minibagetky
minibagetky
minibagetky
Upiecť si poctivé domáce minibagetky nie je vôbec zložité. Dokonca na to nepotrebujeme ani žiadne výnimočné prísady, myslím, že takmer všetko sa vo vašej domácnosti určite nájde. Poďte si pozrieť môj recept na domáce pečivo, ktoré si môžete napiecť do zásoby. Jednoduché domáce minibagetky od Sisters Bakery Ingrediencie: 600 g hladkej múky 200 ml vody...

Upiecť si poctivé domáce minibagetky nie je vôbec zložité. Dokonca na to nepotrebujeme ani žiadne výnimočné prísady, myslím, že takmer všetko sa vo vašej domácnosti určite nájde. Poďte si pozrieť môj recept na domáce pečivo, ktoré si môžete napiecť do zásoby.

Jednoduché domáce minibagetky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 200 ml vody
  • 150 ml mlieka
  • 40 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom alebo rastlinným tukom)
  • 1 ČL cukru do kvásku
  • ½ kocky čerstvého alebo 1 balíček sušeného droždia
  • 1 dobrá ČL soli

Ešte trochu vody a 1 ČL soli na potieranie cesta.

 

Ako na to?

Z tejto dávky na domáce minibagetky som pripravila 16 ks pečiva. Polovicu som si hneď po vychladnutí zamrazila do zásoby na neskôr.

Prípravu cesta začneme kváskom. Do vlažného mlieka si rozmiešame čerstvé droždie, cukor a 1 ČL z odmeraného množstva múky a necháme vykysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, masť, vodu a kvások a vymiesime nelepivé hladké cesto. Prikryté fóliou ho necháme vykysnúť, kým nenarastie na dvojnásobok.

Potom cesto premiesime, vyformujeme do valca a ten naporciujeme na 16 rovnakých kúskov. Každý roztlačíme na ovál, natesno zavinieme do hrubšieho šulčeka, napevno stlačíme šev a dotvarujeme do podlhovastého tvaru minibagetky. Položíme švom naspodok na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme prikryté fóliou asi pol hodinu podkysnúť.

Rúru medzitým rozohrejeme na 220 supňov. Minibagtky pred pečením potrieme slanou vodou, narežeme cez stred a dáme ich piecť. Ideálne je piecť ich v parnom režime (alebo dáme na spodok rúry do ohňovzdornej nádoby vodu, z ktorej sa bude generovať para). Pečieme ich asi 15-20 min do zlatohneda. Po dopečení necháme minibagetky vychladnúť na mriežke.

Domáce pečivo

Ak ste ako ja, potom určite uprednostníte prípravu pečiva doma. Netvrdím, že si aj ja občas nevybehnem do obchodu po čerstvé rožky, žemle, minibagetky alebo chlieb. Ale vždy, keď mám čas, radšej si napečiem doma a pokojne aj do mrazničkovej zásoby.

Vyskúčajte tiež aj tieto možno menej tradičné, zato však veľmi dobré domáce pečivká:

Žemličky s celozrnnou múkou (plus domáca nátierka z medvedieho cesnaku)

Pomarančové lupačky (aj v kváskovej verzii)

Jednoduchá chladničková ciabatta

Maslové pečivové venčeky

Domáci toastový chlieb

Domáce bosniaky z kvásku

Leave a Reply