kváskové škoricové osie hniezda
kváskové škoricové osie hniezda
kváskové škoricové osie hniezda
kváskové škoricové osie hniezda
kváskové škoricové osie hniezda
Raz sme piekli kváskový chlieb. Rozkvasu sme spravili viac, než bolo treba, tak, reku, že čo s ním. Začala som pridávať postupne jednotlivé prísady, kým sa mi nepodarilo spraviť mäkké hladké cesto a vznikli z toho tieto krásne škoricové osie hniezda. Cesto nádherne nakyslo, dobre sa s ním pracovalo a ani vám snáď nemusím popisovať,...

Raz sme piekli kváskový chlieb. Rozkvasu sme spravili viac, než bolo treba, tak, reku, že čo s ním. Začala som pridávať postupne jednotlivé prísady, kým sa mi nepodarilo spraviť mäkké hladké cesto a vznikli z toho tieto krásne škoricové osie hniezda. Cesto nádherne nakyslo, dobre sa s ním pracovalo a ani vám snáď nemusím popisovať, ako dobre hotové osie hniezda chutili. Rovno sa hádam pustite do príprav :-).

Kváskové škoricové osie hniezda od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g rozkvasu (návod na prípravu viď nižšie)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 80 g bravčovej masti
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • 250 ml mlieka
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • Štipka soli
  • Asi 50 g roztopeného masla na potieranie, trstinový cukor na posypanie, mletá škorica na posypanie
  • 1 rozšľahané vajce na potieranie

 Ako na to? 

  • Večer pred spaním si pripravíme rozkvas. Do misky dáme 100 g múky (rovnakej, akú používame na prípravu kvásku), 100 ml vody a materský kvások. Zamiešame a necháme prikryté igelitom do rána pri izbovej teplote kvasiť.
  • Ráno odoberieme z rozkvasu 200 g, zvyšok vrátime späť do pohára a do chladničky.
  • K rozkvasu pridáme hladkú múku, cukor, masť, vajcia, soľ, citrónovú kôru a všetko spolu necháme miesiť kuchynským robotom aspoň 10 minút.
  • Vznikne nám hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy, ale stále trochu lepí.
  • Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesime, vrátime naspäť do misy a prikryté potravinárskou fóliou necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  • Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 7-10 mm, povrch potrieme roztopeným maslom, po celom povrchu posypeme trstinový cukor a mletú škoricu (nebojíme sa a nešetríme 😊).
  • Cesto opatrne natesno zrolujeme a krájame asi 1,5 cm hrubé kúsky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Okraje slimákov a povrch potierame rozšľahaným žĺtkom.
  • Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 15-17 minút, kým sa okraje slimákov nesfarbia do zlatohneda.

Kváskujete? Super, určite vás potešia naše kváskové recepty:

Kvásková vianočka

Kváskový pita chlieb

Kváskové chrumkavé žemličky

Kváskový osúch s ovocím

Kváskový ražný chlieb

Kváskový tekvicový chlieb s tekvicovými semiačkami

Kváskový mazanec s hrozienkami

Leave a Reply