kakaová bábovka
kakaová bábovka
kakaová bábovka
Do tejto Čo je lepšie než bábovka? Kakaová bábovka :-). Keď dostanete chuť na chutný a pomerne jednoduchý koláč, v ktorom sa nešetrí kakaom alebo čokoládou, tak potom vás pozývam upiecť si túto bábovku. Je nielen chutná, ale aj krásna, dokonca si ju trúfnem povýšiť na slávnostný koláč. Kakaová bábovka s čokoládovou polevou od Sisters...

Do tejto Čo je lepšie než bábovka? Kakaová bábovka :-). Keď dostanete chuť na chutný a pomerne jednoduchý koláč, v ktorom sa nešetrí kakaom alebo čokoládou, tak potom vás pozývam upiecť si túto bábovku. Je nielen chutná, ale aj krásna, dokonca si ju trúfnem povýšiť na slávnostný koláč.

Kakaová bábovka s čokoládovou polevou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 400 g múky (pol na pol hladká a polohrubá, ale môže byť aj len hladká)
  • 250 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 6 vajec
  • 2 PL kakaa
  • 1 kypriaci prášok
  • rovnako 1 ČL mletých klinčekov
  • 1 ČL vanilky

 

Na polevu

  • 150 g mliečnej čokolády
  • 60 g masla (môžeme nahradiť 40 g tuku do polevy)
  • Kakaové nibs na ozdobu

 

Ako na to?

Zmäknuté maslo utrieme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom do krémova. Do tejto zmesi po jednom zašľahávame žĺtky, až kým sú úplne zapracované.

V ďalšom kroku si vyšľaháme bielky do tuha.

Múku s kakaom, kypriacim práškom a mletým klinčekom preosejeme. Po tretinách ju na striedačku s mliekom zapracovávame gumenou varechou do maslovo-žĺtkovej zmesi. Potom túto pomerne hustú hmotu zjemníme primiešaním do tuha vyšľahaných bielkov.

Bábovkovú formu vytrieme maslom alebo tukom a vysypeme polohrubou múkou. Opatrne do nej vlejeme pripravené bábovkové cesto. Kakaová bábovka sa pečie vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi hodinu (dĺžka pečenia závisí aj od typu formy, v kameninových formách sa bude piecť dlhšie, v silikóne alebo plechových formách stačí hodina, prípadne trochu menej).

Pomocou špajle odskúšame, či je bábovka prepečená aj v strede a ak áno, necháme ju krátko vychladnúť vo forme, kým ju nevyklopíme na mriežku.

Na polevu si nad parou roztopíme mliečnu čokoládu spolu s maslom alebo tukom do polevy a dobre premiešame. Polejeme ňou povrch bábovky a na ozdobenie môžeme bábovku posypať napríklad kakaovými úlomkami (nibsami) alebo napríklad nasekanými orieškami.

Bábovka na rôzne spôsoby

Bábovka je jeden z najobľúbenejších koláčov slovenských domácností. Ja s týmto úplne súhlasím. Lebo pre mňa je symbolom nedeľného rána z detstva, kedy sme so segrou pozerali Poďte s nami a maminka nám dovolila raňajkovať v posteli. Bábovku a pigi čaj :-).

Vedeli ste, že okrem klasickej mramorovej bábovky sa dá tento koláči upiecť na rôzne spôsoby? Ak máte chuť na trochu zmeny, potom nech sa páči, naše najlepšie bábovkové recepty nakope:

Čučoriedková bábovka

Kysnutá cisárska bábovka

Maková bábovka

Orechová bábovka s kávou a škoricou

Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami

Mramorová bábovka

Citrónová bábovka z maslového cesta

Jablkovo-škoricová bábovka

Leave a Reply