Pre všetkých milovníkov šišiek sme upiekli mäkulinké, výborné a najmä pekné srdiečkové šišky z tvarohového kysnutého cesta. S týmto cestom sa dobre pracovalo a výborne kyslo a tak boli šišky raz-dva hotové. Aby sa šišky dobre podarili, je dôležité, aby boli všetky prísady izbovej teploty. Nepodceňujme teda prípravu, o to lepší bude výsledok. Šišky z...

Pre všetkých milovníkov šišiek sme upiekli mäkulinké, výborné a najmä pekné srdiečkové šišky z tvarohového kysnutého cesta. S týmto cestom sa dobre pracovalo a výborne kyslo a tak boli šišky raz-dva hotové. Aby sa šišky dobre podarili, je dôležité, aby boli všetky prísady izbovej teploty. Nepodceňujme teda prípravu, o to lepší bude výsledok.

Šišky z tvarohového kysnutého cesta v tvare srdiečok

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky izbovej teploty
  • 200 ml teplého mlieka
  • 150 g krémového tvarohu
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g bravčovej masti
  • 2 žĺtky
  • 2 PL rumu
  • 1 vanilkový cukor
  • Citrónová kôra z polovice citróna
  • ½ kocky čerstvého droždia (20 g)

 

Ako na to?

  • Všetky suroviny na šišky necháme pri izbovej teplote ohriať. Dobré šišky sa podaria vtedy, ak nepoužívame studené suroviny rovno z chladničky alebo špajzky.
  • Do teplého mlieka rozdrobíme droždie a lyžičku z odmeraného množstva cukru. Rozmiešame a necháme pri izbovej teplote postáť asi 10 minút, kým nevznikne kvások.
  • Do misy preosejeme múku, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor, krémový tvaroh, žĺtky, masť, rum a napokon aj kvások. Miesime najprv pomaly a potom rýchlejšie, kým sa nám nevytvorí hladké cesto, ktoré sa začne formovať do gule.
  • Potom cesto na pomúčenej doske ešte ručne premiesime a odložíme do čistej misy. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme ho vykysnúť asi na dvojnásobok.
  • Po vykysnutí cesto preklopíme na pomúčenú dosku, zľahka ho vyvaľkáme na asi 1 cm hrúbku a vykrajujeme srdiečka (alebo iné tvary). Položíme ich na pomúčenú utierku, prikryjeme druhou čistou utierkou a necháme podkysnúť.
  • Medzitým si pripravíme do stredne veľkého kastróla tuk na vysmážanie. Najlepšie je kombinovať olej na vysmážanie a bravčovú masť. Tuku by malo byť dosť, asi tak na výšku dvoch prstov. Rozohrejeme ho na 150 stupňov (nie viac, lebo by sa šišky rýchlo na povrchu spiekli a neprepiekli by sa dovnútra).
  • Do správne rozhorúčeného oleja opatrne vkladáme šišky vrchnou stranou nadol do oleja. Smažíme ich na slabom ohni asi 1-2 minúty do zlatohneda, potom ich otočíme a dosmažíme ich ešte aj z druhej strany. Pomocou dierkovanej naberačky ich vyberieme a necháme odkvapkať od tuku na papierovom obrúsku.
  • Prepasírovaný marhuľový lekvár naplníme do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou, pomocou špajle spravíme do šišiek z vrchu hlbšiu dierku a do nej nastriekame lekvár. Pred podávaním šišky posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvo po vysmažení. Ak ich budete jesť na druhý deň, dajte ich na pár sekúnd do mikrovlnky, budú ako čerstvé.

Tradičné recepty

Šišky patria medzi tradičné recepty, ktoré sa pripravujú nielen u nás najmä v čase po novom roku, keď začnú fašiangy. Receptov na šišky je mnoho. Naše najobľúbenejšie tri sme pridali aj do knihy Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Okrem klasických šišiek s lekvárovou plnkou aj s podrobným návodom, aby sa vám podarili dokonale, v knihe nájdete aj recept na výborné tvarohové pampúšiky so škoricovým cukrom alebo tzv. snehové gule, ktoré odporúčame aspoň raz vyskúšať.

Samozrejme, okrem spomínaných receptov nájdete v knihe ďalších 68 na sladké a slané pečenie, ktoré zažili aj Franza-Josefa. Recepty z tých najbežnejších surovín, ktoré ľudia rokmi vycibrili do dokonalosti čo sa chute aj vzhľadu týka. Recepty, nad ktorými sa zbiehajú slinky ale aj privolávajú spomienky na milé momenty, ktoré sme možno ako deti zažili u babky na prázdninách, vychutnávajúc si dobroty, ktoré napiekla.

Ak radi pečiete a naše recepty vám chutia, potom by kniha Takmer zabudnuté recepty 2 nemala chýbať vo vašej knižnici. Je totižto zbierkou receptov, na ktoré sa dnes pomaly zabúda. A práve aby sa tak nestalo, spísali sme ich a ponúkame vám ich v tejto knihe plnej nielen dobrých receptov ale aj príjemného čítania o príbehoch, ktoré písala kulinárna história.

Objednajte si knihu ešte dnes priamo na našej stránke za výhodnú cenu. 

 

šišky
šišky

Leave a Reply