Zas som piekla. Tentoraz raňjkové pečivo – výborné pomarančové rožky lupačky. Určite ich poznáte vo verzii, kedy sú na povrchu posypané chrumkavým makom. Ja som tentoraz mak vynechala, do cesta som pridala pomarančovú kôru a povrch rožkov som potrela pomarančovou cukrovou glazúrou. Dokonalé pečivo na sviatočné raňajky. Možno ako zmena za vianočku :-). Môj recept...

Zas som piekla. Tentoraz raňjkové pečivo – výborné pomarančové rožky lupačky. Určite ich poznáte vo verzii, kedy sú na povrchu posypané chrumkavým makom. Ja som tentoraz mak vynechala, do cesta som pridala pomarančovú kôru a povrch rožkov som potrela pomarančovou cukrovou glazúrou. Dokonalé pečivo na sviatočné raňajky. Možno ako zmena za vianočku :-). Môj recept nájdete nižšie a mám ho pre vás v kváskovej aj drožďovej verzii.

Pomarančové rožky lupačky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml teplého mlieka (nie horúceho)
  • 80 g nakŕmeného rozkvasu lievito madre alebo ½ kocky čerstvého droždia
  • rovnako 80 g masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
  • štipka soli

 

 

Na potretie a polevu:

  • 1 rozšľahané vajce
  • 150 g práškového cukru
  • Šťava z ½ pomaranča
  • Prípadne 1-2 PL sušenej pomarančovej kôry na ozdobenie

 

Ako na to?

Kváskujete? Recept na pomarančové rožky lupačky som pripravila v dvoch verziách – v kváskovej aj drožďovej. Ak si ich chcete upiecť v kváskovej podobe, začnite večer tým, že nakŕmite svoje lievito madre a necháte ho do rána na kuchynskej linke rozkvasiť.

Pokračujeme ráno.

Ako začneme? Pre kváskovú verziu dáme do misy preosiatu hladkú múku, pridáme cukor, soľ a kôru z pomaranča a všetko sypké spolu premiešame. Ďalej do misy pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, nakŕmený rozkvas a teplé, resp. vlažné mlieko.

Pre drožďovú verziu rovnako, len namiesto rozkvasu si pripravíme z mlieka, trošky cukru a droždia kvások tak, že všetko premiešame a necháme pri izbovej teplote asi 15 minút, kým nevzíde kvások.

Všetky suroviny potom miesime, až kým nám nevznikne kompaktné, pružné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto potom zľahka potrieme olejom a dáme ho – prikryté fóliou – do tepla vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho na pracovnej doske rozdelíme na rovnako veľké kúsky (ja som si ich rozvážila po cca 75 g na 15 kúskov), tie zľahka vytvarujeme do bochníčkov a potom každý z nich rozvaľkáme na dlhý tenký ovál. Cesto natesno zrolujeme, potom ho oboma dlaňami rozgúľame na rožok dlhý asi 15-20 cm a na plechu s papierom ho vytvarujeme do „podkovičky“.

Plech s rožkami prikryjeme fóliou a necháme podkysúť, kým rožky viditeľne nenarastú.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ich asi 25-30 minút do zlatohneda. Po dopečení potrieme pomarančové rožky lupačky cukrovou polevou, na ktorú jednoducho dohladka vymiešame práškový cukor a pomarančovú šťavu. Polevu môžeme ešte na prilepšenie posypať sušenou pomarančovou kôrou a necháme vychladnúť.

Domáce raňajkové pečivo

Nielen tieto pomarančové rožky lupačky, ale aj mnoho ďalších druhov domáceho pečiva (sladkého aj slaného) nájdete na mojej stránke. Dnes aspoň malý výber z toho, čo mám ja najradšej:

Maslové slané venčeky

Syrové kysnuté /alebo kváskové/ rožteky

Vianočka najlepšia na svete

Škoricové pečivká

Kakaové osie hniezda

Slaný veniec so zemiakovo-cibuľkovou plnkou

 

 

 

Leave a Reply