Bavorské pečivo má svoju typickú prípravu, kedy sa vykysnuté kúsky cesta ponárajú do lúhového kúpeľa zo sódy bikarbóny. Vďaka tomu sa na ich povrchu spraví lesklá škrupinka a pečivká nadobudnú aj špecifickú nezameniteľnú chuť. Tieto konkrétne pečivká sme vylepšili rôznymi semiačkami, makom, ľanovými či sézamovými semiačkami alebo hrubozrnnou soľou. Ak máte, nebojte sa použiť napríklad sušsený cesnak alebo bylinky.
Bavorské pečivo so semiačkami
Ingrediencie:
- 550 g hladkej múky
- 280 ml vody
- 15 g bravčového tuku (ak nemáte, dajte maslo alebo rastlinný tuk)
- 1 ČL soli
- 20 g sušeného droždia
- 15 ml čierneho piva (nemusí byť, ale ak máte, dajte, neoľutujete)
- Na lúh: 1 l vody a 40 g sódy bikarbóny
- Rôzne semiačka, napr.ľanové, sézam, mak
- Sušený cesnak a hrubozrnná soľ na posypanie
Ako na to?
- V mise zmiešame všetky prísady na praclíky (okrem vody a sódy bikarbóny na lúh) a vypracujeme z nich vláčne, nelepivé a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme nakysnúť. Ideálne, aby cesto znásobilo svoj objem.
- Odpočinuté cesto rozdelíme na 8 dielov a každý z nich vygúľame na asi 50 cm dlhé pásiky.
- Preložíme ich na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
- Vyformované pečivá budeme teraz namáčať do lúhu. Ten si pripravíme tak, že dáme na sporák do väčšieho hrnca vodu a miešaním v nej rozpustíme sódu bikarbónu. Necháme zovrieť. Akonáhle voda so sódou zovrie, dáme do nej opatrne jeden praclík. Necháme povariť asi 15 sekúnd, otočíme na druhú stranu a po ďalších 15 sekundách vyberieme z „kúpeľa“ a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zopakujeme to so všetkými ďalšími pečivami.
- Pred pečením posypeme pečivá semiačkami, soľou, cesnakom a pečieme asi 16 minút na 210 stupňoch.
- Najlepšie chutia čerstvé, ak ich nepojete, zamrazte si ich, na druhý deň už nebudú také chrumkavé.
Domáce pečivo je domáce pečivo, to všetci veľmi dobre poznáme. Ak ste aj vy prepadli záľube piecť si doma chlieb a pečivo, tak ste u nás na správnej adrese.
V našom archíve nájdete veľmi veľa druhov sladkého a slaného pečiva:
Makové rožky lupačky
Klasická kysnutá vianočka
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.