Najväčšia cukrárenská klasika sú snáď špice. Špice s likérom, ktoré sme ako deti nemohli jedávať, lebo veď v nich bol alkohol. A po pravde, mne ani ako dieťaťu nechutili. Ale nedávno som tak premýšľala, čo napečiem a hlavu mi mysľou preblyslo, že už dávnejšie som sa chystala na špice. Lovila som v hlave a v...

Najväčšia cukrárenská klasika sú snáď špice. Špice s likérom, ktoré sme ako deti nemohli jedávať, lebo veď v nich bol alkohol. A po pravde, mne ani ako dieťaťu nechutili. Ale nedávno som tak premýšľala, čo napečiem a hlavu mi mysľou preblyslo, že už dávnejšie som sa chystala na špice. Lovila som v hlave a v pamäti cukrárenskú normu, podľa ktorej som sa učila špice pripravovať počas mojej cukrárskej rekvalifikácie a aj keď som napokon pripravila recept, ktorý túto normu nie úplne nasledoval, je sa na čo tešiť. 

Špice s karamelovým likérom

Ingrediencie:

Na piškóty:

  • 3 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 150 g hladkej múky

 

Na plnku:

  • 2 vajcia
  • 300 g práškového cukru
  • 50 g kakaa
  • 300 g masla
  • Asi 1.5-2 dcl vaječného likéru
  • 2 PL karamelu (doma vyrobeného, nemusí však byť)

 

Na polevu:

  • 250 g horkej čokolády
  • 2 PL oleja
  • 50 g kokosového tuku

Ako na to?

  • Najprv si upečieme piškóty. Bielky vyšľaháme do tuha. Žĺtky šľaháme v osobitnej mise spolu s cukrom do krémova, potom do tejto zmesi preosejeme asi tretinu múky a gumenou varechou zamiešame. Pridáme 2-3 lyžice bielok a vmiešame do vaječnej zmesi, aby sme ju trochu rozriedili.
  • Opäť preosejeme tretinu múky, vmiešame, pridáme trochu bielok a zľahka vmiešame a toto isté zopakujeme aj so zvyškom múky a s bielkami.
  • Pripravené cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame piškótky s priemerom asi 3 cm.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na teplovzdušnom režime (vrtuľa) na 170 stupňoch asi 15 minút, kým sa piškóty nezačnú farbiť do zlatohneda. Necháme ich vychladnúť.
  • Na plnku šľaháme nad parou vajcia, cukor a kakao až kým zmes nezačne hustnúť. Potom ju necháme vychnaldnúť (občas ju premiešame, aby sa na povrchu netvorila škrupinka).
  • Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova a po lyžiciach doň vmiešavame nad parou uvarený vlažný až studený kakaový krém. Predtým, než ho začneme nanaášať na piškóty, dáme ho ešte do chaldničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie robilo.
  • Asi 3-4 PL krému odložíme bokom, budeme ho potrebovať na uzatváranie špicov. Zvyšký krém dáme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou (alebo použijeme rovno cukrárensk špičku na špice) a na piškóty nanášame asi 4-5 cm vysokú kužeľovitú vrstvu. Rúčku od varechy namočíme do horúcej vody a spravíme ňou do špicu dieru s priemerom asi 7-8 mm, do ktorej potom budeme neskôr dávkovať likér.
  • Takto pripravené špice dáme zachladiť, aby stuhli.

Plnenie špicov

  • Potom do otvorov v nich vlievame likér, jednoduchšie sa pracuje, ak je hustejší. Najčastejšie sa špice plnia vaječným likérom, my sme ho trochu upgradli tým, že sme ho rozmixovali s dvomi lyžicami tuhého karamelu, ktorý sme si pripravili.
  • Špice uzavrieme krémom, ktorý sme si odložili bokom. Dáme ho do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a na vrchu koláčika spravíme ozdobnú špičku.
  • Opäť dáme do chladničky riadne stuhnúť a vychladnúť.
  • Hotové špice napokon ponárame do roztopenej čokolády. Odporúčame mať čokoládu v menšom pohári, do ktorého špice namáčame špičkou dolu a potom ich necháme na mriežke stiecť a odkvapkať.
  • Polevu necháme stuhnúť. Uskladňujeme v chlade.

Socialistická cukráreň a špice

Ktorý zákusok si predstavíte, keď počujete “socialistická cukráreň” ?

V našom virtuálnom receptári, ale aj v našej knihe nájdete zopár evergreenov zo sveta zákuskov. Ak ste si už upiekli špice, skúste možno nabudúce aj tieto veci:

Trojité čoko veterníky so šľahačkou

Oblíž prst

Banánové rezy s čokoládovou polevou

Vanilkové odpaľované venčeky

Punčový rez s malinovým sirupom

Laskonky

Leave a Reply