zemiakový chlieb
zemiakový chlieb
zemiakový chlieb
zemiakový chlieb
Kváskujem už niekoľko rokov a stále je čo vymýšľať a tvoriť. Nedávno sa mi podarilo nakombinovať múky a suroviny tak, že z toho vznikol neskutočne mäkkučký zemiakový chlieb. Zjedol sa behom pár minút ku gulášu a ja som ľutovala, že som nenapiekla rovno dva. Ale pripravila som ešte v ten večer rozkvas a zamiesila na...

Kváskujem už niekoľko rokov a stále je čo vymýšľať a tvoriť. Nedávno sa mi podarilo nakombinovať múky a suroviny tak, že z toho vznikol neskutočne mäkkučký zemiakový chlieb. Zjedol sa behom pár minút ku gulášu a ja som ľutovala, že som nenapiekla rovno dva. Ale pripravila som ešte v ten večer rozkvas a zamiesila na ďalšiu várku. Podstatne väčšiu. Upiekla som jeden veľký zemiakový chlieb, čo chlieb, chlebisko a k nemu ešte jeden menší. Odvtedy som ho piekla znova už niekoľkokrát a recept nesklamal. Ak vám ostane niekedy zemiak-dva z obeda, odložte si ho a upečte si tento výborný zemiakový chlieb z ražného kvásku.

Zemiakový chlieb z ražného kvásku od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 1000 g hladkej múky
  • 200 g varených nastrúhaných zemiakov
  • 400 g rozkvasu z ražného kvásku (pripravíme si deň vopred zmiešaním rovnakého množstva vody a ražnej múky (po 200 g) a pridaním ľubovoľného množstva materského kvásku a potom z tejto zmesi po nakvasení odoberieme 400 g, zvyšok odložíme do chladničky ako kvások).
  • 600 g vody
  • 2-3 ČL soli

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme rozkvas zmiešaním 200 g ražnej múky, 200 g vody a ražného kvásku (ja dávam všetok, čo mám). Dobre premiešame, misu zakryjeme igelitom a necháme cez noc kvasiť.
  • Ráno z rozkvasu odoberieme potrebných 400 g, zvyšok vrátime späť do kváskovej nádoby a dáme do chladničky.
  • Preosiatu múku zmiešame so soľou, pridáme najemno nastrúhané zemiaky, vodu a rozkvas a mixérom vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Miesime najprv asi 5 minút na pomalom stupni a potom ešte ďalších 5 minút rýchlejšie.
  • Vymiesené cesto premiesime na pomúčenej prac.doske, vytvoríme bochník a vrátime ho do misy kysnúť prikryté igelitom.
  • Keď cesto viditeľne narastie, vyklopíme ho na prac.dosku, ponaťahujeme, koľko to pôjde a poskladáme na tretiny a zas na tretiny. Odložíme do misy kysnúť. Toto zopakujeme o pol hodinu a znova o ďalšiu pol hodinu.
  • Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti – resp.môžete z tejto dávky upiecť jeden mega chlieb 😊(z tejto dávky vyšiel jeden veľký, 40 cm chlieb, vážiaci vyše 1 kg a jeden menší, asi 25 cm dlhý, 600 g vážiaci chlieb).

Ideme piecť náš zemiakový chlieb

  • Obe časti cesta najprv roztiahneme na prac.doske, potom ich zvinieme, zatlačíme šev a vložíme ho švom nahor do škrobom vysypanej ošatky. Prikryjeme igelitom a necháme kysnúť pár hodín, kým cesto nepresiahne cez ošatku (viditeľne narastie nad jej úroveň).
  • Rúru s parným režimom predhrejeme na 250 stupňov a rovno v nej necháme predhrievať aj plech.
  • Nakysnuté cesto vyklopíme z ošatky na papier na pečenie, ktorý sme si položili na pevnú podložku, chlebík na povrchu narežeme (pre lepší optický efekt ho môžeme posypať pred narezaním múkou) a dáme piecť na 10 minút. Po tomto čase stíšime teplotu rúry na 200 stupňov a dopekáme ďalších 20-25 minút, v závislosti ov veľkosti chleba.
  • Upečený chlieb po vytiahnutí z rúry postriekame vodou a necháme ho úplne (naozaj úplne) vychladnúť.

Ste posadnutí kváskovaním?

kváskový chlieb
kváskový chlieb

Nie ste sami, nebojte sa. Aj my si občas “zakváskujeme”. V našom archíve máme zopár odskšaných receptov, ktoré si nenecháme len pre seba a rady sa o ne podelíme. Čo takto vyskúšať aj:

Univerzálne cesto na sladké kváskové koláče

Kváskové škoricové osie hniezda

Valašské frgále z kvásku

Kváskový tekvicový chlieb

NÁŠ TOP RECEPT: Chrumkavé žemličky z kvásku

Žemle kaiserky z lievito madre

Dalmánky – ražno chrumkavé žemličky

KLASIKA NA KAŽDÝ DEŇ: Kváskový miešaný chlieb

Leave a Reply