pistáciová torta
pistáciová torta
pistáciová torta
Ide leto, tak sme pripravili niečo studené a osviežujúce. Pistáciová torta sa čiastočne pečie a potom sa mrazí. A keď prídu hostia, tak ju z mrazničky vyberieme a servírujeme ako taký fajnový mrazený dezert. Nebudeme si pomáhať kupovanou pistáciovou zmrzkou, my si celú tortu cakom prásk pripravíme doma sami.  Zmrzlinová pistáciová torta Ingrediencie: Cesto: 120...

Ide leto, tak sme pripravili niečo studené a osviežujúce. Pistáciová torta sa čiastočne pečie a potom sa mrazí. A keď prídu hostia, tak ju z mrazničky vyberieme a servírujeme ako taký fajnový mrazený dezert. Nebudeme si pomáhať kupovanou pistáciovou zmrzkou, my si celú tortu cakom prásk pripravíme doma sami. 

Zmrzlinová pistáciová torta

Ingrediencie:

Cesto:

  • 120 g hladkej múky
  • 1 kopcovitá PL horkého kakaa
  • 1 kopcovitá PL práškového cukru
  • 70 g masla
  • Štipka soli

 

Plnka:

  • 120 g vylúpaných nesolených pistácií
  • 2 PL práškového cukru
  • 5 PL vody
  • 3 vajcia
  • 60 g práškového cukru
  • 300 ml šľahačky
  • Zopár nasekaných nesolených pistácií a mätové lístky na ozdobenie

 

Ako na to?

Prísady na cesto zamiešame a vypracujeme na kompektné cesto. To natlačíme na dno tortovej formy (priemer 20 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie), popicháme povrch vidličkou a cesto dáme piecť na 200 stupňov asi na 15 minút.

Po dopečení necháme cesto úplne vychladnúť.

Vylúpané pistácie a práškový cukor rozmiujeme ponorným mixérom, pridávame postupne vodu, aby sa nám vytvorila podľa možností jemná pistáciová kaša.

Vajcia s cukrom dáme do misy, misu dáme do parného kúpeľa (na hrniec, v ktorom sa pomaly varí voda) a vajcia šľaháme do nadýchanej bledej peny, ktorá postupne hustne. Odstavíme z ohňa a do vyšľahaných vajec primiešame pistáciovú kašu. Necháme vychladnúť.

Napokon vyšľaháme šľahačku dotuha a zľahka ju postupne vmiešame do pistáciovej zmesi. Celé to nanesieme na vychladnutý upečený korpus a zabalenú do potravinovej fólie dáme pistáciovú tortu do mrazničky na pár hodín.

Pred podávaním ju vyberieme z mrazničky, posypeme nasekanými pistáciami bez soli, ozdobíme mätovými lístkami a po krátkej chvíli ju ostrým nožom porcujeme a hneď podávame. Torta sa rýchlo topí, preto odporúčame prípadné zvyšky torty po naservírovaní uskladňovať v mrazničke.

Sladké na leto

Na letné posedenia, grilovačky, či kávičku sa vždy zíde nejaký fajnový dezert. Zmrzlinová pistáciová torta je trochu netradičný, zato určite pútavý dezert. A potom sú tu aj ďalšie inšpirácie, ako spôsobiť pred vašou návštevou wow-efekt. Vyberiete si?

Jogurtovo ríbezľový koláč

Anjelská pomarančová torta

Bazová torta s malinami

Jahodová torta skoro bez pečenia

Šťavnatý tvaroháč

Leave a Reply