarohové guľky so strúhankou a slivkovou omáčkou

Cisárska kysnutá bábovka “Kaisergugelhupf”

Leave a Reply