Počuli ste už niekedy o koláčoch zvaných valašské frgále? Obšas ich vídam na lokálnych trhoch, výzorom pripomínajú moravské koláče, rozdiel je však v tom, že sú väčšie a cesto je oveľa tenšie. Kdesi som sa dočítala, že plnka by mala byť dokonca dvojnásobná oproti hrúbke cesta. Už dávnejšie som sa chytala ich napiecť, keď mi však nedávno pri pečení chleba ostal rozkvas, tak bolo rozhodunté, napečiem ich, ale cesto bude kváskové. Podarili sa, chutili a bolo ich dosť aj na rozdávanie.

Valašské frgále z kvásku

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 120 g bravčovej masti
  • 2 žĺtky
  • 150 g rozkvasu
  • 160 ml vlažného mlieka
  • kôra z polovice bio citróna
  • štipka vanilky

Na plnku:

  • 500 g jemného tvarohu (krémového)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 ČL vanilky
  • kôra z polovice bio citróna
  • hrozienka
  • lekvár
  • 1 vajce na potieranie okrajov cesta

Ako na to?

  • Všetky prísady na cesto dáme do misy a vymiesime z nich hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Múku nepridávame, radšej dlhšie miesime.
  • Vymiesené cesto necháme v mise prikryté potravinovou fóliou na teplom mieste kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Prípadne môžeme využiť chladničkové nočné kysnutie a na druhý deň cesto vybrať a nechať pri izbovej teplote dokysnúť. Rátajte s tým, že kysnutie kváskového cesta je oveľa pomalšie ako s klasickými kvasnicami. Odporúčam preto cesto zarobiť hneď ráno a až popoludní z neho tvarovať a piecť koláče.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 rovnakých kúskov. Každý z nich premiesime a necháme v tvare guľky podkysnúť (prikryté utierkou).
  • Medzitým si pripravíme jednoduchú plnku. Tvaroh, cukor, vajce, vanilku a kôru z citróna vymiešame do hladka.
  • Podkysnuté guľky cesta po jednom rozvaľkáme na tenké kruhy (hrúbka asi pol cm). Dáme ich na plech na pečenie (na jeden plech sa nám zmestili štyri). Na cesto nanesieme vrstvu lekváru (necháme asi 1 cm voľné okraje) a na lekvár nanesieme tvarohovú plnku (my sme si pomohli zdobiacim vreckom, ide to šikovnejšie).
  • Uhladíme povrch tvarohovej plnky a ozdobíme ju hrozienkami.
  • Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajcom.
  • Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 15 minút, kým s okraje koláčov nesfarbia do zlatohneda.
  • Upečené koláče môžeme po vychladnutí aj zmraziť.

 

 

Leave a Reply