Keď sa človeku žiada sladké, ale nechce sa mu dlho vypekať, vtedy treba oprášiť tento recept. Krémešová torta ja zákusok, ktorému nikto nepovie nie. Minimum cesta, veľa chutného a ľahkého krému – tomu sa proste nedá odolať. Vyskúšate?
Krémešová torta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
Na plnku:
- 500 ml šľahačky
- 250 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 5 plátkov želatíny
- ½ vanilkového lusku
- ½ balíčka vanilkového pudingu alebo Zlatého Klasu
- 2 žĺtky
- Štipka soli
- Práškový cukor na posypanie
Ako na to?
- Lístkové cesto rozprestrieme na plech s papierom na pečenie, na povrchu ho nahusto popicháme vidličkou a dáme ho piecť na 200 stupňov. Najprv ho pečieme asi 12 minút, potom naň priložíme zvrchu druhý plech, aby sme cesto trochu „vylisovali“ a pečieme ho ešte asi ďalších 8-10 minút.
- Z cesta hneď po dopečení vykrojíme dva kruhy s priemerom asi 18 cm (ak vystačí, tak aj 20 cm) a necháme ich pomaly vychladnúť.
- Na plnku najprv uvaríme puding. 125 ml mlieka a cukor dáme variť spolu so zrnkami vyškrabkanými z polovice vanilkového lusku a so samotným luskom. Polovicu pudingu a dva žĺtky rozmiešame s druhou polovicou (125 ml) mlieka.
- Z vriaceho mlieka vyberieme vanilkový lusk a vlejeme doň mlieko s pudingom a žĺtkami. Za stáleho miešania povaríme asi minútu – dve, kým zmes nezhustne. Puding prikryjeme fóliou, aby sa na ňom nevytvorila kožka a necháme ho vychladnúť.
- Do misky so studenou vodou necháme napučať želatínu. Šľahačku vyšľaháme dotuha.
- Do malého kastrólika odoberieme lyžicu pudingu a 2 lyžice vyšľahanej šľahačky a zahrievame ich. Pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame (neprevárame!), kým sa želatína úplne nerozpustí.
- Želatínovú zmes teraz dobre premiešame s vychladnutým pudingom na hladký krém. Postupne doň pridávame vyšľahanú šľahačku a rozmiešavame gumenou varechou.
- Na dno tortovej formy dáme jeden upečený plát cesta, naň nanesieme a uhladíme plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta. Ten odporúčame vopred nakrájať na 8 trojuholníkov, aby sa hotový krémeš ľahšie krájal.
- Krémešová torta musí teraz v chlade stuhnúť. Podávame ju posypanú práškovým cukrom.
Zákusky, ktoré máme radi
Krémešová torta je len jedným z klasických zákuskov, ktoré nám pripomínajú socialistickú cukráreň. Nezabudnime aj na ďalšie dobroty, hodné našej pozornosti a vyskúšania:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.