Dnes vám dáme overený návod na to, ako si doma pripraviť mäkké, krásne nalístkované zemiakové pagáče. Tieto obľúbené slané pečivká si pripravíte jednoducho a budete na ne potrebovať len zopár ingrediencií, ktoré máte s najväčšou pravdepodobnosťou doma po ruke. Dlho vydržia mäkké a padnú vám vhod aj na raňajky alebo desiatu.
Zemiakové pagáče od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 500-600 ml teplého mlieka
- 1 a 1/2 balíčka čerstvých kvasníc (60 g)
- 1 PL kryštálového cukru
- 3 ČL soli
- 2 dcl oleja
- 5 stredných zemiakov, v šupke uvarených
- 250 g masla
- 1 vajce na potretie
- Ľanové semiačka na posypanie
Ako na to?
- Odoberieme 250 ml mlieka, zmiešame ho s 1 PL kryštálového cukru a 1 PL múky, pridáme kvasnice a rozmiešame. Necháme v teple nakysnúť.
- Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ, pridáme kvások, olej, zvyšok mlieka a vypracujeme nelepivé hladké cesto.
- Necháme v teple kysnúť, do pol hodiny by malo cesto dvojnásobne narásť.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik a na jednu polovicu nastúhame varené zemiaky. Preložíme, rozvaľkáme na obdĺžnik a opäť na jednu polovicu nastrúhame maslo a prikryjeme.
- Rozvaľkáme na obdĺžnik a začíname prekladať, aby sa nám cesto pekne nalistovalo. Prekladať budeme spolu 4-krát. Cesto si na pracovnej doske umiestnime tak, že dlhšia strana obdĺžnika bude vodorovná a kratšia bude zvislá.
- Preložíme cesto na tretiny, najprv zľava do stŕedu a potom sprava do stredu a necháme prikryté odpočívať asi 10-15 minút. Potom znovu rozvaľkáme a opakujeme prekladanie. Spolu 4-krát..
- Po poslednom preložení a odpočinutí cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, vykrajujeme kolieska, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme ľanovými semiačkami a necháme 10 minút na plechu podkysnúť.
- Zemiakové pagáče pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda.
- Vystačilo nám na 3 plechy.
Ešte vám ponúkame recepty na iné druhy domáceho slaného pečiva:
Alsaský osúch so slanikou, cibuľkou a smotankou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.