kváskové pagáče
kváskové pagáče
kváskové pagáče
kváskové pagáče
kváskové pagáče
Máte radi kváskové recepty? Potom vás určite potešia tieto kváskové pagáče s oškvarkami. Krásne nalístkované, dochutené domácimi oškvarkami, perfektne sa hodiace napríklad k bielemu vínku. Ale aj na raňajky k čaju vám spravia dobrú službu. Ak náhodou nekváskujete, v našom archíve nájdete recept aj na klasické drožďové pagáče, na konci receptu ponúkame zopár odkazov. Kváskové...

Máte radi kváskové recepty? Potom vás určite potešia tieto kváskové pagáče s oškvarkami. Krásne nalístkované, dochutené domácimi oškvarkami, perfektne sa hodiace napríklad k bielemu vínku. Ale aj na raňajky k čaju vám spravia dobrú službu. Ak náhodou nekváskujete, v našom archíve nájdete recept aj na klasické drožďové pagáče, na konci receptu ponúkame zopár odkazov.

Kváskové pagáče s oškvarkami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 200 g ražného rozkvasu (pripravíme deň vopred zmiešaním 100 g ražnej múky, 100 g vody a lyžice materského ražného kvásku)
  • 50 g masti alebo iného tuku
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 200 g mletých oškvarkov
  • Vajíčko na potieranie, rasca, ľanové alebo iné semiačka na posýpanie

 

Ako na to?

  • Zo všetkých uvedených prísad okrem oškvarkov, vajíčka na potieranie a semiačok na posýpanie vymiesime cesto. Miesime mixérom asi 10 minút, kým je cesto kompaktné, hladké a odliepa sa od okrajov misy. Necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  • Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pracovnej doske na väčší obdĺžnik. Na polovicu plochy obdĺžnika natrieme pomleté oškvarky a preložíme ju druhou polovicou cesta. Pracujeme čo najprecíznejšie a cesta skladáme pekne jedno na druhé, aby sa nám rovnomerne nalístkovali. Takto preložené cesto prikryjeme fóliou a necháme pol hodinu podkysnúť.
  • Po pol hodine cesto opäť rozvaľkáme na obdĺžnik a potom ho poskladáme na tretiny (ako list do obálky). Je dôležité skladať ho teraz kolmým smerom, ako prebehlo prvé skladanie. Prikryjeme a necháme zas 20-30 minút podkysnúť.
  • Rozvaľkanie a skladane ešte dvakrát zopakujeme. Takto pripravené cesto potom poslednýkrát rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme pagáčiky. Lepšie je vykrajovať väčšie, malé pagáčiky skôr obschnú.
  • Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať semiačkami, rascou a pod.
  • Necháme posledný raz podkysúť a dáme piecť.
  • Kváskové pagáče ečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi 15 minút do zlatohneda. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti pagáčikov, menšie pagáčiky bude stačiť piecť kratšie.

Kvásková pagáče a ich drožďové obmeny

Ak nekváskujete alebo sa vám práce nechce, nezúfajte, máme pre vás aj drožďové verzie receptov. Vyskúšajte napríklad:

Kysnuté zemiakové pagáče

Poctivé domáce oškvarkové pagáče

Leave a Reply